Recommendation

El Viatge

Sanna, Francesca

Madrid : Impedimenta, cop. 2016

El viatge, és un preciós àlbum il·lustrat, delicat i corprenedor. El relat en primera persona del tortuós periple que emprendrà una família per escapar dels horrors de la guerra per a poder formar una nova llar. Una faula que és també una història real, són moltes històries reals, les imatges de les quals aconsegueixen acostar i ajuden a comprendre allò inimaginable. Els ulls d'un nen ens guien a través de la foscor en la cerca dels colors d'un futur millor.

Aquest llibre mostra com una família, tan normal com la nostra, que viu en una casa, que fa excursions a la platja, que llegeix, etc. es troba tot d'un plegat, amb una guerra que els ho arrabassa tot, la casa, les coses, fins i tot, al pare. Davant d'aquest daltabaix la mare no veu altra solució que fer el cor fort i marxar lluny, a un altre país amb l'esperança de recuperar la seguretat perduda. No serà un viatge senzill, ni plaent, sinó tot al contrari, complicat i ple d'esculls, que malgrat tot, no aconsegueixen derrocar la força de voluntat d'una mare, decidida a tirar endavant el que queda de la seva família, hi ha una doble pàgina brutal, que mostra com aquesta mare que fa l'impossible per assolir un futur millor per als seus fills, espera a que aquests dormin per donar sortida a la pròpia por, veiem com la il·lustració mostra una cosa (el que sent la mare) mentre el text transmet la sensació dels nens. 

Les paraules magníficament escollides per narrar la història, són senzilles, clares i entenedores. És en les il·lustracions, on hi ha una major complexitat i poden donar-se diferents nivells de lectura, l'ús del color i el joc de les dimensions estableixen metàfores visuals molt efectives que sorprenen i captiven, les pàgines transmeten angoixa i esperança en un treball excel·lent i commovedor.

Francesca Sanna (Sardenya) és una il·lustradora i dissenyadora gràfica italiana que actualment resideix a Suïssa. El viatge, publicat a Anglaterra inicialment, suposa el seu debut en el camp de la il·lustració i gràcies a ell va obtenir la prestigiosa Medalla d'Or de la Societat d'Il·lustradors de Nova York i el Premi Llibreter.

Adequat de 3 a 6 anys.

Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar.

22/04/2022