Tretzevents Reportage

Els grecs, una civilització extraordinària
Els grecs, una civilització extraordinària

Imatge de l'article de la revista Tretzevents

Ara fa alguns milers d'anys en la història de la humanitat van sorgir les primeres civilitzacions. Les terres situades a la riba del mar Egeu i a prop dels rius Nil, Tigris i Eufrates, a l'altre cantó de la Mediterrània, van aportar un gran conjunt de novetats; hi destacava un nivell fins aleshores insòlit d'organització política, social i econòmica.

 

Una d'aquelles cultures tan llunyanes en el temps, els grecs, va deixar una forta petjada a Catalunya. Poble abocat a la Mediterrània, van arribar a la costa catalana al segle Viii aC. 
Ho van fer en dues fases. Una primera, amb els rodis al capdavant, al començament d'aquest mateix segle, i una segona amb els foceus, 200 anys més tard. 
 
Els grecs eren els grans navegants de l'època, els millors comerciants i un poble admirat. 
Van estendre el domini molt més enllà del seu territori i van abastar una gran part de la façana mediterrània de la península ibèrica. ara bé, tot i que hi van fundar moltíssimes colònies, la seva arribada fou pacífica. No pretenien envair ni Catalunya ni la resta de la península ibèrica. No volien imposar res a la força, sinó establir relacions comercials. Per això, perquè eren vistos com una gent rica i culta, van guanyar-se el respecte de tothom. introduïren un element aleshores ben original: la moneda. 
 
Els vaixells grecs, que portaven mercaderies de tota mena, esperaven per a navegar 
les temporades de bon temps compreses entre mitjan primavera i començament de tardor. Però el trajecte no era curt: sovint trigaven tres mesos a cobrir la ruta fins a Catalunya. En el viatge de tornada cap a Grècia, i fets els intercanvis comercials, les naus transportaven gra, sal, pells i esclaus. aquell era, doncs, un comerç colonial.
 
Els grans viatgers grecs, que van dominar les nostres costes durant alguns segles, ens veien com un poble en el límit geogràfic del seu món. L'empremta que hi va deixar aquella cultura tan dinàmica i desperta és inqüestionable. Magnífica mostra en són les restes d'Emporion, la primera ciutat que va tenir Catalunya
 
 
Les restes d'Emporion 
La imatge ensenya una part de les ruïnes de l'antiga ciutat d'Emporion, que vol dir "mercat". 
Només això ja demostra prou bé la funció sobretot comercial que la va caracteritzar. Les excavacions que s'hi han dut a terme han descobert escultures, monedes i ceràmica. 
Les restes d'Emporion, situades en l'actual comarca d'alt Empordà, simbolitzen un dels indrets més entranyables i estimats de la nostra història.  Fundada cap a l'any 500 aC., va deixar en segon terme rhode —avui  Roses—, el primer emplaçament que fundaren els grecs a Catalunya.
 
Emporion, un lloc únic
Una passejada per Emporion és un regal per a cadascun de nosaltres, i molt recomanable. Conèixer el nostre passat és un exercici infinitament enriquidor. Permet imaginar-se el dia a dia de les persones que hi van viure. Emporion, tot i que d'entrada no va tenir un paper especialment rellevant, es va acabar transformant en un dels centres de Catalunya. avui és, sens dubte, un lloc únic per a tots els amants de la història.
 
 
L'Acròpolis d'Atenes 
Grècia, efectivament, ha estat l'escenari d'una de les civilitzacions més reconegudes i excepcionals de tots els temps.
Milers de catalans, atrets per l'esplendorós passat que tingué, l'han convertida en una destinació turística tan apreciada com justificada. Per exemple, la imatge en mostra un tresor molt preuat: l'acròpolis d'atenes, un dels conjunts arquitectònics i artístics més famosos del món, considerat Patrimoni de la Humanitat. 
 
 
 

Text: Jordi Sacasas i Lluís
Fotografies: Jaume Sacasas 

Source: