Tretzevents Reportage

La geografia de Catalunya
La geografia de Catalunya

Imatge de l'article de la revista Tretzevents

LES MUNTANYES
Les persones enteses en la geografia afirmen que Catalunya és una terra de muntanyes. Així, mentre que algunes són de poca altitud, d'altres agafen una alçària que sembla enfilar-se cap al cel, com la Pica d'Estats, el cim més alt de Catalunya i que puja més amunt dels tres mil metres.
Tot i que és al Pirineu on podeu contemplar les muntanyes més elevades, aquestes s'escampen, més suaument, gairebé pertot arreu. Per exemple,  la serra de les Salines, a l'Alt Empordà, una de les serres pirinenques que trobem més a prop del mar.
 
ELS RIUS
Si hem dit que Catalunya és un país de muntanyes, també és cert que és una terra per on es passegen un alt nombre de rius, alguns amb més cabal i d'altres molt més secs, alguns més llargs i d'altres més curts. El de la imatge és el Ter. El riu més conegut de Catalunya és l'Ebre, que neix molt enllà de casa nostra. Diguem, a més a més, que pràcticament tots els rius que neixen a Catalunya, que són un atractiu vistós del paisatge, ho fan en zones de muntanya, indrets des d'on comencen a córrer fins a unir-se a d'altres cursos d'aigua o ja prenen una direcció clara cap al mar.
 
LA VEGETACIÓ
La fotografia, imatge de tardor presa en un ambient pirinenc, pretén demostrar que la vegetació, com les muntanyes i els rius, és un dels al·licients del paisatge que més ens podem alegrar d'observar. Se sap del cert que vivim en una terra on la varietat de paisatges  vegetals és enorme; les causes principals les hem de trobar en el clima i en les diferències  d'altitud. Així, mentre que a les zones baixes la vegetació és mediterrània, a les parts altes va agafant, fins i tot, les característiques pròpies del nord d'Europa, o sigui, molt adaptada al fred.
 
LA COSTA
Com a territori que som tocat per la Mediterrània, la costa es manifesta com una de les  característiques capdavanteres de la nostra geografia.
La costa de Catalunya s'estén pel nord des de la frontera amb França, on hi ha la Catalunya del Nord, fins, pel sud, al País Valencià. Encara que la imatge de la platja de Badalona ensenya una costa sorrenca, tipus de costa ben representativa a Catalunya, és veritat que hi ha zones on és rocallosa, com la Costa Brava.
I un detall que hem de tenir en compte: a les nostres costes hi ha dos indrets que la fan d'allò més atractiva; penseu, doncs, en el cap de Creus i el delta de l'Ebre.
 
LES CIUTATS
La ciutat de les ciutats catalanes, com podeu imaginar-vos, és Barcelona, la gran capital de Catalunya. Amb més d'un milió i mig d'habitants és la més poblada, i amb molta diferència, respecte de totes les altres, inclosa una Girona que surt a la fotografia.
Cal dir que les ciutats del nostre país acullen més d'un vuitanta per cent dels catalans; i és que, per tant, vivim en un territori tan ple de ciutats, de mides molt diferents, que fan que algunes zones siguin molt habitades, en contrast amb àrees, com a passa a les muntanyes, gairebé despoblades.
 
 
Text:  Jordi Sacasas i Lluís  
Fotografies: Jordi Sacasas i Jaume Sacasas 

Source: