Tretzevents Reportage

Gala Placídia
Gala Placídia

Dibuix d'aquesta dona

Gal·la Placídia va néixer a Roma a final del segle IV, filla de l'emperador Teodosi. Va ser segrestada pels visigots i més endavant es va casar amb el seu rei, Ataülf.

Van fixar la seva cort a Barcelona, on van tenir un fill, tot i que tant el nen com el pare van morir-hi al cap de poc temps.

Gal·la va tornar a Roma i es va casar amb un general que després fou emperador. Amb ell va tenir dos fills: Valentinià, també futur emperador, i Justa Grata Honòria.

A Barcelona hi ha una plaça ambel seu nom, entre els barris de Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi.

Som a Roma, la capital del país en forma de bóta, ara fa molts segles. La ciutat bull d'activitat: els botiguers que ofereixen tot tipus de productes, els nens que juguen pels carrers, els esclaus que acompanyen les senyores que van a comprar... És l'agost, fa una calor sufocant i la Gal·la, la germana de l'emperador, és a palau tractant d'enxampar els corrents d'aire per refrescar-se. Tot sembla tranquil. Tranquil? No! La ciutat està a punt de ser atacada! Els visigots, un poble vingut del nord, són quasi a les portes de la ciutat!

Cap a migdia, un silenci enganyós s'estén com un mantell per sobre la capital de l'imperi.De sobte, se sent un enorme terrabastall i una cridòria eixordadora: és un atac en tota regla! La gent corre cap a les seves cases i els botiguers s'apressen a recollir la mercaderia. Quan els invasors arriben a palau, fan presonera la pobra Gal·la, que està ben espantada, reclosa a la seva cambra, on algunes serventes miren de protegir-la.

Us la imagineu? Tota una princesa de vint-i-un anys, filla i germana d'emperadors romans, raptada per uns enemics que branden espases i llancen crits de guerra a tort i a dret!

Però sovint passen coses sorprenents: al cap de quatre anys, Gal·la es va casar amb el rei dels visigots, Ataülf. Hi ha qui diu que es van casar per interès, cosa no gens estranya en aquella època. Heu de saber que, fa un temps, les noies no es casaven amb qui volien, sinó que els pares els triaven el marit que més convenia als interessos de la família.

També hi ha qui creu que es van casar per amor, vaja, que s'havien enamorat durant el captiveri. Sigui com sigui, un cop casats van viatjar fins a Barcelona, on van establir la seva cort. També hi va néixer el seu fill, a la ciutat, i li van posar el nom del pare de la Gal·la, Teodosi. Quins noms tan diferents dels d'ara, no trobeu?

L'aventura catalana de Gal·la Placídia es va acabar aquí, perquè el seu marit i el seu fill van morir al cap de poc i ella va marxar novament cap a Roma, on es va tornar a casar i on va tenir dos fills més. De tota manera, a Barcelona no l'hem oblidada i per això una plaça, entre el barri de Gràcia i el de Sant Gervasi, porta el seu nom.

Autor: Gemma Mulet

Il·lustrador: Arianne Faber

Source: