Els Telescopis

Els astrònoms van començar a utilitzar telescopis al segle XVII per veure la lluna i els planetes més propers. En l'actualitat, aquesta tecnologia ha avançat tant que podem observar molt més enllà: fins i tot fora de la nostra galàxia. Això és degut al fet que els telescopis actuals tenen 8 milions més de potència que els telescopis fets servir per Galileo Galilei el 1609.

Els telescopis fan 3 coses: capten la llum amb una lent, la concentren en una imatge molt precisa i després la fan més gran i la graven. Fins al segle XIX, els astrònoms dibuixaven el que veien per la lent del telescopi. Actualment, les imatges es graven directament a l'ordinador.

Les imatges que ens transmeten aquests telescopis tan potents ens transporten al passat: el que veiem és el que va passar fa milions d'anys a les estrelles que estem mirant, a causa de l'enorme distància i al temps que triga la llum a arribar. Per tant, mirar per un telescopi és mirar el passat: si actualment en aquella estrella que veiem hi hagués una civilització extraterrestre, no la veuríem...

Format electrònic

Algunes obres electròniques sobre l'espai i l'astronomia en general:

 

Text i bibliografia d'Anaïs Bravo  Bibliotecària Itinerant del Baix Llobregat