exemple novel·la juvenil

 

 

Per als que no es rendeixen

Patina / Jason Raynolds
Rima / Rima Batruni
Somni de Tànger / Xavier Vernetta

Per envoltar-se de la màgia

Fets pel grup genius

 • La Nedadora

  Puigpelat, Francesc

  Barcelona : Columna, maig del 2019

  A la Nedadora trobaràs, adolescents, professors, solitud, incomprensió, assetjament... Un còctel magníficament equilibrat per un autor que connecta amb el lector jove, com pocs ho fan.

  La vida és prendre decisions i arriscar-se.

  La Jane s'adona, estant de vacances, que a pocs metres del món de luxe on ella es troba passant l'estiu, hi ha camps de refugiats plens a vessar de persones visquent de manera indigna, nens famolencs i malalts desatesos. Un contrast esperpèntic.

  Les màfies que s'aprofiten de les necessitats més primàries dels refugiats, els abusos als que es veuen sotmesos, la poca honorabilitat d'alguns cossos policials i el sentit de l'honor i la solidaritat que neix a nivell individual i que, en ocasions, pot tenir més força i reeixir millor que un exèrcit sencer.

  VIII Premi Carlemany per al Foment de la Lectura

  Per a joves lectors.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

  20/02/2024
 • Kambirí

  Prats, Lluís

  Barcelona : Estrella Polar, setembre del 2019

  L’autor ha aconseguit crear un nou personatge inoblidable, que coneixem des de que és un nadó que creua el mar, en braços de la seva mare, amb el desig d’arribar al paradís.

  El viatge llarg, dur i ple de perills acaba amb la vida de la dona i deixa la petita Kambirí en mans d’un metge de Lampedusa que decideix adoptar-la.

  L'autor aconsegueix transmetre una sensació de desassossec en la narració del viatge en pastera, un malestar emotiu que s'intensifica quan connectes la ficció que estàs llegint amb els malaurats viatges que es produeixen tan sovint al nostre mar Mediterrani.

  En Lluís és capaç de dibuixar amb paraules, imatges d’una força sorprenent.

  Kambirí és un relat agredolç carregat d’afecte i solidaritat, però que alhora mostra el despòtic abús que contínuament es produeix amb els migrants desesperats per fugir de guerres i misèria, que afronten un viatge ple d’incerteses que massa sovint té un tràgic final. Però també dona a conèixer persones meravelloses com el doctor Salviati i un grup d’habitants de l’illa de Lampedusa que acullen a la Kambirí amb un immens amor desinteressat. 

  Lluís Prats (Terrassa 1966). Va estudiar Història de l'Art i Arqueologia a la UAB i a la UdG, >i durant uns anys es va dedicar a la investigació i a la docència.  Ha escrit assaig, llibres d'art, novel·la històrica, i més d'una dotzena de novel·les infantils i juvenils traduïdes a varis idiomes, d’entre les quals destaca Hachiko, el gos que esperava (La Galera, 2015), per la qual va rebre el premi Josep M. Folch i Torres i Merrick, la veritable i meravellosa història de l’home elefant.

  Per a joves lectors.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar.

  20/02/2024
 • La Maleta

  Parera, Núria

  Barcelona : Babulinka Books, 2018

  Avui recomano una lectura sensacional, una passejada per més de 100 anys d'història, com una càpsula del temps, engalanada amb unes il·lustracions precioses, un nou títol que segueix fent justícia a la col·lecció Petites joies per a grans lectors.

  Qui no té dret a omplir una maleta amb el somni d’una vida millor? Una maleta que passa de mà en mà, testimoni silenciós de vides diferents que transcorren durant el segle XX. Les colònies tèxtils, la revolució obrera, la guerra civil, l’exili, el fes l’amor i no la guerra, la caiguda del franquisme. I les migracions –volgudes o no– que mai s’aturen. 

  Un relat poètic que ens porta a reflexionar sobre la tendència cíclica de la història, que tendeix a repetir-se, com si no n’aprenguéssim mai prou.

  La Maleta és una col·lecció d'instantànies magníficament ben trenades, que confeccionen un relat preciós que esdevé interessantíssim viatge en el temps. La Gran Guerra i la Guerra Civil, dos períodes tràgics de la nostra història, capturats a la perfecció per l’autora, amb una increïble brevetat.

  A mesura que avancem en la lectura, veiem com la maleta, protagonista indiscutible de la història, evoluciona segons les necessitats de cada moment i del propietari, a les mans del qual es troba, sempre interessant i, per descomptat, funcional. Ara bé, el seu destí al camp de refugiats és dels més dolços, doncs esdevé bressol per un nadó, un recer d'escalfor en un espai inhòspit.

