Reading guide
Wajdi Mouawad
Escriptor, actor i director de teatre, Wajdi Mouawad va néixer a Beirut el 16 d’octubre de 1968. Va créixer al Líban, però el 1977 va haver de fugir a Paris amb la seva família a causa de la Guerra Civil. Cinc anys després, es van establir a Canada, on va realitzar el seus estudis. Es va diplomar en Interpretació a l’École Nationale de Théâtre de Montreal i va començar a codirigir, junt amb l’actriu Isabelle Leblanc, la seva primera companyia Théâtre Ô Parleur. L’any 2000 va prendre la direcció artística del Théâtre de Quat’Sous de Montreal durant quatre temporades.
Quan ja s'havia fet un lloc al món de les arts escèniques, va començar a treballar a cavall entre Canada i França. Va crear les companyies Abé Carré Cé Carré a Quebec i Au Carré de l’Hypoténuse a França. L’any 2009 va ser l’artista associat del Festival d’Avignon, on va presentar la seva coneguda tetralogia "La sang de les promeses", i va rebre el Gran premi de teatre de la Acadèmia francesa pel conjunt de la seva obra dramàtica.
© Imatge David Betzinger/Hans Lucas
Després d’aquests dos grans èxits va continuar treballant de director artístic al Centre Nacional des Arts d’Otawa. Simultàneament, la seva companyia Au Carré de l’Hypoténuse va ser associada de l’Espace Malraux de Chambéry. Actualment és el director del Teatre Nacional de la Colline a Paris i, des del 2012, també artista associat del teatre Le Grand de Nantes.
Mouawad, que ha escrit vàries peces teatrals, va rebre un gran reconeixement per la seva tetralogia "La sang de les promeses", la segona part de la qual ("Incendis") va ser portada a la gran pantalla per Denis Villeneuve el 2010. A més, ha rebut diversos premis: el Premi Terenci Moix 2012, el Governor General’s Literary Award for Drama o el Prix de la Francophonie. L’any 2002 va ser nomenat Cavaller de l’Ordre Nacional de les Arts i les Lletres a França.
Com a novel·lista ha cultivat també un gran èxit. L’any 2012 va sorprendre al públic amb la seva tercera novel·la, "Ànima", la qual va ser guardonada amb el Prix Méditerranée, el Grand Prix Thyde Monnier, el Prix du Deuxième Roman i el Premi Llibreter 2014.
“Això és precisament la vida eterna:
la suma de compassió de cadascú,
de la pena de cadascú,
de la tristesa de cadascú en la memòria de cada un de nosaltres,
aquí mateix, sobre la terra.”
Wajdi Mouawad
- Wajdi Mouawad a les biblioteques
- Pàgina web de l'autor
- Especial teatre i conflictes bèl·lics
- "El Rey de la tragedia se llama Wajdi Mouawad", "El País"
- La Perla 29 (companyia de teatre) a les biblioteques
- Conversa a l’entorn de l’obra i la traducció de Wajdi Mouawad
- Entrevista a Kosmopolis
- Teatre Nacional La Colline
Date created: 19/10/2018
Last updated: 22/10/2018
Guide sections
Wajdi Mouawad a les biblioteques
La sang de les promeses recopila per primer cop en català la tetralogia de Wajdi Mouawad integrada per Litoral, Incendis, Boscos i Cels. Quatre peces teatrals representades als escenaris catalans per la companyia La Perla 29, les quals tenen un denominador comú, la devastació de les guerres sobre els humans. D’aquesta manera, el fil conductor de totes elles és la violència, l’exili, el desarrelament i la pèrdua produïts per conflictes com, la Segona Guerra Mundial passant per la Guerra del Líban fins a l’amenaça del terrorisme gihadista actual i, a la vegada, l’exploració dels orígens i la transmissió de la memòria històrica per part de les noves generacions amb la fi de trobar una esperança davant tantes atrocitats.
Un engranatge tràgic de la nostra condició humana que s’eleva a clàssic gràcies a la força de les paraules i a les imatges ferotges que s’hi desprenen ‘gravades amb una brutalitat inaudita al cor del qui el llegeix’ segons el mateix Oriol Broggi, director de la companyia La Perla 29 en el pròleg del llibre. Una lectura recomanable tant pels amants del teatre com els que ho són menys, ja que l’univers Mouawad és com una teranyina que captura a tothom on se’ns presenta les nostres tenebres més fosques però, a la vegada, ens enlluerna amb un raig minúscul d’esperança i salvació que serveix com a bàlsam davant tanta sang vessada.
Una història colpidora que és com un cop de puny a l'estómac i que manté la tensió al llarg de totes les seves pàgines. El protagonista és Wahhch Debch, un home a qui li acaben d'assassinar la dona, però aquesta qüestió només és un punt de partida per a un tema: l'ànima, la recerca interior inconscient. Per això, l'obra no descriu únicament un crim, sinó també el que això desperta en el protagonista que emprèn un llarg viatge, un viatge iniciàtic, per descobrir-ho, amb la màxima serenitat que li és permesa, encara que de vegades pugui donar la sensació d'estar desorientat.
El punt de vista dels narradors múltiples fa que la perspectiva sigui fascinant i que, en molts moments (n'hi ha de sublims i d'altres plens de sang), sigui suportable la tragèdia i l'horror. Els títols de cada capítol donaran la pista dels punts de vista i qui els proporciona. Podríem dir que ens porta dels animals a les bèsties humanes. Molt original en aquest sentit i un motiu més per no deixar la lectura per dura que resulti.
L'obra va ser Premi Llibreter 2014. A remarcar també la traducció d'Anna Casassas.