Tretzevents Reportage

Katsushika Hokusai
Katsushika Hokusai

Un pintor molt especial

Petites històries sobre grans pintors 

Acabat de néixer, va rebre el nom de Kawamura Tokitaro; després es féu dir Shunro, Kako, Taito, Iitsu, Tawaraya Sori, Tomisa, Gakyo Rojin Manji (és a dir, “el vell boig per la pintura”)… Rebé fins a vint noms diferents, i passà a la historia com a Katsushika Hokusai.

Dibuixava des dels sis anys, acumulà moltíssims treballs abans de fer cinquanta anys, i opinava, respecte a la seva pròpia obra, que no havia fet res que valgués la pena abans de complir-ne seixanta. Als seus setanta-tres anys era conscient d’haver adquirit certs coneixements sobre la natura de les coses, i ell mateix avançava que als vuitanta anys hi hauria progressat notablement, que als noranta seria capaç de penetrar-ne el misteri, que als cent donaria llum a una obra admirable, i que als cent deu, tan sols dibuixant una mera línia, o un punt, seria capaç d’insuflar-hi alè de vida.

Es diu que Hokusai va canviar de casa més de noranta vegades, que mai no va ser l’amo de cap, i que en marxava en el moment en què el desordre no li permetia treballar-hi.

Us creieu el rumor que, amb la intenció de dibuixar les fulles per a un paisatge tardorenc, Hokusai va fer caminar pel paper un gall amb les potes pintades de roig? O que, va ser capaç de dibuixar un paisatge a dins d’un gra d’arròs..

per Elenio Pico

Source: