Tomàquet

Planta: Tomaquera

Origen: Tot i que prové d’ Amèrica del Sud, actualment el tomàquet és un ingredient indispensable de la dieta mediterrània. Va arribar a Europa a mitjan segle XVI de la mà dels espanyols, que la van portar del nou món.

 Clima: És una planta de clima càlid, per tant, les millors èpoques per cultivar-la al nostre país són la primavera o l’ estiu. A les zones on la climatologia no es tan càlida es cultivada com a planta anual.

A on es cultiva? De totes les hortalisses és la que es conrea més en tot el món. És una planta amb poca rigidesa, amb el pes dels fruits no es podria aguantar dreta per ella mateixa. Així doncs, és una bona ajuda que es col·loquin unes canyes o pals clavats a terra al costat de la planta i lligar la tomaquera per la tija a mesura que va creixent.

El fruit: tomàquet

Aspecte: És de color vermell, carnós i sucós, amb la superfície llisa i brillant i la polpa plena de llavors planes i groguenques. Hi ha moltes varietats de tomàquets: de pera, de penjar, d’ amanida, de Montserrat, cherry, de Branca,...

Ric en : És un gran antioxidant gràcies al seu contingut en licopè, una molècula amb importants antioxidants. D’ altra banda, el tomàquet és ric en vitamines A i C i, en menor proporció, en vitamines B i E. Pel que fa als minerals, els més abundants són el fòsfor, el magnesi i el calci.

Família:  El tomàquet pertany a la família de les Solanàcees, igual que el pebrot, l'albergínia o la patata. El nom científic de la tomaquera és Lycopersicum lycopersicum (sinònim de Lycopersicum esculentum)

Temporada : Es sembra a la primavera i la collita es sol fer entre l’agost i el setembre, 4 ó 5 mesos per a  la recol·lecció.

Cuina: Els tomàquets madurs són consumits com a condiment o ingredient de plats o ambdues coses alhora, o bé cuits o fregits, al forn i farcits. Els verdejants, crus, són menjats amanits, i els madurs, fregats, sobre llesques de pa, serveixen per a fer el “pa amb tomàquet”. El suc de tomàquet obtingut per pressió, amb sal o sense i amb espècies o sense, és emprat com a refrescant o aperitiu. El puré de tomàquet, la pasta de tomàquet i el concentrat de tomàquet són els productes obtinguts d’aquest fruit triturat i tamisat. Diverses formes de tomàquet i derivats són presentats en conserva.

Fica't a la cuina amb el tomàquet


Com te les pots menjar?

Normalment el tomàquet forma part de les amanides. Avui t’ensenyarem a fer una molt fàcil i refrescant.

Amanida Caprese

Quins ingredients necessites?

  • 2 tomàquets
  • Formatge de la varietat Mozzarella
  • Fulles d’alfàbrega
  • un raig d'oli d'oliva verge extra
  • sal

Quins estris?

un plat, un ganivet

Necessitaràs ajuda?

Sí, sempre va bé quan fem servir un ganivet per tallar els productes.

Comencem?

1. Usarem qualsevol varietat de tomàquet carnós i gustós, d'amanir. El tallarem a rodanxes, ni massa primes ni massa gruixudes. El salarem lleugerament.

2. A continuació, tallarem el formatge mozarella també a rodanxes

3. Alterneu rodanxes de tomàquet amb rodanxes de formatge.

4. Per últim, hi col·locarem l'alfàbrega fresca per sobre . A més d’un raig d’oli i un polsim de sal.

Ideal a l'estiu perquè és un plat molt refrescant. Bon profit!!!

Consells:

  • Si vols complicar-te la vida i tens l’ajuda d’un adult pots crear la teva pròpia salsa de pesto amb l’alfàbrega, formatge mozzarella, oli i pinyons ben barrejats.

Dona-li canya als llapis de colors

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!

Per saber més...

A continuació trobaràs informació sobre la Festa del Tomàquet del Bages