Gènius - Biblioteca Virtual

Figure detail - Gènius

Figure

Antonio Machado
Antonio Machado

Retrat del poeta

Average (0 Votes)

Antonio Machado és un dels poetes més important de llengua castellana. Aquest any 2014 es commemora el 75è aniversari de la seva mort.

Va néixer a Sevilla al 1875. Ell era el segon de cinc germans. Manuel, el seu germà gran, era també poeta. Amb ell tenia molt bona relació i va ser qui el va animar a escriure.

En acabar els estudis, va treballar en diverses revistes literàries. Va exercir també de mestre.  Quan esclata la Guerra Civil al 1936 marxa a València acompanyat per la seva família. Dos anys més tard, al 1938, es trasllada a Barcelona i un any després s'exilia a Cotlliure a la Catalunya Nord. Allà mor el 22 de febrer de 1939.

Va ser un dels poetes més destacats de la "Generación del 98", junt amb altres escriptors de l'època com Pío Baroja, Miguel de Unamuno i Azorín.

La seva obra ja té gairebé un segle. Tot i no estar pensada per als lectors més joves agrada a grans i petits. Aquí teniu un dels seus poemes: 

 

La plaza tiene una torre

La plaza tiene una torre,
la torre tiene un balcón,
el balcón tiene una dama,
la dama una blanca flor.
ha pasado un caballero
-¡quién sabe por qué pasó!-
y se ha llevado la plaza,
con su torre y su balcón,
con su balcón y su dama
su dama y su blanca flor.

Si voleu llegir més dels seus poemes, a les biblioteques trobareu algunes de les seves obres adaptades:

Si voleu conèixer més curiositats de la seva vida us recomanem el llibre Pequeña Historia de Antonio Machado amb il·lustracions de Pilarín Bayés.
 

Source: Red de Ciudades Machadianas