Especial Laboratoris de lectura

Què són els Laboratoris de lectura portàtils?

Els laboratoris de lectura portàtils són espais de creació per a les famílies que conviden a experimentar al voltant de la lectura, entensa en el sentit més ampli del terme, permeten gaudir de l'essència dels llibres infantils des de la vessant creativa. Es miren els llibres d'altra manera, s'experimenta amb ells per treure'ls tot el suc que ofereixen. Es tracta d'una experiència enriquidora, amb un format que sorprèn.

S'assumeixen certs riscos, experimentar amb les paraules i les imatges és emocionant i enriquidor però també perillós, el que pugui passar durant el procés és tant incert com el resultat. Recorda! els llibres són els protagonistes d'aquests laboratoris i el nostre material de treball i investigació.

Cada laboratori és un bombonet, una caixa de sorpreses. 

 

 

Durant l'any 2015 les biblioteques participants van rebre tres laboratoris ja construïts: “L’armari de l’Olivia”, “Quatre caixes i un univers” i “Avui és un bon dia per canviar el món”. L'any 2016 es van afegir dos laboratoris més: “Pim, Pam, Pomelo!” i “El calaix de l’artista”. També es va començar la creació de nous laboratoris. Un d'ells, Jocs "DeFormes" s'ha unit a l'oferta d'aquest any 2019. Així, any rera any segueixen en marxa la majoria d'aquests laboratoris i cada cop són més les biblioteques que els ofereixen als seus usuaris.

L'armari de l'Olívia

Heu fet mai de dissenyadors de moda? Un dels personatges més famosos dels darrers temps reclama la nostra creativitat.

Ho tenim tot apunt: la cinta mètrica, les tisores i una gran quantitat de dissenys i vestits inspiradors.

Us atreviu a vestir l’Olívia?

Durant 90 minuts pares i fills descobriran moltes coses sobre aquest personatge i l'ajudaran a preparar-se per poder assistir a molts actes diferents. 

Tindrem una Olívia de cartró molt gran i l'haurem de dissenyar el vestuari que li podrem provar. Per fer-ho bé consultarem les seves històries, coneixerem millor els seus gustos.

Aquests són alguns contes protagonitzats per l'Olívia que pots trobar a Biblioteques de la Xarxa:

Anna Karenina  / Jennifer Adams

Olivia en Venecia / Roald Dahl

L'Olívia i les princeses / Ian Falconer

Olívia  / Ian Falconer

Els vestits de Rosie Flo / Knister


Quatre caixes i un univers

Quatre caixes que afi rmen no ser-ho.
Quatre colors que pinten el món.
Una sorpresa, temps per mirar i coses que
canvien fins a tornar a ser el que eren.
Ho vindreu a investigar?

Pares i fills trobaran a la biblioteca quatre caixes amb lletres a les seves cares. Seguint l'ordre adequat podran llegir el nom i cognom d'una autora de contes molt important : Iela Mari.

A partir d'aquí es ja es podrà anar descobrint el que s'amaga a cadascuna de les caixes,. Sempre hi haurà un conte diferent acompanyat d'altres elements que fan referència a 4 aspectes presents a l'obra de l'autora sorpresa, cicles, creació i metamorfosi. 

 

El erizo de mar / Iela Mari

Las estaciones  / Iela Mari

Historias sin fin / Iela Mari

La manzana y la mariposa / Iela Mari

El petit globus vermell / Iela M


Avui és un bon dia per canviar el món

Atenció! Tots aquells i aquelles que creguin que és possible viure en un món millor, queden convocats a la plaça central. Des d’allà s’analitzaran realitats diverses, es donaran a conèixer accions interessants i decidirem com podem actuar per embellir el nostre entorn.

Moltes gràcies, Infants en acció.

Arribarem al mig de la plaça d'un poble on trobarem 4 realitats que podem transformar. A partir del llibre Guerrilla art Kit de l’autora Keri Smith. Explicarem als infants que aquests llibres estan plens de propostes per explorar el món i transformar- lo a través d’accions senzilles, que posarem en pràctica per l'entorn més proper.

