Tretzevents Reportage

Sabies que... refranys sobre els dies de la setmana
Sabies que... refranys sobre els dies de la setmana

Àvia llegint refranys

Ser de l'any de la picor

Vol dir que fa molts anys i que ja ningú no ho recorda. L'origen d'aquest refrany l'hem de buscar a l'any 1471. Va ser un any força dolent perquè es van perdre moltes collites i en conseqüència la gent va patir molta fam. I com que les desgràcies no venen mai soles, aquest mateix any hi hagué una gran plaga de puces, les picades de les quals eren molt fiblants.

Aquest refrany té un complement que diu " De l'any de la picor, de quan tothom es gratava". Ja et deus imaginar el perquè, oi?

 

Ser del temps de la Maria Castanya

Vol dir també, un temps passat i llunyà. L'origen d'aquest refrany és del segle XV, Deu n'hi do, oi? La Maria Castanya va ser la primera dona que es va pentinar els cabells i va cargolar-se'ls en forma de tannara o castanya, com es diu popularment.

No hi ha dissabte sense sol, ni viudeta sense dol, ni donzella sense amor, ni vaixell sense bandera, ni tristor sense consol.

La Mare de Deu feia bugada de la roba del Nen Jesús cada dissabte i el sol sempre lluïa aquest dia perquè la roba es pogués eixugar de seguida. Hi ha una altre versió d'aquest refrany que diu " El dissabte la Mare de Déu va rentar el seu llençol, i per això no hi ha dissabte sense sol"

Tingues en compte el refrany perquè n'hi ha un altre que diu: "La bugada de diumenge el Dimoni se la menja"

Quan els pares et diuen que "facis dissabte" de l'habitació ja saps que l'hs de deixar ben neta i polida, oi?

Haver nascut en divendres, es diu d'algú que té mal geni.

Haver après una cosa en divendres es diu a aquella persona que repeteix molt una cosa.

I ja per acabar, "si et vols endiumenjar, la millor roba de festa t'has de posar".

 

Source: