exemple novel·la juvenil

 

 

Per als que no es rendeixen

Patina / Jason Raynolds
Rima / Rima Batruni
Somni de Tànger / Xavier Vernetta

Per envoltar-se de la màgia

Fets pel grup genius

 • La Nedadora

  Puigpelat, Francesc

  Barcelona : Columna, maig del 2019

  A la Nedadora trobaràs, adolescents, professors, solitud, incomprensió, assetjament... Un còctel magníficament equilibrat per un autor que connecta amb el lector jove, com pocs ho fan.

  La vida és prendre decisions i arriscar-se.

  La Jane s'adona, estant de vacances, que a pocs metres del món de luxe on ella es troba passant l'estiu, hi ha camps de refugiats plens a vessar de persones visquent de manera indigna, nens famolencs i malalts desatesos. Un contrast esperpèntic.

  Les màfies que s'aprofiten de les necessitats més primàries dels refugiats, els abusos als que es veuen sotmesos, la poca honorabilitat d'alguns cossos policials i el sentit de l'honor i la solidaritat que neix a nivell individual i que, en ocasions, pot tenir més força i reeixir millor que un exèrcit sencer.

  VIII Premi Carlemany per al Foment de la Lectura

  Per a joves lectors.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

  20/02/2024
 • Kambirí

  Prats, Lluís

  Barcelona : Estrella Polar, setembre del 2019

  L’autor ha aconseguit crear un nou personatge inoblidable, que coneixem des de que és un nadó que creua el mar, en braços de la seva mare, amb el desig d’arribar al paradís.

  El viatge llarg, dur i ple de perills acaba amb la vida de la dona i deixa la petita Kambirí en mans d’un metge de Lampedusa que decideix adoptar-la.

  L'autor aconsegueix transmetre una sensació de desassossec en la narració del viatge en pastera, un malestar emotiu que s'intensifica quan connectes la ficció que estàs llegint amb els malaurats viatges que es produeixen tan sovint al nostre mar Mediterrani.

  En Lluís és capaç de dibuixar amb paraules, imatges d’una força sorprenent.

  Kambirí és un relat agredolç carregat d’afecte i solidaritat, però que alhora mostra el despòtic abús que contínuament es produeix amb els migrants desesperats per fugir de guerres i misèria, que afronten un viatge ple d’incerteses que massa sovint té un tràgic final. Però també dona a conèixer persones meravelloses com el doctor Salviati i un grup d’habitants de l’illa de Lampedusa que acullen a la Kambirí amb un immens amor desinteressat. 

  Lluís Prats (Terrassa 1966). Va estudiar Història de l'Art i Arqueologia a la UAB i a la UdG, >i durant uns anys es va dedicar a la investigació i a la docència.  Ha escrit assaig, llibres d'art, novel·la històrica, i més d'una dotzena de novel·les infantils i juvenils traduïdes a varis idiomes, d’entre les quals destaca Hachiko, el gos que esperava (La Galera, 2015), per la qual va rebre el premi Josep M. Folch i Torres i Merrick, la veritable i meravellosa història de l’home elefant.

  Per a joves lectors.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar.

  20/02/2024
 • La Maleta

  Parera, Núria

  Barcelona : Babulinka Books, 2018

  Avui recomano una lectura sensacional, una passejada per més de 100 anys d'història, com una càpsula del temps, engalanada amb unes il·lustracions precioses, un nou títol que segueix fent justícia a la col·lecció Petites joies per a grans lectors.

  Qui no té dret a omplir una maleta amb el somni d’una vida millor? Una maleta que passa de mà en mà, testimoni silenciós de vides diferents que transcorren durant el segle XX. Les colònies tèxtils, la revolució obrera, la guerra civil, l’exili, el fes l’amor i no la guerra, la caiguda del franquisme. I les migracions –volgudes o no– que mai s’aturen. 

  Un relat poètic que ens porta a reflexionar sobre la tendència cíclica de la història, que tendeix a repetir-se, com si no n’aprenguéssim mai prou.

  La Maleta és una col·lecció d'instantànies magníficament ben trenades, que confeccionen un relat preciós que esdevé interessantíssim viatge en el temps. La Gran Guerra i la Guerra Civil, dos períodes tràgics de la nostra història, capturats a la perfecció per l’autora, amb una increïble brevetat.

  A mesura que avancem en la lectura, veiem com la maleta, protagonista indiscutible de la història, evoluciona segons les necessitats de cada moment i del propietari, a les mans del qual es troba, sempre interessant i, per descomptat, funcional. Ara bé, el seu destí al camp de refugiats és dels més dolços, doncs esdevé bressol per un nadó, un recer d'escalfor en un espai inhòspit.

  L'autora Núria Parera Ciuró va néixer a Barcelona el 1972. És llicenciada en Ciències de la Informació i s’ha format com a escriptora a l’Obrador de la Sala Beckett, a Barcelona.

