Meló

La planta

Origen: l'origen del meló se situa, segons alguns experts, en el sud d'Àfrica i uns altres determinen la seva procedència a l’Àsia. Encara que la producció es va estendre als països mediterranis i Amèrica. Actualment el seu cultiu està àmpliament distribuït.

Clima: és una planta d'estiu, ja que li agrada la calor i la llum, i es bastant resistent a la sequera.

A on és cultiva: és una planta amb un creixement molt ràpid i que es pot arribar a estendre uns quants metres. Per evitar que la planta envaeixi massa espai, i per tal d'aconseguir que els fruits siguin més grossos, s'aconsella esporgar la planta Pinçar les tiges afavoreix la ventilació de les fulles, disminueix la incidència de fongs i accelera la maduració dels fruits. S'aconsella plantar més d'una planta per una bona pol·linització, ja que les flors que produeix poden ser masculines, femenines o hermafrodites.

Fruit : el meló

Aspecte: De forma allargada com una pilota de rugbi o arrodonida. Pell verda o groga amb diferents tonalitats. 

Gust: dolç, suau i molt refrescant

Varietats: existeixen diferents varietats de melons. Poden ser grocs, verds o combinats per fora, rodons o més allargats i amb polpa de color variable. Els més coneguts són el meló groc o canari, el meló verd “pell de gripau” o “Rochet”, melons “Charentais”, per posar un exemple.

Ric en: el meló destaca per la quantitat de nutrients que conté tenint en compte que és una fruita amb molta aigua i poques calories. Conté vitamina A, B, C, potassi, sodi i calci. Produeix una hidratació excel·lent.

Família:  pertany a la família de les cucurbitàcies.

Temporada: des de el juliol fins a l’octubre

Fica't a la cuina amb el meló


Com te les pots menjar?

Pots menjar el meló al natural i fresc acabat de tallar o barrejat amb una altra fruita de temporada en una macedònia. 





Sopa de meló amb cruixent de pernil

Quins ingredients necessites?

  • 1 meló un meló mitjà o dos de petits (cantalup, pell de granota o arus)
  • 150 gr. de pernil ibèric
  • fulles de menta fresques
  • un raig d'oli d'oliva verge extra

Quins estris?

un bol, 1 ganivet, 1 cullera, 1 batedora

Necessitaràs ajuda?

Sí, sempre va bé quan fem servir un ganivet i utilitzem foc.

Comencem?

1. Treu les llavors al meló i talla’l en daus petit.

2. Tritura molt bé el meló amb una batedora fins a obtenir-ne una crema

3. Deixa reposar la crema de meló a la nevera fins que es refredi. 

4. Talla el pernil a trossets petits.

5. Escalfa una paella i, sense gens d'oli, salteja els encenalls de pernil fins que quedin cruixents.

6. Trinxa la menta.  

7. Serveix la sopa de meló en gots o bols quan ja estigui freda.

8. Decora amb els encenalls de pernil, un raig d'oli d'oliva verge extra i escampa la menta pel damunt

Ideal a l'estiu perquè és un plat molt refrescant. Bon profit!!!

Consells:

  • Assegura't que el meló sigui ben madur.
  • Si t'agrada la sopa molt cremosa li pots afegir crema de llet o un iogurt. 
  • Pots fer servir pernil d'ànec curat en lloc del de pernill de porc.