Fitxa de la poma

L’arbre: pomera 

Etimologia del nom : Malus domestica

Origen: Àsia central. És un arbre de fulla caduca, d’entre 3 i 12 metres, fa unes flors blanques i rosades. Probablement sigui el primer arbre fruiter cultivat per la humanitat.

Clima: Es conrea en climes temperat i subtropicals, és una de les espècies de fruites que necessita acumular més hores de fred, amb temperatures inferiors a 7 °C, durant el repòs hivernal

On es cultiva? Els principals productors son: La Xina, Estats Units, Turquia, França,  Itàlia i l’Iran. A Catalunya el 70% de les pomes es conreen a Lleida.

El fruit: poma

Aspecte: És una fruita carnosa, de forma arrodonida i un diàmetre comprès entre els 5 i els 10 cm, de color verd, groc o vermell.

Gust: Depenent de la varietat pot ser més o menys àcida o dolça, però totes tenen la polpa blanca que acostuma a ser cruixent i sucosa.

Varietats: Existeixen més de 7.000 varietats, les més conegudes son: la Reineta, la Starking, la Golden, la Fuji i la Granny Smith.

Ric en: Antioxidants, fibra i vitamina C. Existeix un proverbi que diu: "una poma al dia allunya el metge i la malaltia", en referència als beneficis del seu consum.

Família: Rosàcies

Temporada: Tardor, especialment el mes d’octubre.

Famosa: La poma és una fruita amb moltes referències en la cultura popular, apareix a la mitologia antiga i en molts contes i cançons d’avui dia.

Cuina de la poma

Fica’t a  la cuina!

Te la pots menjar crua sencera o cuinada, en melmelada i salses, pastissos i postres

Compota de poma

Quins ingredients necessites?

  • Pomes: 1kg
  • Suc de 1/2 Llimona,
  • Aigua: 1/2 got
  • Canyella en pols: 1/2 cullera de cafè

Quins estris? 

Una cassola amb tapadora, un ganivet per tallar pelar i tallar les pomes, una cullera de fusta, una forquilla i uns gots per posar el preparat.

Necessitaràs ajuda? 

Sí, sempre va bé quan utilitzes foc

És fàcil de preparar? 

Molt i molt fàcil

Comencem?

  • 1. Pela les pomes les pomes, treure-les el cor i les llavors.
  • 2. Talla-les a quarts
  • 3. En un cassola, fica l’aigua, el suc de llimona, la canela i les pomes netes i tallades. Posar-li la tapa i deixa que cogui a foc baix durant 20-30 minuts.
  • 4. No t’oblidis  remenant-lo de tant en tant
  • 5. Quan sabràs que has d’apagar el foc? Quan la poma estigui tova i sigui fàcil aixafar-la amb una forquilla
  • 6. Què toca ara? Decidir com la vols e dolçor, si t’agrada així no li posis el sucre, sinó li hauràs d’incorporar.
  • 7. Una altra decisió.  Prefereixes que la compota tingui els trossos de poma sencers o t’estimes més passats per la batedora?
  • 8. Ara ja està acabada
  • 9. Una manera de servir-la és fer servir gots individuals.
  • 10. La pots ficar-la al frigorífic per menjar-la fresa o servir-la calenta.
  • 11. Bon profit!