Tretzevents Reportage
Els rius de Catalunya
Imatge de l'article de la revista Tretzevents
L'EBRE
L'Ebre és el segon riu més llarg de la península Ibèrica, i a la vegada el que porta un cabal d'aigua més gran. Dels cinc rius que representen les fotografies, és l'únic que neix fora de Catalunya.
Té una llargada total molt notable: 908 km, encara que en territori català en fa 138. La imatge ensenya aquest riu tan famós formant un meandre, o sigui, un revolt, en el tram final del trajecte, concretament al pas per la comarca de la Ribera d'Ebre, després d'haver entrat des de l'Aragó.
De l'Ebre, que si fa no fa sol dur una quantitat d'aigua semblant tot l'any, també n'hem de dir que a la seva desembocadura hi ha el delta més espectacular de Catalunya.
EL LLOBREGAT
El Llobregat, que acostuma a ser més generós durant la primavera, és un dels rius més destacats i coneguts de Catalunya. Fa un recorregut pràcticament en línia recta, de 170 km, de nord a sud des del Prepirineu, en concret des de la comarca del Berguedà, on neix a les anomenades i visitades fonts del Llobregat, fins a la desembocadura a tocar de Barcelona, al límit entre el Barcelonès i el Baix Llobregat, on també forma un delta.
La fotografia, de fet, mostra el Llobregat en el seu curs més baix, a pocs quilòmetres d'abocar-se al mar, quan sembla passejar-se, menys ample i cabalós que l'Ebre, sense cap mena de pressa.
EL TER
El Ter, que fa vida, també, únicament a través de territori català, té un recorregut de 208 km i és un dels cursos d'aigua més estimats de casa nostra. Neix al Pirineu, a la part més alta de la comarca del Ripollès, i fa un recorregut primer cap al sud-oest, més tard cap al sud i, finalment i sobretot, cap a l'est, on vessa les aigües, més inflades a la primavera, a la Mediterrània a la comarca del Baix Empordà.
La imatge ensenya aquest riu pirinenc al seu pas per Camprodon, on encara és petit i corre amb rapidesa, tot i que en el curs mitjà s'hi localitzen dos dels embassaments més coneguts, és a dir, Sau i Susqueda.
EL FRESER
El Freser, que completa un trajecte breu de 31 km, és un riu únicament pirinenc, que s'alimenta tant de pluges com de nevades i que, sencer, es passeja pel Ripollès. No té cap afluent destacat i porta més aigua a la primavera que en qualsevol altra estació de l'any. És l'afluent de major importància del Ter, el riu al qual aporta més cabal d'aigua. Té la curiositat que neix a poquíssims quilòmetres de distància d'aquest últim riu esmentat, i, aigües avall, hi desemboca a la població de Ripoll, la capital de comarca. La fotografia ha estat presa a Campdevànol, ben a prop de Ripoll, on el Freser es veu alegre i juganer.
EL BESÒS
El Besòs, que fa un recorregut total de 58 km, és el riu menys cabalós dels cinc que veiem.
És un curs d'aigua estrictament mediterrani, és a dir, que neix prop del mar, concretament a tocar del Montseny, i desemboca, doncs, a la Mediterrània.
És un riu que pateix un estiatge notable, o el que és el mateix, que durant l'estiu amb prou feines porta aigua, tal com pertoca a un riu de règim mediterrani; tot i aquesta realitat, a la tardor, a conseqüència de tempestes molt fortes, pot desbordar-se i provocar inundacions. Finalment, cal afegir que la imatge ha estat presa a Sant Adrià, quasi a la desembocadura.
Podreu trobar molta més informació sobre l'aigua en el seu especial.
Text: Jordi Sacasas i Lluís
Fotografies: Jordi Sacasas i Jaume Sacasas