  A partir d'11 anys.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

  20/02/2024
 • El Bloc de las edades

  Rodríguez, Manuel J.

  [Zaragoza] : Edelvives, cop. 2018

  “El bloc de las edades” és l’enigmàtic regal que rep Laura de la seva tieta dels EEUU. Un bloc que té la facultat de predir els fets futurs, i que posa en alerta a la protagonista quan hi dibuixa la fotografia d’ella amb les seves tres millors amigues. El bloc transforma la imatge com si passessin els anys i una de les seves amigues desapareix. Laura sospita que està vinculat amb la relació de la seva amiga amb un noi gelós, obsessiu i violent.

  L’autor, Manuel J. Rodríguez, fa 12 anys que es va aventurar a  escriure i des de llavors ha fet novel·les infantils i juvenils on reflexa els conflictes i les realitats socials.

  La novel·la enganxa sense dubte i aborda, de forma clara i intel·ligent, un tema necessari per parlar en la literatura dirigida als joves com és el maltractament dins les relacions. Va guanyar el XVIII Premio de Literatura Juvenil Alandar i està dins 200 títols de la llista d’honor OEPLI 2018.

  Més informació:

  Recomanat per Magda Berges Giral. Bib. El Molí. Molins de Rei.

  20/02/2024

Fetes per col·lecció

 • Los Ladrones buenos

  Rundell, Katherine

  Barcelona : Salamandra, junio de 2021

  Quan la Vita Marlowe aterra a Nova York des d’Anglaterra amb la seva mare, no sap que està a punt d’emprendre una arriscada aventura per ajudar al seu estimat avi, en Jack Welles, un famós estafador. La màfia l’ha enganyat i ara està a punt de perdre-ho tot. La Vita farà el possible per ajudar-lo i amb aquest objectiu inicia un pla ajudada per un carterista i dos talentosos aprenents de circ. Tots quatre es trobaran immersos en una trepidant aventura plena d’emoció i perills amb el propòsit de recuperar la llarg del seu avi. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  20/02/2024
 • El Cofre de Nadie

  Fabregat, Chiki

  Boadilla del Monte (Madrid) : SM, mayo de 2021

  Una història apassionant d’intriga i cerca de la pròpia identitat on de manera natural queden reflectits diferents temàtiques de plena actualitat: les relacions amorosos de tot tipus entre els joves, el perill de les relacions possessives i tòxiques, la influència de les xarxes socials, l’adaptació a les noves tipologies de família,.... Llegeix el primer capítol- 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  20/02/2024
 • Todo este tiempo

  Daughtry, Mikki

  Barcelona : Nube de Tinta, abril de 2021

  Kyle i Kimberly eren la parella perfecta des de l’institut. Però la nit de la graduació tenen un accident en cotxe i Kimberly mort. La vida de Kyle canvia per a sempre i no sembla que ningú pugui entendre’l. Llavors arriba la Marley. Ella està passant per una situació similar i, quan coneix en Kyle, totes les seves emocions secretes i mai expressades connecten immediatament. Tots dos troben en l’altre la resposta al seu dolor, però alguna cosa està a punt d’ocórrer que farà que les seves vides esclatin de forma insospitada.

  **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  20/02/2024
 • Ben

  Santos, Care

  Barcelona : Edebé, febrer 2021

  Hi ha persones que desperten tanta fascinació́ com rebuig, que t’atreuen com un imant i alhora et fan por, i alguna cosa et diu que val més que et mantinguis lluny d’elles. Aquesta història és la d’una d’aquestes persones. Es diu Ben, i potser ja n’has sentit a parlar. De fet, aquesta història comença en un funeral. El mort no tenia ni 24 anys i l’han assassinat. Uns paios que el detestaven van decidir matar-lo a cops. Al comiat només hi han assistit vuit persones. Quan moren, què ens en queda, d’aquells que hem estimat? Nosaltres. Quedem nosaltres. La nostra memòria, els nostres records. Allò̀ que en fem.

  **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  20/02/2024
 • Caminant junts per la lluna

  Puig, Pep

  Barcelona: L'Altra Tribu, 2020

  Una catàstrofe. Un cop més, l’agost ha passat volant. És l’hora violeta. A la platja d’Altafulla quatre amics aprofiten per fer l’últim bany de l’estiu. Al cel s’hi mou un gran núvol de tempesta. Un fil de lluna apareix i desapareix a cada moment. El Pitus, que sempre va a la seva, s’ha tret el banyador i s’ha posat de cap per avall. El Marcel, el narrador d’aquesta història, només vol que arribi la nit per trobar-se d’amagat amb la Guida, l’enigmàtica germana de l’Enzo. El Júnior, que no ha fet l’estirada ni sembla que vulgui fer-la, gaudeix de les onades com quan tenia deu anys. L’únic que no es banya és l’Enzo. Per alguna raó que desconeixem, s’ha quedat assegut a la vora, jugant amb una pedra a la mà. El Marcel el mira un moment i l’Enzo li torna la mirada. De tant en tant, un llampec il·lumina el capvespre. Uns instants més i l’estiu ja s’haurà acabat. Potser és el moment, doncs, de tornar al principi i donar una mica més de temps a aquest grup de nois, abans no es facin grans del tot.

