L'aranja

Arbre : L'aranger

.

Origen: És un arbre que es va produir per hibridació espontània (sense la intervenció de l’home) entre l’aranger gros i el taronger dolç al segle XVII en plantacions del mar del Carib (al sud-est del golf de Mèxic).

Pot tenir una alçada d’entre 5 i 6 metres. Les fulles son allargades i carnoses i les seves flors blanques i aromàtiques

Clima: Per poder cultivar-lo es necessari un clima càlid i en funció d’aquest pot variar el període de  maduració del seu fruit, de 7 a 13 mesos.

A on es cultiva? És un cultiu molt important a Sud-Amèrica i a Israel. A Espanya es cultiva principalment a Andalusia, al país Valencià i a Múrcia. A Catalunya a Tarragona, a les comarques del Montsià i el Baix Ebre.

.

El fruit: aranja

.

Aspecte: és una fruita rodona de 15 cm màxim de diàmetre, amb la pell de color taronja i una polpa rosada amb poques llavors.

Gust:  àcid, amb grau amargor diferent depenen de la varietat

Ric en: Principalment en vitamina C (que li proporciona el seu gust àcid), però també potassi, febre, vitamina B.... Si te’n menges una ja tens la quantitat de vitamina C que recomanen prendre’ns cada dia!

Família: dels cítrics, com la taronja. mandarina, llimona i llima.

Temporada: A l'hivern, entre octubre i abril.

Fica't a la cuina amb l'aranja

Te la pots menjar crua sencera o espremuda, també en melmelada i salses.

Suc d’aranja amb gelat de vainilla

Quins ingredients necessites? Gelat de vainilla i aranges

Quins estris? Una espremedora, un ganivet per tallar les aranges, una cullera per servir el gelat i uns gots per posar el preparat.

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes un aparell elèctric.

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil

Comencem?

  1. Talla cada aranja en dues parts
  2. Esprem-les i reparteix el suc en tants gots com comensals sigueu. No cal que el got estigui ple, si l’omples fins a la meitat ja n’hi haurà prou.
  3.  Posa a cada got una gran bola de gelat de vainilla
  4. El més habitual és menjar-lo cru, fresc, sol o com a ingredient en una amanida. També en melmelada, batuts, sorbets i és fàcil veure’l com a decoració en pastissos.

Ves a la plana principal de l'especial de les fruites i les verdures

Qui s'amaga a la foscor?

Dóna-li canya als llapis de colors

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!