  L'autora Núria Parera Ciuró va néixer a Barcelona el 1972. És llicenciada en Ciències de la Informació i s’ha format com a escriptora a l’Obrador de la Sala Beckett, a Barcelona.

  A partir d'11 anys.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

  20/02/2024
 • El Bloc de las edades

  Rodríguez, Manuel J.

  [Zaragoza] : Edelvives, cop. 2018

  “El bloc de las edades” és l’enigmàtic regal que rep Laura de la seva tieta dels EEUU. Un bloc que té la facultat de predir els fets futurs, i que posa en alerta a la protagonista quan hi dibuixa la fotografia d’ella amb les seves tres millors amigues. El bloc transforma la imatge com si passessin els anys i una de les seves amigues desapareix. Laura sospita que està vinculat amb la relació de la seva amiga amb un noi gelós, obsessiu i violent.

  L’autor, Manuel J. Rodríguez, fa 12 anys que es va aventurar a  escriure i des de llavors ha fet novel·les infantils i juvenils on reflexa els conflictes i les realitats socials.

  La novel·la enganxa sense dubte i aborda, de forma clara i intel·ligent, un tema necessari per parlar en la literatura dirigida als joves com és el maltractament dins les relacions. Va guanyar el XVIII Premio de Literatura Juvenil Alandar i està dins 200 títols de la llista d’honor OEPLI 2018.

  Més informació:

  Recomanat per Magda Berges Giral. Bib. El Molí. Molins de Rei.

  20/02/2024

Fetes per col·lecció

 • Irlanda sin ti

  Rhei, Sofía

  Barcelona : Edebé, febrero 2020

  Una història d’amistat entre dos joves d’origen molt diferent i també de personalitats aparentment oposades. Dos estudiants que es troben sense buscar-ho, en una Irlanda, on qualsevol llegenda podria cobrar vida. Una intriga que embolcalla al lector i moltes decisions que marcaran tota la vida.

  20/02/2024
 • El Río baja sucio

  Trueba, David

  Madrid : Ediciones Siruela, octubre de 2019

  Dos amics, un riu contaminat i unes vacances que canviaran les seves vides per sempre. Potser creus que saps com és un cadàver, o que coneixes la mirada d’un assassí. El protagonista d’aquesta història també ho pensava però quan tenia 14 anys, ara ja fa sis d’aquella història, no era tal i com es creia que sabia les coses. Fins aquell estiu les vacances d’en Tom i en Martí eren molt predictibles: el poble, la família, els amics, les bicis, el riu, la natura... Però ara a punt de complir els 14 i el que sembla serrà el darrer estiu plegats, els destí els hi canviarà la seva percepció del món. Primer coneixeran un enigmàtic home que viu a la casa anomenada “ Los Rosales”, després a la seva filla... la tensió entre els dos amics els mostrarà que un es fa gran quan perd la innocència. Llegeix un fragment 

   

  20/02/2024
 • El Cas del marquès desaparegut

  Springer, Nancy

  Barcelona : Estrella Polar, maig del 2019

  Quan l’Enola Holmes, germana petita del detectiu Sherlock Holmes, descobreix que la seva mare ha desaparegut, decideix viatjar a Londres per intentar trobar-la. Però̀ res no la pot preparar per a allò̀ que l’espera. Perquè̀ quan arriba a la capital es veu involucrada en el segrest d’un jove marquès, mentre fuig d’assassins i intenta eludir els seus intel·ligents germans grans, que pretenen portar-la a un internat. Enmig de tot aquest caos, podrà̀ l’Enola desxifrar els enigmes i les pistes i trobar la seva mare? Llegeix un fragment

  20/02/2024
 • L'Impostor de Viena

  Castellanos, Pol

  Barcelona: Estrella Polar, 2019

  En Bruno viu en un petit poble d’Itàlia amb la seva mare adoptiva. En esclatar la Primera Guerra Mundial, la mare és assassinada per un general que busca alguna cosa a casa seva. El nen fuig amagat en la caravana d’un mag, després de trobar l’objecte cobejat pel militar: una flauta amb uns poders especials que poden canviar la història. Llegeix un fragment

  Agafa’l a l’Ebiblio 

  20/02/2024
 • La Copa de plomo y oro

  Funke, Cornelia

  Madrid : Siruela, 2019

  En un món d’elfs, sirenes i trols, l’autèntica màgia està on menys t’ho esperes..... És hivern a la ciutat de Londra i la jove Tabetha sobreviu buscant tresors a les empantanades  voreres del Tàmesi malgrat la neu. La nit de nadal, un sinistre desconegut  li ofereix tres monedes de plata a canvi de que trobi i li doni el fragment que completaria un objecte màgic d’un valor incalculable: la misteriosa copa de plom i or.....

  20/02/2024
 • W

  Rosa, Isaac

  Barcelona : Edebé, febrero 2019

  White Ravens 2019

  Què faries tu si ensopeguessis amb algú igual que tu? Un joc de miralls ple de tensió sobre la identitat i la confiança en un mateix i en els altres. Allí estava la Valèria, a la parada d’autobús, un dilluns de setembre, pensant en les seves coes. Pendent del mòbil, esperant que la Laura li respongués el darrer missatge, sospitant que les seves  excompanyes havien creat un altre grup de conversa sense ella. Llavors va aixecar els ulls. I la va trobar. A la parada de davant. L’altra. La seva doble, idèntica a ella. Què faries tu, si et trobessis algú  igual que tu? Què no hi ha ningú com tu? Clar que sí! No et pensis que ets especial. No ets irrepetible, ni n exemplar únic, Si no has trobat mai a ningú igual, segueix buscant. A la Valèria li va canviar la vida.

  Mira la versió digital

  20/02/2024
 • Thornhill

  Smy, Pam

  Barcelona : Blackie Books, octubre de 2019

  “Ella ha tornat. La por m’ha entrat pel clatell com un calfred i m’ha baixat per l’esquena. Què faré ara?” A Thornhill, un orfenat encantat, el terror pot no venir dels fantasmes, sinó de les nenes que dormen al teu costat. I l’amistat, de les que llegeixen el teu diari molts anys després… Guia de lectura.

   

  20/02/2024
 • El Caso Vermont

  Johnson, Maureen

  Madrid : HarperCollins Ibérica, 2019

  Res resta amagat per sempre. Stevie Bell és una entusiasta fan de la investigació criminal. I què millor lloc per a aprofundir en els seus coneixements que l’Acadèmia Ellimgham, el centre privat fundat al 1930 pel excèntric milionari Albert Ellingham en les remotes muntanyes de Vermont? Una prestigiosa i exclusiva acadèmia, on només s’accepta un reduït nombre d’alumnes brillants, que fou escenari d’un crim encara per resoldre i del que la Stevie ho sap gairebé tot. Amb l’arribada de la Stevie a l’acadèmia, el passat retorna i la mort torna a visitar l’acadèmia. Comença a llegir.

   

  20/02/2024
 • Apple y Rain

  Crossan, Sarah

  Barcelona : Roca, 2018

  La mare de l’Apple torna després d’onze anys d’absència, l’Apple es sent feliç de nou, i per fi por obtindré la resposta a la pregunta que l’ha acompanyat tant de temps: per què vas marxar? Ara tindrà a una persona que entén de veritat què significa ser adolescent, a diferència de Nana, qui sembla que no la compren.  Però igual que la nit que la seva mare l’abandonà, el retorn a casa de la mare s’acaba convertint en una situació agredolça. I l’Apple es tornarà a preguntar un altre cop, qui està cuidant a qui? L’Apple es troba amb algú més perdut que ella i comença a comprendre con són les coses realment.

  20/02/2024
 • Refugiado

  Gratz, Alan

  Madrid : Loqueleo, 2018

  Josef és un noi jueu que viu a l’Alemanya nazi dels anys 30. Davant la imminent amenaça dels camps de concentració, la seva família i ell s’embarcaran en un vaixell rumb a l’altre extrem del mon.

  Isabel és una noia cubana, corre l’any 1994 i amb els disturbis i l’agitació que pateix el país, ella i la seva família es posen a la mar en una balsa amb l’esperança de trobar seguretat als Estats Units,...

  Mahmoud és un noi siri al 2015. Amb el seu país esgarrat per la violència de la guerra i la destrucció, juntament amb la seva família inicien una llarg caminada cap a Europa,...

  Els tres joves partiran en un terrible viatge a la cerca de refugi. Els tres s’enfrontaran a perills inimaginables: des de la possibilitat de morir ofegats, fins als bombardejos i les traïcions. Però sempre existeix l’esperança d’un demà, i encara que en Josef, La Isabel i en Mahmoud estan separats pels continents i les dècades, les seves històries acabaran per entrellaçar-se de manera sorprenent.

  20/02/2024