  Llegeix un fragment 

  Booktrailer

  **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  20/02/2024
 • Els Elegits

  Roth, Veronica

  Barcelona : Destino, octubre del 2020

  Fa deu anys, cinc adolescents, els elegits, van derrotar l’Obscur, que havia sotmès la humanitat a una cruel dictadura. Ara el món ha avançat i les noves generacions ja no recorden els anys de terror. Quan un dels elegits mor, els altres són catapultats a un món paral·lel en què l’Obscur encara existeix. Aconseguiran tornar-lo a vèncer i canviar el destí́ del món una altra vegada?

  Llegeix un fragment

  20/02/2024
 • Nascuts per ser breus

  Mata, Toni

  Barcelona : La Galera, març del 2020

  Premi Joaquim Ruyra 2019

  Distòpia que ens situa en una societat cruel però reconeixible. Una història coral on els personatges s'han d'enfrontar a dilemes morals que els posaran a prova. Podran canviar el món o els passarà pel damunt?

  Al cel, un comptador indica que la població mundial està a punt d'arribar al seu límit, els 10.000 milions. Tothom treballa de pressa perquè saben que el suburbi menys productiu serà llaurat de dalt a baix. Tothom serà anihilat. L'única manera de fugir per sempre de la llaurada i deixar de ser un Breu és convertir-se en un Etern i entrar a Ciutat Eterna, on es pot perllongar la vida indefinidament injectant-te una cura.
  En Hunter creu que ha trobat una escletxa per resistir les llaurades i infiltrar-se a la ciutat, tot destruint un sistema que els condemna a ser esclaus o adob.

  Llegeix un fragment

  20/02/2024
 • Nosaltres abans i després

  Iacopelli, Jennifer

  Barcelona: Lluna Roja, 2020

  Després d'un any recuperant-se d'una operació de columna que va poder deixar-la paralítica, l'Audrey Lee rep la notícia que formarà part de l'equip de gimnàstica que representarà als Estats Units en els Jocs Olímpics. A més, ho farà al costat de la seva millor amiga, com havien somiat des de petites.
  Però durant el procés de preparació saltarà dins de l'equip la notícia d'un vergonyós escàndol que el partirà en dos. Audrey es posarà del costat de la companya que ha estat víctima del tràgic succés, però no totes les gimnastes faran el mateix.

  20/02/2024
 • Departamento de asuntos mágicos

  Hernández Chambers, Daniel

  Madrid : Anaya, abril 2020

  L’Agent Cusak del departament d’assumptes màgics i l’inspector Lindbergh investiguen els assassinats de tres adolescents a qui se’ls hi ha arrancat el cor. L’agent Cusak sospita que l’assassí és un mag. Les víctimes eren orfes de la guerra de l’est d’Europa, nascuts a Ucraïna, Romania i Moldàvia, i havien estat adoptats per famílies angleses . Seguint les pistes, arriben a Radu i Tatiana, dos joves que per la seva sang corre la màgia i què els serà fonamental per arribar a descobrir la veritat.

  20/02/2024
 • Balada d'ocells i serps

  Collins, Suzanne

  Barcelona : Fanbooks, 2020

  Nova entrega de la sèrie Els jocs de la famÉs el matí de la sega que suposarà l’inici dels desens Jocs de la Fam, celebrats cada any. Al Capitoli, en Coriolà Snow, de divuit anys, es prepara per al seu moment de glòria com a mentor dels Jocs. La casa
  Snow, en altres temps poderosa, passa per moments difícils i el seu destí penja de la remota possibilitat que en Coriolà sigui capaç de superar els seus companys d’estudis quant a encant, enginy i estratègia fent de mentor per a l’ofrena vencedora.

  Però ho té tot en contra. Li han assignat una ofrena humiliant del Districte 12, una noia que sembla la pitjor de totes les que li podien tocar. Ara els seus destins estan inevitablement lligats... cada decisió que prengui en Coriolà podria comportar l’èxit o el fracàs, el triomf o la perdició. A l’arena, serà una lluita a mort. A fora, en Coriolà comença a sentir alguna cosa per aquesta ofrena tan poc prometedora... i s’haurà de plantejar si pot seguir les regles davant el desig de sobreviure costi el que costi. Llegeix un fragment

  20/02/2024