Festivals

  • El bestiari popular

El bestiari popular és el conjunt de figures que participa a diversos actes de les festes. Poden representar animals reals o animals de tipus mitològic o fantàstic.

Poden ballar o desfilar durant el dia o participar -degudament preparats- juntament amb els diables dels correfocs fets a la nit. Per tant moltes bèsties  són de foc (porten petards i bengales) però també poden ser infantils només decoratives de representació i d'altres categories perfectament classificades a la web d'aquesta entitat: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya (ABFPC)

  • Els dracs

 Els dracs de foc són una de les bèsties participants de la tradició popular que es troben dins del grup de figures mitològiques. Són els animals fantàstics més presents a les festes on hi ha representació mitològica.

Hi ha de diversos tamanys i normalment totes les localitats en tenen un de conegut. Potser els més destacats són el de Vilafranca del Penedès i el de Vilanova i la Geltrú.

  • El drac de Vilanova i la Geltrú

És un drac amb un tamany que permet que el transporti una sola persona, emet foc i el moment de l'any on té una participació més important és la Festa Major de Vilanova i la Geltrú a l'inici del mes d'agost.

Sembla ser que es va construir durant el segle XVIII però s'ha hagut de refer en diverses ocasions, s'ha perdut, destruït o simplement en ocasions millorat. Cada reconstrucció suposava petits canvis però ha conservat l'intent de recordar les característiques de les figures marines. Té la seva pròpia cançó.

Ha sortit a l'estranger, ha aparegut a una pel·lícula, fa de fadrí i participa a estrenes d'altres dracs. Forma part dels 7 dracs històrics de Catalunya, juntament amb el Drac de Vilafranca, el Drac de Solsona, el Drac de la Bisbal de l'Empordà, el Drac de Sitges, el Drac de Sant Quintí de Mediona i el Drac d'Olot.

Mira la guia de lectura feta sobre el bestiari present a les festes populars de Vilanova i la Geltrú

Vés a l'especial de les festes