Tretzevents Reportage

Sabies que... Nadal 2014
Sabies que... Nadal 2014

Pardals dibuixats

Aquest any Nadal cau en dijous i això vol dir que serà un any de molts ocells. Per què? Doncs perquè Déu els va crear aquest dia de la setmana, i, en record de la seva creació, els ocells ponen més.

Recordes la cançó populard'"El cant dels ocells"?

"En veure despuntar
el major lluminar
en la nit més ditxosa,
els ocellets, cantant,
a festejar-lo van
amb sa veu melindrosa..."

Doncs és només un reflex que la Nit de Nadal tots els ocells (pardals, rossinyols, tórtores, puputs, canaris, etc.) van a adorar el Nen Jesús i li canten amb els seus refilets.

Per què les margarides tenen els petals blancs i el disc groc?

Segons que ens diu la tradició, uns pastors molt i molt pobres que anaven a adorar el Nen Jesús es van quedar enlluernats en veure la riquesa (or, encens i mirra) de l'ofrena dels Tres Reis. Entristits perquè no podien oferir-li cap regal, van sortir a passejar pel camp i van collir dels voltants de la cova uns bons rams de margarides. Es van acostar al Nen i van escatifar la cova amb les margarides. Agraït per aquell present humil, Jesús va agafar una de les margarides i hi va fer un petó. Des d'aleshores el botó d'aquesta flor, que sempre havia estat blanc, es va tornar de color groc.

Per Nadal el llop no fa cap mal.

Sabeu quina és la dieta que segueix un llop?

Es creu que el llop s'alimenta tres mesos de carn, tres de sang, tres d'aigua i tres de vent. El temps de Nadal és quan viu sense menjar, és a dir viu de l'aire del cel. Aleshores, els pastors poden deixar el bestiar sense vigilància però, a començament de gener, han de tornar a estar alerta perquè el llop comença, de nou, a menjar. Durant la primera meitat de l'any, ho fa amb tota la fúria del món, i és quan és més temible, ja que devora tot el que troba, perquè vol recuperar el temps que ha estat en dejú.

Saps per què les cuques de llum són lluminoses?

Conta la llegenda que a l'establia hi havia unes cuques molt petites que també van assistir l naixement del Nen Jesús. Estaven molt contentes i li van voler fer un regal per contribuir a aquell feliç esdeveniment. Com que la cova on hi havia la Mare de Déu, sant Josep i el Nen Jesús era molt fosca, es van convertir en una mena de llumets petits i la foscor va desaparèixer. El Nen Jesús, agraït per aquell obsequi, les va beneir i els va concedir el do d'encendre una llumeta sempre que volguessin. Per això a les cuques de llum se les anomena , també, cuques del bon Jesús.

Si vols que una cuca de llum faci claror, canta-li aquesta cançó:

"Cuca del cel,
cuca de Déu,
que Nostre Senyor
no hi veu;
cuca de Nostre Senyor,
que la Mare de Déu
no té claror.
"

Es diu que per Nadal l'aigua de les fonts i la dels rius parlen i que qui està en gràcia de Déu pot entendre el que diuen les aigües. Si, a les dotze en punt, t'acostes a algun lloc on llisca l'aigua, pares l'orella i entens de que és parla..., no t'esveris, vol dir que Déu et té present.

El dia de Nadal, segons que diu la tradició, les roques i les muntanyes creixen una mica, molt mica però creixen. No ens adonem, però nosaltres anem sumant Nadals i elles també es van fer grans.

I , article començat, ja està acabat.

Montserrat Franquesa adapta textos de Joan Amades.

Il·lustració: Sergio Mora

Source: