Gènius - Biblioteca Virtual

Article detail

Article Article

L’Home a la lluna
L’Home a la lluna

L'últim mig segle molts personatges han trepitjat la Lluna

Average (0 Votes)

"Aquí, homes del planeta Terra van posar el peu sobre la Lluna per primera vegada. Juliol de 1969 dc. En nom de la Humanitat, vam venir en pau. President dels Estats Units d'Amèrica -Richard Nixon"

Sembla un missatge de pel·lícula de ciència-ficció, però realment, a la Lluna, hi ha una placa amb aquest missatge. El van deixar tres astronautes americans, els primers que van trepitjar la superfície selenita, ara fa 50 anys, al 1969. Els seus nom són Neil Armstrong, Edwin Aldrin i Michael Collins i el del  coet amb el que van viatjar, Apollo 11.

La Lluna, en contra del que sembla, no està gaire a prop, exactament a 384.400 km, o a 4 dies de viatge, que és el que van trigar els tres astronautes en arribar-hi ( quatre més per tornar-ne). Va ser una fita molt important, com va dir l'Armstrong amb la seva cèlebre frase:

"Un petit pas per l'home, un de gran per a la humanitat"

Però no només perquè es va aconseguir construir una nau espacial que va anar i, compte!, va tornar de la Lluna amb tripulació, sinó perquè es van fem molts invents  que ara podem gaudir en el dia a dia.

Imagina't! sense els viatges a l'espai no tindríem, o hauríem trigat molt més temps a tenir, moltes tecnologies i materials dels que en fem ús, com: els electrodomèstic sense  cable, els bolquers de nadó d'un sol ús, la gerra per purificar l'aigua, els aliments deshidratats, els detectors de fum, el velcro, el GPS, les lents de contacte, el forn microones, els codis de barres, les paelles antiadherents .... I la llista és molt i molt més llarga!!

Per cert, saps per què hem dit "superfície selenita"? Doncs perquè Selene, a la mitologia grega, era la deessa de la lluna i amb ella se l'identificava.  Per això, sempre que es parla alguna cosa relacionada amb la lluna , com ara dels seus possibles habitants (no s'han trobat!!)  es fa servir aquest a paraula.

Mira aquests cinc còmics infantils seleccionats i destacats pel Prestatge Virtual de Còmic:Alunizaje en el lado oculto de la LunaObjectiu la LlunaTintín y la LunaHem caminat damunt la Lluna


Chupetes de luna
És evident que no esgotem tot el que es pot dir sobre aquest tema, així que, si t'ha interessat , no deixis de fer una ullada a aquestes dues guies de lectura

 

Source: Xarxa de Biblioteques Municipals