Especial Joana Raspall - Qui va ser Joana Raspall

Qui va ser Joana Raspall?

Joana Raspall i Juanola neix el 1913 a la Barceloneta. Al cap de tres anys la seva família va a viure a Sant Feliu de Llobregat, on decideix construir una torre, la casa on ha residit sempre.

Als catorze anys comença la seva activitat literària. Col·labora en la revista Claror de Sant Feliu des d'on inicia amb altres joves una campanya per demanar una biblioteca infantil per al municipi.

Acabats els estudis per ser bibliotecària, treballa a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès, fins que s'acaba la guerra. Juntament amb la seva companya de feina salven molts llibres de la biblioteca, sobretot els llibres catalans, per evitar que caiguessin en mans dels soldats.

En acabar la guerra, la Joana Raspall comença a escriure i a publicar versos i textos en català als Jocs Florals, concursos, festes populars...També va fer classes de català i va començar a crear fitxes de sinònims fins a arribar a publicar un diccionari de sinònims i, més tard, un de locucions i frases fetes i un d'homònims.

És autora d'algunes obres de teatre infantil com "L'invent" (1978) i "Kònsum. S.A." (1984), i contes com "El mal vent" (1994); i "Contes increïbles" (1999), però sobretot ha escrit poesia. Entre els seus llibres de poesia estan "Bon dia, poesia" (1996); "Pinzellades en vers" (1998); "Font de versos" i "El meu món de poesia" (2011).

També ha publicat reculls de poemes per adults, alguns d'aquests són "Llum i gira-sols" (1994), "Instants: haikus i tankas" (2009), "Jardí vivent" (2010); i diverses novel•les: "Diamants i culs de got" (2007), "El cau de les heures" (2008), "El Calaix del mig i el vell rellotge" (2010). Ha participat en tertúlies literàries a la seva ciutat, visita escoles i participa en xerrades i actes literaris i, sobretot, no deixa mai d'escriure poesia.

El 4 de desembre del 2013 ens ha deixat, però encara la tindrem ben present en tots els poemes que ens ha regalat al llarg de 100 anys.

[Adaptació de la base de dades d'autors i autores catalans de l'Associació d'Escriptors de Llengua catalana]

Vídeos

La Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès ha elaborat un vídeo que explica la trajectòria de vida de la Joana Raspall i el seu pas per la biblioteca de Vilafranca. Està muntat amb unes imatges de l'època decorades amb dibuixos fets amb feltre i acompanyats per la música Son de carrilhoes de Cabo San Roque.

Aquest és el vídeo

Documental biogràfic de la poetessa i escriptora catalana. Aquest vídeo, que es va projectar en l'acte inaugural de l'Any Joana Raspall, desenvolupa cronològicament els principals esdeveniments vitals i literaris de la santfeliuenca Joana Raspall.

Aquest és el vídeo

Torna a l'especial de Joana Raspall

Creation date 22-11-2019 Last updated 22-11-2019