Special theme
Els castellers i la colla castellera de la canalla lectora
Segur que alguna vegada has vist al teu poble o ciutat, l'actuació d'alguna colla castellera. És un moment molt especial.
Fins i tot podria ser que en formessis part d'alguna, oi?
Però si no saps que són els castells, o en vols saber més coses, et direm que la pràctica dels castells és originaria de Valls (Tarragona), però actualment se'n fan a tota Catalunya, i fins i tot a les Illes Balears.
Els castells, són construccions de torres humanes de fins a nou i deu pisos d'alçada. És impressionant veure com un grup de persones, de totes les edats, homes i dones, nens i nenes, s'organitzen d'una manera tan perfecte i construeixen aquestes espectaculars torres.
Per poder aconseguir això, entrenen moltes hores i segueixen unes normes de seguretat molt estrictes.
Normalment, els castells es fan a la places majors dels pobles, davant d'un públic que gaudeix d'aquesta activitat, i que fins i tot col·labora activament, afegint-se a la base que aguanta la torre.
Cada castell s'enlaire al so de la música tradicional, de la que s'encarreguen els grallers i tabalers, que van marcant l'evolució del castell.
Els castells són de diferents tipus, depenent de la seva alçada, del nombre de pisos i de l'estructura de la seva base.
Hi ha castells de 6,7,8,9 i fins i tot de 10 pisos d'alçada. Però tots els castells tenen una pinya (la base que aguanta el pes), el tronc (l'estructura dels castellers que hi pugen a sobre), i el pom de dalt (format per tres pisos, que formen els "dosos", "l'aixecador, acotxador o cassoleta" i "l'enxaneta").
La majoria de castells es formen amb dues, tres, quatre o cinc persones per pis (encara que pot haver de més persones), però quan un castell té una sola persona per pis se'n diu "pilar".
Ja hem dit que la pinya és la base dels castells, però algunes construccions més grans porten "folre" que és una segona pinya més reduïda sobre aquesta. Fins i tots, els castells més grans porten una tercera pinya, que rep el nom de "manilles".
Però com sabem si un castell s'ha aixecat amb èxit o no? Quan s'ha elevat del tot, i veiem que és coronat per un nen o nena petita (enxaneta), i després es desfa pis per pis (lo que es coneix com "descarregar-lo") i no cau, podem dir que ha estat aixecat amb éxit. Si cauen, es diu que "el castell ha fet llenya".
Saps que els castellers tenen un lema?, aquest és: Força, Equilibri, Valor i Seny, que resumeix les característiques d'un casteller.
Trobaràs molts llibres a les biblioteques, que expliquen moltes més coses d'aquesta fantàstica tradició, com Els castellers, Petita història dels castellers, i Som castellers, amb unes il·lustracions molt boniques de la Pilarin Bayés, en el cas dels dos últims.
Des de Mataró i El Papiol recuperem dues guies de lectura que tracten sobre el món casteller:
Són la guia de castellers i la guia de castells i castellers. Entra a cadascuna d'elles:
La Colla Castellera de la Canalla Lectora
Durant l'any 2017 les biblioteques i les colles castelleres de Catalunya participaran en una activitat molt especial per a nois i noies d’entre 7 i 12 anys. Amb el joc La Colla Castellera de la Canalla Lectora pots descobrir el món dels castells a través de la lectura d’aquests llibres:
El viatge de la Shalaka El llibre més alt dels castells
L’objectiu és aixecar tres castells i un pilar utilitzant les peces de plàstic de diferents colors que imiten els integrants d'una colla. Pots colocar peces si respons correctament unes preguntes sobre aquests llibres.
Gaudeix força dels castells!