Reading guide
Las Trece Rosas
Poc després de finalitzar la Guerra Civil Espanyola, el 5 d'agost de 1939, tretze dones d’entre 18 i 28 anys van ser executades pel règim franquista al cementiri de l'Almudena de Madrid. Les van acusar de reorganitzar “Las Juventudes Socialistas Unificadas” i el Partit Comunista d’Espanya a més d’involucrar-les en l’atemptat del comandant d’Isaac Gabaldón, comandant de la Guàrdia Civil i un dels càrrecs destacats de l’aparell repressor franquista.
Conegudes sota el nom col·lectiu “las Trece Rosas" la seva història segueix viva avui en forma de llibres, pel·lícules, documentals i obres de teatre.
In memoriam
Ana López Gallego, Victoria Muñoz García, Martina Barroso García, Virtudes González García, Luisa Rodríguez de la Fuente, Elena Gil Olaya, Dionisia Manzanero Sala, Joaquina López Laffite, Carmen Barrero Aguado, Pilar Bueno Ibáñez, Blanca Brisac Vázquez, Adelina García Casillas i Julia Conesa Conesa.
El mateix dia també afusellaren 43 homes.
Date created: 05/08/2019
Last updated: 03/08/2021
Guide sections
In memoriam
Obra de teatre de Maxi de Diego que manté viva la memòria de les tretze joves republicanes afusellades en acabar la Guerra Civil Espanyola, sense judici ni defensa, el record simbolitza l'horror i la injustícia que impera en totes les dictadures i en totes les guerres.
Disc homenatge a les víctimes del franquisme, en què hi han dues cançons que recorden les Tretze Roses: "Hasta siempre, Tensi" i "Pétalos".
1939. Acabada la Guerra Civil Espanyola, un Tribunal Militar condemna a mort a unes joves per un delicte que no havien comès. Van patir durs interrogatoris, van ser empresonades, acusades d'un delicte de rebel·lió contra el règim de Franco i finalment afusellades.
Què van perdre les tretze dones aquell 5 d'agost de 1939 i per què van representar d'una manera tan definit la dignitat davant l'abisme? Són els temps de la primera postguerra. Tretze dones, gairebé totes menors d'edat, són detingudes, jutjades i ajusticiades. Després de la seva mort, comencen a ser cridades Les tretze roses. Així comença la llegenda que dóna cos a aquesta novel·la.
Ángeles López dóna veu a l'oblit a través del relat de la neboda néta de Martina Barroso, una de les Tretze Roses afusellades a Madrid el 5 d'agost de 1939. La genealogia d'un silenci transmès de boca en boca a través de les dones de la família Barroso.