El Tam - Tam dels tambors

L'aigua ha estat sempre un element imprescindible per a totes les civilitzacions i pobles. Al llarg de la història, les ciutats s'han construit allà on hi havia un riu, a la vora del mar... L'aigua és beneficiosa per als conreus i, per tant, garanteix l'aliment.

Pobles indígenes d'arreu del món han practicat sempre rituals i dances tribals per a cridar la pluja: els indis nord-americans del llunyà oest, les tribus africanes o asiàtiques, posar una espelmeta a un Sant... "Que llueva, que llueva... la virgen de la Cuevaaaa..."

 

La Factura de l'aigua

El rebut de l'aigua és un document que indica el consum que s'ha fet en una casa. Quan més consum, més diners s'han de pagar. Arriba cada dos mesos a totes les llars. Demaneu a casa vostra que us ensenyin com és una factura d'aigua.

Aquaplanning

Cal anar molt en compte els dies de pluja forta. Si es condueix un cotxe, la velocitat i la carretera mullada poden fer perdre al conductor el control del vehicle. L'aigua pot fer relliscar el cotxe per la superfície de la carretera. Això es coneix amb el nom d'aquaplanig. Per evitar això, els neumàtics de les rodes tenen unes marques, uns gravats, per a expulsar l'aigua.

L'aigua al cos humà

El cos humà conté de mitjana uns 37 litres d'aigua, el que equival a dues terceres parts de la massa corporal de l'adult. Una part tan important com és el cervell té el 75 % de la seva superfície plena d'aigua. Els ossos humans estan fets d'aigua en una quarta part del seu total. Un altre element important del nostre cos i més líquid com és la sang porta més d'un 80 % d'aigua.

S'han de beure uns dos llitres d'aigua al dia. L'aigua abandona l'estomac als 5 minuts d'haver-la begut.

L'aigua regula la temperatura del cos. Si es té febre s'ha de beure molta aigua.

 

Els Sabors de l'aigua

Hi ha més de 200 tipus d'aigües... Quantes aigües coneixes? Tenen el mateix gust? L'aigua embotellada té el mateix gust que l'aigua de l'aixeta? 

Amb gas, sense gas, aigua mineral, aigua natural... Hi ha molts tipus d'aigües, per al consum humà, escolliu aigua potable, no perjudica la salut.

La Mar Morta

La Mar Morta o Mar Mort és el llac més salat del món i es troba entre Israel i Jordània. L'elevada salinitat de l'aigua fa que l'aigua tingui propietats medicinals i és imposible que hi visqui cap peix. Un dels atractius per als turistes és que encara que no sàpiguen nadar, els banyistes suren a l'aigua.

Les Marques d'aigua

Una marca d'aigua és un dibuix fet un full de paper, que es pot veure a contrallum. A vegades també s'anomena filigrana. S'utilitza per a evitar la falsificació de documents o per indicar el fabricant del paper.

El Valor de l'aigua

Només el 0.007 % del total de l'aigua disponible a la Terra és potable. S'ha de tenir en compte que la majoria de l'aigua la trobem al mar i aquesta no es pot beure directament. Degut a la contaminació la quantitat d'aigua potable disponible disminueix cada any, ad'una manera molt ràpida.

Hi ha 1100 milions de persones sense accés directe a l'aigua potable. Hi ha molts d'aquests que han de caminar cada dia 10 quilómetres per aconseguir aigua.

La mancança d'aigua apte pel consum humà causa la mort de milers d'humans diariament. A més també hi ha 3 milions anuals de defuncions relacionades amb les malalties causades per la qualitat de l'aigua.

Per aquests motius hem d'estalviar aigua.

Vés a l'especial de l'aigua>>