Gènius - Biblioteca Virtual

Article detail

Article Article

Sabies que les biblioteques fan 100 anys?
Sabies que les biblioteques fan 100 anys?

Biblioteca de Sallent

Average (0 Votes)

Sabies que aquest any les biblioteques estan d'aniversari? Fa 100 anys, que Prat de la Riba (el primer president de la Mancomunitat) va engegar un projecte molt important, la creació de les biblioteques.

Un projecte que va encomanar a l'escriptor i filòsof Eugeni d'Ors, i que va continuar el filòleg i professor Jordi Rubió. Aquest últim va crear el primer sistema de biblioteques públiques de l'Estat, i va ser el primer director de l'Escola de Bibliotecàries, creada el 1915.

Les biblioteques populars volien prestar un servei a tothom, fent arribar la cultura a tota la població, i oferir una font d'informació als estudiosos i professionals.

Per primera vegada les biblioteques prestaven els seus llibres i la gent se'ls podia dur a casa, disposaven d'una secció per a nens i nenes, i la majoria tenien una sala destinada a activitats culturals i socials.

Voleu saber quines van ser les primeres biblioteques públiques que es van inaugurar? Van ser Valls, Sallent, Olot i Les Borges Blanques, l'any 1918 (una per a cada província de Catalunya). 

Les biblioteques d'abans eren molt petites i tenien pocs llibres i revistes, i estaven molt allunyades del centre de la població. Per descomptat que no hi havia ordinadors ni internet!

Durant aquests 100 anys, les biblioteques han anat canviant, tant pel que fa a la prestació dels seus serveis, com en el seus espais (externs i interns), adaptant-se a les necessitats de cada època.

Les biblioteques actuals són molt boniques, tant per fora com per dins. Són espais molt amplis, amb molta il·luminació, amb cadires de colors, coixins i espais per als més petits, adaptats a les seves mides i necessitats.

Actualment la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, compta amb 234 biblioteques i i 9 bibliobusos que donen servei als municipis de la província de Barcelona.

Sabies que tens al teu abast més d'1.850.000 llibres infantils? A més podràs gaudir de moltes activitats adreçades als nens i les seves famílies: hora del conte, tallers, trobades amb escriptors, visites guiades...
 

Source: Mancomunitat de Catalunya : Cultura