L'esport olímpic del dia : el rem


L'esport del rem consisteix en curses per aigües trànquiles de distàncies diverses i amb diferent numero de participants (individual, parelles, quatre remers i fins a vuit remers o remeres) ficats a embarcacions de diferents tamanys segons la modalitat. Actualment hi ha 7 modalitats per a homes i 7 per a dones però nova haver cap dona remera olímpica fins l'any 1976.

El rem va ser olímpic des de l'inici 1896 però aquell any van haver de suspendre's les proves. A partir de l'any 1900 es van disputar amb normalitat.

La característica principal d'aquest esport és que els participants impulsen les embarcacions d'esquena amb dues pales amb un punt de gir.

Els Jocs Olímpics de París 2024


Els Jocs Olímpics començaran aviat. Els millors esportistes del món competiran per guanyar una de les preuades medalles olímpiques! París serà el centre del món esportiu durant 17 dies en els que esportistes de més de 40 modalitats esportives intentaran arribar a la meta abans que els seus rivals, fer un gol més, fer més punts... Si vols aconseguir la medalla d'or, continua llegint! Recorda que com va dir Pierre de Coubertin el més important és participar.

Els Jocs Olímpics són un esdeveniment esportiu internacional celebrat durant els darrers disset dies d'un període de quatre anys anomenat Olimpíada. Actualment són l'esdeveniment esportiu més important però hi ha una llarga història al darrere. Es van iniciar originalment a l'antiga Grècia. Els Jocs Olímpics de l'Antiguitat rebien el nom d'Olímpics" per celebrar-se a la ciutat d'Olímpia.

Els Jocs Olímpics han incorporat molts símbols que es van repetint a les diferents edicions. Potser el més conegut és el de les anelles olímpiques. Però hi ha molts més: la bandera olímpica, la torxa olímpica, l'himne, el jurament hipocràtic, la cerimònia olímpica, els relleus de la torxa, la seva encesa al peveter i per últim a partir de 1968 arriben les mascotes actualment consolidades com a producte de marxandatge.

Contes i llibres sobre els Jocs Olímpics:

Las Primeras olimpiadas/ Mary Pope Osborne
Les olimpíades de Grècia/ text: Jordi Ortiz Casas ; il·lustracions: Miguel Ángel Saura
Missió Olímpica / Vicente Muñoz Puelles
Las Olimpiadas molan mogollón/ Carme Dolz ; ilustraciones: Esther Méndez
El Món dels Jocs Olímpics per tothom/ Òscar Vendrell, Jaume Bosch

El bàsquet, esport olímpic

És un dels esports més populars dels Jocs on brillen des de que van ser inclosos per primera vegada a Berlin 1936. 12 equips masculins i 12 femenins lluitaran per les medalles. I per segona edició consecutiva també serà present la moderna modalitat de 3 x 3 amb 8 combinats participants de cada sexe.

El bàsquet als jocs ha evolucionat molt fins a arribar a tenir també la seva versió urbana. Pensa que fa uns anys no podien participar els esportistes de la NBA en considerar-se "professionals". La seva inclusió va provocar l'existència d'equips tan forts i mítics com el recordat "Dream Team" a Barcelona 92.

El ciclisme, esport olímpic


El ciclisme es desenvolupa en cinc modalitats diferents. Tradicionalment les proves en pista són les més conegudes però la inclusió dels millors ciclistes del món en les proves en ruta i l'aparició de noves disciplines molt espectaculars han augmentat els focus d'atenció. Les proves més modernes són les de muntanya i les dues de bmx (un tipus de bicicleta) que són les d'estil i les de ràpides curses al sprint.

L'escalada, esport olímpic


A la primera edició d'aquest esport al programa olímpic de Tòquio 2020 només es va disputar una prova combinada que va incloure tres disciplines diferents com són la velocitat, els blocs i la dificultat.

Segons la posició cupada es rebien punts i aquests punts servine per determinar els guanyadors finals.

A París se separa la velocitat i atorga medallistes per si sola i la nova prova combinada només inclou els blocs i la dificultat.

L'esgrima, esport olímpic


L'esgrima és un esport de contacte amb gran tradició olímpica ja que el trobem al programa olímpic des de la primera edició d'Atenes 1896.

Homes i dones competeixen per separat i també formant equips en tres modalitats diferents, el sabre, l'espasa i el floret

Es guanyen els combats quan s'aconsegueix contactar les zones peremeses del contarir per tal de sumar punts...

El futbol, esport olímpic


El futbol és l'esport d'equip amb més aficionats a nivell mundial.Olímpic des de 1904, no és d'aquells esports que tradicionalment aixequen més expectació dins dels Jocs per diversos motius.

El futbol femení reunirà a les estrelles mundials més conegudes, sempre que les seves seleccions es trobin entre les 12 classificades. En quant al masculí el gruix de participants corresponen als millors jugadors dels 16 països classificats amb menys de 23 anys.El fet que la majoria dels partits s'allunyin de la seu olímpica oficial i es juguin repartits per tota França no juda tampoc a crear un gran clima olímpic, però sens dubte els participants ho donaran tot per arribar al esglaó més alt del podi.

La Hípica, l'esport olímpic del dia


L'hípica és un esport on hi ha un protagonista molt particular : el cavall. És l'únic esport on homes i dones competeixen en igualtat de condicions... Va entrar al programa olímpic a París, però l'any 1900.

Es disputaran tres modalitats diferents :

La doma on l'objectiu és realitzar moviments artístics que els jutges puntuaran.

El salt d'obstacles consistent en superar un recorregut en un temps determinat saltant una sèrie d'obstacles, no superar-los suposa uan perdua de temps.

El concurs complet combina aquestes dues modalitats anteriors amb una tercera cursa llarga amb obstacles naturals.

Totes aquestes modalitats es disputen tant per equips com de manera individual.

El golf, esport olímpic


 Una de les preocupacions del Comité Olímpic Internacional es que els Jocs no creixin excesivament en quant al número de participants. Per tant un esport popular a tot el món que pots incloure durant 4 dies amb 60 participants homes i 60 participants dones s'adapta perfectament al que demana el programa olímpic.

Va regresar definitivament als Jocs l'any 2016 a Rio però ja havia esta olímpic molt abans. És molt curiós que quan aquest any sigui la cinquena aparició d'aquest esport, París sumi dues d'aquestes (també va fer-se golf els anys 1900 i 1904)

La natació, esport olímpic

Dins dels Jocs Olímpics es disputen diverses modalitats de natació, com són les curses en diferents distàncies i estils que es desenvolupen a la primera setmana dels jocs. A més hi ha curses a mar obert. S'han anat integrant el waterpolo, els salts de palanca i trampolí i més recentment la natació artística.

El tennis, esport olímpic


Altre dels esports que comença amb la primera edició dels Jocs moderns : 1896 però desapareix un gran periode de temps. Això es deu a que hi havia dificultats per establir quins eren els tennistes que havien de disputar els jocs com a aficionats i quins no podien en considerar-se professionals

Finalment torna a partir de 1988 com a competició a la que prenen part els millors tennistes del món en homes, dones i parelles mixtes tant en dobles com en individuals.

El tir amb arc, esport olímpic

 


El tir amb arc no s'ha mogut del programa olímpic des de l'edició de 1972 a Munich. Abans també va fer acte de presència a quatre de les primeres edicions : 1900, 1904, 1908 i 1920.

Hi ha 5 modalitats diferents : Individual d'homes, individual de dones, equips d'homes, equis de dones i la que es va inclooure l'any 2021 equips mixtes. A totes les modalitats unes primeres rondes amb 72 llançaments determinen una classificació ordenada de 64 esportistes que s'enfronten entre sí segons les posicions aconseguides, és a dir el primer contra el 64è, el segon contra el 63è i així succesivament...