Gènius - Biblioteca Virtual

Figure detail

Figure Figure

Eugeni d'Ors
Eugeni d'Ors

Monument a Eugeni d'Ors

Average (0 Votes)

Eugeni d'Ors i Rovira va néixer a Barcelona, l'any 1881. Col·labora a la premsa catalana, a revistes modernistes i també a les polítiques com El Poble Català, on va iniciar columnes l'any 1904. Segueix estudiant i un any després ja és doctor en dret.

Des de 1906 i fins al 1920, sota el pseudònim de "Xènius", Eugeni d'Ors va escriure una columna diària on parlava d'art, política i cultura. Ho fa de manera innovadora, i ajuda a imposar un nou moviment literari i corrent de pensament : el Noucentisme, oposat al que fins aleshores era dominant: el Modernisme. Aquests escrits formen la seva obra més important: el Glosari.

Durant quatre anys i fins a 1910 Eugeni viu a París on fa de corresponsal de la publicació La Veu de Catalunya. Es forma en filosofia i l'any 1913 serà doctor en FIlosofia i Lletres.

L'any 1911 publica una altra obra que serà molt coneguda, La Ben Plantada i ja a partir de 1914 dirigeix l'Escola de Bibliotecàries i s'implica en la creació de la xarxa de Biblioteques Populars. Durant els anys posteriors encara acumula més tasques i càrrecs i es va convertint en un personatge molt polèmic.

Prat de la Riba, president de la Mancomunitat, era la persona que confiava en ell i quan mor l'any 1917 les coses comencen a ser més difícils fins al punt que l'any 1920 ja ha estat destituït de la resta de càrrecs.

Com a persona d'extrems, després de ser apartat de la vida política catalana, comença a escriure en castellà i, l’any 1923, s’estableix a Madrid on fa carrera política després de la Guerra Civil. 

Va morir el 25 de setembre de 1954 a Vilanova i la Geltrú, on acostumava a estiuejar, però va ser enterrat a Vilafranca del Penedès, d'on procedia la família de la seva mare.

Source: Escriptors