Tretzevents Reportage

Sabies qui...
Sabies qui...

Invenció de la bombeta

Average (0 Votes)

…va inventar la cremallera?

Durant un bon munt de segles, la roba només es podia tancar amb cordills o botons, sistemes molt lents i que sempre deixaven escletxes. El nord-americà Whitcomb Judson provà de solucionar aquests inconvenients ideant un mètode basat en dues cadenes amb dents que es tancaven o obrien movent una guia entre elles. Però no fou fins el 1912 que l’immigrant suec Gideon Sundback creà la cremallera tal com la coneixem, amb dues tires de dents idèntiques i una guia en forma d’Y que les feia encaixar perfectament. Un invent genial…, si no t’hi enganxes els dits.

…fou el primer que volà en globus?

Per més sorprenent que et pugui semblar, no va ser pas cap persona el primer que s’enlairà i es desplaçà a bord d’un globus… Una ovella, un gos i un ànec foren els afortunats animals que van tenir el privilegi de participar en el primer viatge reeixit en aquest nou i fantàstic mitjà de transport! El realitzaren l’any 1783, en un globus de seda que havien fabricat els germans Joseph i Etienne Montgolfier, que recorregué tres quilòmetres sobre l’admirat cel de París. Curiosament, en arribar a terra ningú no els va preguntar si s’ho havien passat bé o no.

…va inventar la bombeta?

El de la bombeta és un invent que tant les enciclopèdies com la majoria de la gent atribueixen erròniament: el seu autor no fou el nord-americà Thomas Edison, el 1879, com s’acostuma a afirmar. Fou l’anglès Joseph Swan qui, un any abans, el 1878, creà una bombeta amb filaments carbonitzats de paper en un bulb de vidre evacuat. El que va fer Edison és perfeccionar-la i patentar-la abans que Swan hagués obtingut la patent britànica del seu invent. En qualsevol cas, fos qui en fos el creador, la seva idea no podia haver estat més lluminosa!

…(i on) es publicà el primer diari?

Els avantpassats dels diaris tenen més de dos mil anys: l’any 59 aC Juli Cèsar creà un butlletí d’anuncis anomenat Acta Diurna; el 206 i el 220 dC, el govern xinès escrivia uns fulls de notícies oficials denominades tipao; el 1556, el govern de Venècia editava mensualment Notizie scritte. Ara bé, es considera que el primer diari tal com l’entenem fou l’impronunciable Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien, imprès l’any 1605 per Johann Carolus a Estrasburg. Però calgué esperar fins a l’11 de març de 1702 perquè es publiqués l’anglès Daily Courant, el primer diari… que sortia cada dia!

…va inventar el Minipimer?

Aquest magnífic i pràctic aparell elèctric que permet fer les farinetes per als nens petits i la maionesa sense deixar-hi el braç —i les ganes— en l’intent fou el barcelonès Gabriel Lluelles. Se li acudí l’any 1959, en veure que les batedores de vas eren molt feixugues i difícils de netejar. Així que afegí un llarg bastó a les fulles motoritzades i el féu més reduït i còmode. Per més que ens ho puguem pensar, el nom no prové pas d’un tipus de cotxe, sinó d’afegir a «petit» —mini— la sigla de l’empresa on treballava: Pimer.

per Xavier Serrahima

Source: Revista Tretzevents