Els Alls

La planta : l'all

Origen: es creu que és originari del Sud-oest de Sibèria. Era molt benvolgut per egipcis, grecs i romans, que ho consideraven una excel·lent medicina. Actualment es consumeix a tot el món, sent conreat sobretot a Àsia.

Clima : És una planta que s'adapta molt bé a diferents climes i que tolera bé el fred de l'hivern. Per la formació del bulb encessita temperatures suaus i no li agrada les temperatures càlides de l'estiu.

A on es cultiva? Se sol cultivar de manera que la formació del bulb coincideixi amb la primavera. En els climes molt freds la plantació es fa a finals d'hivern i en climes més temperats es pot fer a partir del novembre fins al gener. La recol·lecció es farà a partir del juny fins al juliol si es vol l'all sec i abans si es volen collir alls tendres.

La separació entre les plantes d'all pot ser molt petita, de l'ordre de 10-20 cm. En el cas de voler collir alls tendres les plantes poden estar més juntes.

Si deixem assecar bé els alls es poden conservar durant molts mesos.

El fruit: all

Aspecte:  El bulb té forma rodona i integra diferents dents que són els alls. S’assembla a una tallada de meló o síndria però a una escala més petita.  

Gust: el gust de l’all és molt peculiar. És d’un sabor fort i si se’n mengen força és possible que el nostre alè i les persones del voltant ho pateixin.

Varietats: Hi ha dos grups de varietats: els alls blancs i els alls rosats. Els alls blancs es conserven millor i se solen consumir secs mentre que els rosats es consumeixen més tendres.

Ric en : L'all és l'hortalissa amb més propietats medicinals doncs conté gran quantitat de compostos químics amb efectes beneficiosos per la salut. Algunes de les propietats més reconegudes són la reducció del colesterol, l'efecte anihipertensiu, la prevenció del càncer d'estómac, l'augment de la capacitat del sistema immunològic i l'efecte antibiòtic.

L'ús principal de l'all és com a condiment en qualsevol tipus de plat o salsa. Sembla que és convenient xafar-lo i coure'l per aprofitar al màxim les seves propietats. També es consumeix en forma d'all tendre.

Família:  pertany a la família de les liliàcies.

Temporada: des de l’agost fins a l’octubre

Fica't a la cuina amb els alls

Allioli

Quins ingredients necessites?

  • 1 o 2 alls (depenent si volem un allioli més o menys picant)
  • oli de d'oliva de gust suau
  • unes gotes de suc de llimona
  • sal
  • 1 ou

Quins estris? 

un ganivet, un pot, una batedora

Necessitaràs ajuda?

Sí, sempre va bé quan facis servir un robot.

Comencem?

1. Pelem i tallem l'all en dos o tres trossos i el col·locarem dins un pot per la batedora.
2.Tirem un petit raig de suc de llimona.
3. Incorporem un ou sencer, una miqueta de sal i un got d'oli
4. Col·loquem la batedora tocant el pot de fons i ho triturem tot amb màxima velocitat durant uns 30 segons. 
5. Després, començar a moure lleugerament la batedora per deixar entrar l'oli de la part de dalt.
6. Una vegada estigui tot ben triturat i tingui una textura cremosa, servim immediatament.

Bon profit 

Consells:

  • L’all és un producte tradicional de la nostra terra. Per tant, hem de fixar-nos sempre en el seu origen i així donarem suport als productors locals. 
  • Per evitar que l'allioli es talli, es recomanable que l'ou tingui temperatura ambient i no oblidar-se de tirar un raig de llimona.
  • Si el volem conservar, sempre en nevera i tapat amb un film. Millor no guardar més de 24 hores. A l'endemà, es millor llençar-lo i fer-ne un de nou.
  • Si volem que l’alè no ens faci pudor d’all, podem mastegar herbes fresques com la menta, el julivert, l’alfàbrega o la farigola. També podem beure suc de llimona i prendre una cullerada de mel, que ajudarà a evitar-ho.

Dona-li canya als llapis de colors

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!