 

Caja de cartón  / Txabi Arnal

Cómo ser un explorador del mundo / Keri Smith

Guerrilla art kit / Keri Smith

El gran gris / Jörg Muller

El jardí feliç / Michael Foreman


 

Pim, Pam, Pomelo!

Hortalisses, 30%; insectes, 2%; preguntes filosòfiques, 18%; somnis, 9%; aventures, 15%; humor, 9%; emocions, 12%; incerteses, 5%; complexos, 0% = 100% POMELO.

Espècie de km O, vinguda directament des del seu hort, sense intermediaris.

Arribarem a l'hort d'en Pomelo que és un petit elefant i després de parlar sobre els elefants i veure un parell de contes on surt en Pomelo es pot parlar d'allò que fa única a cada persona. Després es pot preparar una caixa "hortfantàstica" amb productes extrets de l'hort d'en Pomelo.

 

En Pomelo és elefantàstic / Ramona Badescu

En Pomelo és feliç / Ramona Badescu

En Pomelo somia / Ramona Badescu

Pomelo viaja / Ramona Badescu

Pomelo y la gran aventura  / Ramona Badescu


El calaix de l’artista

L’artista ha obert un calaix i hi ha guardat la llum d’avui. Demà potser hi posarà el paisatge que veu des de la seva habitació. També serà un bon lloc per a les postals d’estiu i els objectes que recull del carrer quan passeja. Qui sap si algun dia tot això li farà servei davant d’un full en blanc.

I tu, què hi guardes, al teu calaix d’artista?

Les famílies trobaran 12 caixes amb objectes al seu interior corresponents a 12 artistes diferents. També disposaran de contes que es relacionen amb aquests 12 continguts. A partir d'aquí les famílies rebren la seva caixa amb la que podran fer algunes divertides manualitats.

Durant el primer trimestre de l'any (fins al dia 15 d'abril) el van gaudir a les biblioteques d'Artés, la Biblioteca Josep Mateu i Miró de Castellbisbal i les biblioteques de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet.

A partir del mes de maig i fins arribar a l'agots aquest laboratori estarà present en algún moment a aquestes biblioteques:

I a les acaballes de l'any el trobaràs a:

La Caricia de la mariposa El diario de la caja de fósforos Sóc un artista El dia que les ceres de color van dir prou El museo Pintors

DeFormes

Formes que juguen... a ser imatges que juguen,
a ser llibres que juguen, a ser llegits com un joc
de formes. ¿Vols venir a investigar, jugar, crear i
experimentar amb llibres DeFormes?

Trobaràs una sèrie d'imatges com si fossin un trencaclosques que de ben segur t'inspiraran alguna cosa més. Vine a descobrir que s'amaga darrera la imatge del Tangram gat gegant!

 

Durant el primer trimestre de l'any (fins al dia 15 d'abril) el van gaudir a les biblioteques Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts, la biblioteca Can Baró de Corbera de Llobregat i la Biblioteca de Ripollet.

 

A quines biblioteques el podràs trobar?  Entre l'1 de maig i el 31 de juliol:

Entre el 15 de setembre i el 15 de desembre

Tangram gat / Maranke Rinck

Quatre petites cantonades de no res / Jérôme Ruillier

El petit blau i el petit groc / Leo Lionni

El problema / Iwona Chmielewska

Miércoles  / Anne Bertier

 

Apunta't al proper laboratori amb la teva família; properament se celebraran:

Laboratori de lectura : L'armari de l'Olivia que se celebrarà el dia 5 de juny a la Biblioteca Vall d'Alfatà de Santa Susanna a les 10 hores

Laboratori de lectura: Avui és un bon dia per canviar el món que se celebrarà el dia 7 de juny a la Biblioteca de Torelló Dos Rius a les 17. 30 hores

Laboratori de lectura portàtil: L'armari de l'Olívia que se celebrarà el dia 8 de juny a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú a les 11 hores

Laboratori de lectura "Avui pot ser un gran dia per canviar el món que se celebrarà el dia 13 de juny a la Biblioteca de Martorell a les 18 hores


Ves a pares i mares

Ves a inici de Gènius