Special theme

Les tradicions de Sant Jordi

Tradicionalment les flors i els llibres es troben presents a tots els carrers durant el 23 d'abril. A les fleques i pastisseries el pa i el pastís de Sant Jordi posen el punt de dolç i acolorit a la jornada.

I tu? Encara no tens el teu llibre de Sant Jordi? Doncs aprofita la primavera i el bon temps per sortir a passejar, triar el teu llibre, regalar la rosa i assaborir el pastís o el pa de Sant Jordi.

posarr pdf i imatge de les receptes pa i pastis


Dita popular:

Si Sant Jordi no ha passat,
l'hivern encara no s'ha acabat


 

Llibres

La diada de Sant Jordi és el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor que promou la UNESCO des de 1995.

A Catalunya la festa ha esdevingut una de les diades populars més celebrades i ha ajudat molt a difondre els llibres i la lectura. La data triada, el 23 d'abril, coincideix amb el dia de la mort de l'escriptor català Josep Pla, de l'autor més famós en llengua anglesa, William Shakespeare i del creador del Quixot, Miguel de Cervantes.

Durant tot el dia els carrers s'omplen de parades plenes de llibres i els escriptors presenten i signen els seus llibres.

 

Roses

La tradició popular de regalar roses és molt antiga ja que és té constància des del segle XV. És un símbol molt arrelat a Catalunya que s'ha mantingut viu fins els nostres dies.

Segons la tradició, el noi acostuma a regalar una rosa a la noia que torna el present amb un llibre. En un sol dia, i a partir de les parades repartides pels carrers, es regalaran milions de roses de tots els colors, i es compraran una gran part dels llibres que es venen en un any.




Pastís i pa de Sant Jordi

 

Creats pel Gremi de Flequers de Barcelona, el pastís i el pa de Sant Jordi, són dos productes que s'elaboren per la diada de Sant Jordi i també per la Diada Nacional de l'11 de Setembre.

És un pa que representa l'escut de Catalunya, quatre barres vermelles sobre fons groc. S'elabora a partir de tres pastes: de nous, de sobrassada i de formatge, fa que sigui un pa gustós i aromàtic.

El pastís de Sant Jordi és un pa de pessic tallat diverses vegades i farcit amb crema de mantega per semblar les pàgines d'un llibre.

  Pica les imatges per veure les receptes en detall, en un pdf.

Torna a l'especial de Sant Jordi>>

Els Jocs Paralímpics de París 2024


Els jocs paralímpics, se centren en la competició, en l'esforç dels esportistes per a assolir el podi, per veure's honorats amb les preades medalles, que són el premi a l'esperit de superació. Cada vegada són més concorreguts: des de la primera convocatòria dels jocs paralímpics, el nombre de participants s'ha multiplicat per deu.

Volem canviar l’actitud pública envers la discapacitat, celebrar l’excel·lència de l’esport paralímpic i consagrar des de bon principi que els dos Jocs són un tot integrat.

Un cop acabada la 33a edició dels Jocs Olímpics d'estiu 2024, han començat els Jocs Paralímpics d'estiu 2024 a París i es celebren entre els dies 28 d'agost i 8 de setembre

Es tracta de l'edició número 17è i en ella prenen part 4400 atletes de 185 països diferents.

Formen part del programa 22 esports on compiteixen esportistes amb limitacions físiques o psíquiques.

Coneixes el goalball o la boccia?

Al goalball tres jugadors cecs de cada equip fan rodolar una pilota amb cascabells per marcar a la porteria de l'equip contrari, altres esports amb participants amb les mateixes limitacions són el futbol i el judo. A la boccia, s'emula la petanca amb la participació d'esportistes amb dificultats greus de moviment.

Esports com bàsquet, rugby i tennis es juguen amb cadira de rodes i hi ha d'altres esports com l'atletisme obert a diverses modalitats amb la inclusio de totes les clasificacions de discapacidat física, visual e intel·lectual. En definitiva hi ha un total de 22 esports diferents.

Els primers Jocs Paralímpics d'estiu es van celebrar l'any 1960 a Roma (Itàlia), i els primer Jocs Paralímpics d'hivern van ser l'any 1976 a Örnsköldsvik (Suècia). Els jocs paralímpics es fan el mateix any que els olímpics, i hi ha d'estiu i d'hivern. A més a més, en les darreres olimpiades, tots dos jocs han compartit seu i escenaris.