El Minotaure

Saps qui o què és el Minotaure?

És un monstre de la mitologia grega, meitat home (part inferior del cos), meitat toro (part superior i cua), fill de Parsifae i del Toro de Creta.

Coneixes la seva història?

Posidó, deu del mar, va enviar un magnífic toro blanc perquè Minos, rei de Creta, el sacrifiqués en honor seu. El rei, en veure aquell animal magnífic, va decidir no satisfer els desitjos del deu i va mantenir viu l’animal per dedicar-lo a la cria.

Posidó, enfadat, va determinar castigar-lo fent que la dona del rei, Pasifae, s’enamorés del Toro. D’aquella unió va néixer el Minotaure que, en veure’l, va provocar la bogeria del rei.

El Minotaure va ser amagat en un complicat laberint a la ciutat de Cnosos, ideat per Dèdal (un famós arquitecte).  Durant molt de temps el monstre va viure en aquell indret, alimentat amb el sacrifici dels 7 nois i les 7 noies que cada cert temps eren conduits dins del laberint perquè el Minotaure els trobés i els devorés.

Com va acabar aquesta història?

El Minotaure va ser vençut per Teseu, amb l’ajuda de l’Ariadna, germanastra del Minotaure, que enamorada de l’heroi el va ajudar amb el seu famós fil.  Dèdal va. acabat empresonat, junt al seu fill Ícar, en una torre sense portes per desvetllar l’Ariadna com es podia sortir del laberint.

Però com va passar tot  això? T’agradaria conèixer els detalls?

La mitologia (sigui grega, romana o de qualsevol civilització) està plena de grans històries que han passat a la cultura popular i culta de moltes maneres. Conèixer-la és una font de plaer i de coneixement. T’animes?

Ves a la fitxa del bou

Ves a l'especial de La Fontaine i les faules

A les biblioteques trobaràs

““El Minotauro y el laberinto / Ricardo Gómez Gil
““Ícaro / Federico Gil
““Atlas de mitos  / Thiago de Moraes
““Mitos nórdicos / Eva Manzano
““El Titán Prometeo  / Alicia Acosta