Lupus

LA MALALTIA DEL LUPUS

 Podria ser que al teu voltant hi hagi algun company o alguna companya de classe que pateix aquesta malaltia i no ho saps.

El Lupus no és una grip, que es contagia, sinó una malaltia que fa que les noies i nois que la pateixen se sentin amb les piles descarregades i que hagin d'anar al metge i prendre medicaments.  A vegades els hi poden sortir unes marques vermelles a la cara que els fa sentir insegurs. El sol tampoc no és el seu millor aliat.

Malgrat aquests símptomes, cal pensar que els nens i nenes que pateixen lupus tenen els mateixos desitjos de fer coses que la resta de nens i nenes de la seva edat. I que és possible que necessitin més que mai de la companyia dels seus amics i amigues.

Cadascú és diferent i tenim aspectes que ens defineixen i tots hem de respectar als altres amb les seves característiques.

Sabies que... tot i que la malaltia es diu lupus” (paraula llatina que significa llop), aquest animal no serveix la simbolitza. Totes les associacions mundials han pres com a representació la papallona.

 

Per què lupus i per què la papallona?

Doncs no està clar d’on prové el nom de Lupus per designar aquesta malaltia. El primer registre que existeix és del segle X i es relacionava amb tipus de lesions cutànies que recordaven la mossegada d’aquest animal.

I la papallona? És la forma característica que prenen les taques vermelles que els hi surten a la cara a algunes persones que pateixin aquesta malaltia.

 

Conte recomanat : El Millor paraigües del món

 

El Mejor paraguas del mundo / text : Miguel Á. Martínez Carrillo, il·lustracions de José L. Molina

Editorial: Puleyo Ediciones (Madrid)

Pàgina del projecte: https://www.felupus.org/cuento-el-mejor-paraguas-del-mundo/

 

>>Veure disponibilitat al catàleg Aladí

 

La Federación Espanyola de Lupus (FELUPUS) acaba de publicar aquest llibre per ajudar a entendre als infants què és el lupus i com pot afectar la vida de les nenes i nens que la pateixen.

Hi ha malalties de les quals habitualment no es parlen, que són invisibles per la majoria de la població. Malalties, com aquesta en alguna de les seves versions, que mostren símptomes que poden no ser reconeguts per l’entorn com a indicadors d’un problema de salut.

El conte ens explica un dia d’excursió amb l’escola de l’Ariel, una noia que ha de conviure amb la malaltia. Ens mostra les seves pors i les seves il·lusions i, sobretot, la importància dels seus amics, el Gael i la Mara, amb els que pot comptar per viure grans aventures.

 

T’agradaria escoltar el conte i descobrir quin és el millor paraigua del món? Clica aquí!

 

Activitats relacionades amb el conte

 

A continuació trobaràs tres divertides activitats.

Clica aquí per descarregar-te-les juntes.

Si cliques a cadascuna de les imatges accediràs a cadascuna de les activitats per separat.

 

““
““
““

 

Ves a Gènius