Receptes pels apats de Nadal

Us presentem dues receptes elegants per fer un primer plat i un segon. I si hi ha gana dues postres amb els productes típics del Nadal. Són fàcils de fer però necessitareu l'ajuda d'un adult en petits detalls. Bon profit!! 

Hummus de cigrons

Quins ingredients necessites? 1 pot de cigrons cuits (mida gran), 4 cullerades soperes de Tahini (crema de sèsam), 1 cullerada i mitja d’oli d’oliva, una mica de sal, una dent gran d’all, 1/6 part de suc d’una llimona.

Per decorar : Pebre dolç i una mica més d’oli d’oliva

Per acompanyar: pa de pita, bastons de pastanaga o de cogombre

Quins estris? Una cullera , una batedora , 1 got per servir-lo

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc i un aparell elèctric.

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil

Comencem?

  1. Treu el cigrons del pot i renta’ls amb aigua per. Deixa’ls que s’escorrin
  2. Treu la pell a l’all
  3. En el got de la batedora fica tots els ingredients i batre’ls fins que et quedi una crema ben lligada
  4. Ja tens fet el hummus.
  5. Ara toca presentar-lo. Pots ficar-lo en un únic bol o en varis d’individuals
  6. Posa per sota una mica de pebre dolç i un rajolí d’oli d’oliva.

Crestes de tonyina al forn

Quins ingredients necessites? Sofregit o salsa  de tomàquet, una ceba mitjana, tres ous, dues o tres llaunes de tonyina grans,  pasta de crestes

Altres ingredients: pebre vermell, olives sense os

Quins estris? Una cullera, un bol gran i un de petit, una forquilla, un pinzell, paper de forn, 1 plata de forn i una altra per servir-los per servir-les i 1 got per servir-lo

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc i un aparell elèctric.

És fàcil de preparar? Molt fàcil, però tindràs que dedicar-li una estoneta

Comencem?

  1. Podem començar coent dos ous. Pots ficar-los en aigua freda i treure’ls 10 minuts després de què aquesta comenci a bullir. Un cop cuits, passa’ls per aigua freda i treu-les la closca.
  2. Ara el tomàquet. Si tens ja fet el sofregir, perfecte, només has de ficar-lo en el bol gran, junt amb la tonyina i barrejar-lo bé. Després incorpora l’ou tallat a trossos petits.
  3. Si no tens fet el sofregit, necessitaràs passar una ceba mitjana per la batedora. Després tocarà posar una mica d’oli en una paella i cuinar la ceba batuda fins que estigui feta. Un cop llesta, incorpora-li la salsa de tomàquet i deixa que es faci tot junt durant 20 minuts, removent de tant en tant. Després incorpora la tonyina i deixa que es refredi el preparat. Un cop fred, afegeix els ous tallats.

Farcim les crestes.

  1. A cada cercle de pasta has de posar al centre una cullerada gran del preparat anterior, deixant marge als voltants. Doblega la pasta per la meitat de manera que quedi com una mitja lluna i , amb l’ajuda d’una forquilla, tanca el contorn pressionant suaument.  

Preparem les crestes per ficar-les al forn.

  1. Escalfa el forn a 180 graus, amb calor a dalt i avall.
  2. Cobreix la safata del forn amb un paper vegetal especial i col·loca les crestes deixant una mica de separació entre elles.
  3. En el bol petit, bat l’ou que et queda. Després, amb l’ajuda, del pinzell, pinta la superfície que es veu de cada cresta amb l’ou batut.
  4. Ara al forn. En 15 minuts les tindràs acabades!!

 

Brownie de xocolata a la tassa

Aquesta beguda calenta i dolça t'ajudarà a combatre el fred de l'hivern.

Temps: 10 minuts

Ingredients:

3 cullerades d'oli
1 ou
4 cullerades plenes a vessar de farina
1 llimona
Una punteta de culleradeta de llevat
6 cullerades de llet
3 cullerades plenes a vessar de cacau amb pols
3 cullerades plenes a vessar de crema de cacau
4 cullerades plenes a vessar de sucreta des de casa, sense cues, per apreciar tots els detalls que componen aquest espectacular monument que tenim a tocar de casa.

Elaboració:

Posa tots els ingredients en un bol i mescla’ls fins aconseguir una barreja ben homogènia.

Posa la barreja en tasses, emplenant-les fins la meitat per evitar que vessi el contingut un cop cuit.

Per incloure algun element sorpresa, pots enfonsar-hi algun fruit sec o qualsevol altre ingredient que t’agradi com ara xocolata blanca, melmelada..

Col·loca les tasses al microones a màxima potència durant 2 minuts.

Si segueixes aquestes instruccions, sorprendràs els teus amics amb una beguda feta per tu!

Bon profit!


Tortell de Reis

Durant les postres del 6 de gener aquest tortell farà que algú es posi la corona mentre la fava dirà qui el fa l'any següent.

Temps : 1 hora.

Necessitaràs la supervisió d'un adult amb el forn.

Ingredients:

65 g de sucre
1/2 Kg de farina de força
2 ous
50 g de llard (o mantega)
200 ml de llet
fruita confitada per decorar el tortell (cireres, taronja, meló…)
Una fava i una figureta del Rei
Per farcir: 1 l de crema catalana
la pell d'una llimona
un pessic de sal ratllada molt fineta
20 gr. de llevat premsat (de forner)

Elaboració:

Comença desfent el llevat amb la llet en un bol gran. Després afegeix-hi la resta d'ingredients deixant la farina per al final. Treballa aquesta massa fins que no se t'enganxi als dits.

Aboca una mica d’oli al taulell on tens pensat treballar. Col·loca-hi la pasta, amassa-la una estona i acaba el procés donant-li una forma arrodonida.  

Posa la massa dins d’un bol prèviament untat d’oli, tapa’l amb un drap de cotó i deixa’l durant mitja hora en un lloc sense corrent d'aire per a què llevi.

Passada aquesta mitja hora, estira la massa per donar-li la forma de tortell: primer has de fer una botifarra i després l’has d’unir per les puntes.

Posa la massa amb la forma ja donada sobre una safata de forn (que haurà de tenir posat paper de forn), pinta-la amb l’ou batut i decora-la amb  la fruita confitada. Ara toca espera de nou, aproximadament dues hores fins que dobli el volum.

Passat aquest temps, empolsa’l de sucre i fica’l amb la safata al forn (prèviament escalfat) a uns 220ºC durant 10 o 15 minuts (dependrà del forn).

Deixa’l refredar i ja estarà llest per ser menjat! Però si el vols farcir, llavors talla’l pel mig i omple’l de nata, crema o trufa. No t’oblidis d’amagar-hi dins la fava i la figureta del Rei!!!

Bon profit!

Ves a l'especial de Nadal