Figure detail - Gènius

Figure

Tove Jansson
Tove Jansson

Retrat en color

Tove Jansson (Helsinki 1914-2001) va ser una escriptora e il·lustradora finlandesa.  Si et diem que és l’autora dels llibres de la família Mumin segur que ja sabràs de qui et parlem.

Va tenir la sort de néixer dins d’un ambient familiar extremadament creatiu i culte, que fomentava la imaginació i l’esperit de llibertat (i també una mica excèntrica: tenia un petit mono com a mascota). La mare de la Tove era dissenyadora gràfica i el seu pare escultor, el seu germà Olov va acabar dedicant-se a la fotografia i Lars, l’altre germà, a l’escriptura. Malauradament, també va tenir la desgràcia de viure durant  les dues guerres mundials, que van marcar la seva vida i la seva obra literària.

Al 1945 va publicar la seva primera novel·la, El viaje de la cometa, a on apareix per primera vegada el petit Mumin. El personatge va ser rebut amb molt d’èxit! Tant que va marcar gran part de la seva producció següent: 8 llibres, una tira còmica diària des de 1953 per a diferents diaris i un còmic destinat al públic adult giren al voltant de les seves aventures.

Imagina’t si van ser ben rebuts i estimats els Mumins que, al 1974, Ilkka Kuusisto va compondre una òpera al voltant del seu món. Es van crear tres sèries d’animació diferents al 1969, al 1972 i al 1991. Al 1987 es va instal·lar a la ciutat finlandesa del mateix nom el Tampere Art Museum Mooninvalley al 1993, a l'illa finlandesa de Kailo, el parc d'atraccions Moominworld.

Tove Jansson va rebre prestigiosos premis de literatura infantil: Nils Holgersson (1953) Nacional de Finlàndia (1963, 1971 i 1982), Hans Christian Andersen (1966) i el Gran Premi de l’Acadèmia Sueca (1994).

Sabies que Tove Janson no va escriure i ni dibuixar totes les aventures de les tires còmiques sobre els Mumins que es publicaven diàriament  des del 1953? Li va prendre el relleu el seu germà Lars, primer escrivint els guions (des de 1958) i desprès també dibuixant-los (des de 1961 fins a 1974).

 

"El llibre de l'estiu

 

"Mumin : la colecció completa de còmics"

"El mundo del valle de los Munin"

"La llegada del cometa" 

Source:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació