Recomanacions i novetats
-
Setembre de 1943. Lisou té 10 anys i és jueva. El seu pare no pot treballar i ella i la seva germana no poden anar a l’escola. La seva família ha de fugir constantment dels nazis, d’un país a un altre. Per sort troben amics i la resistència que els ajuden. Un dia uns soldats truquen a la porta de casa seva. Lisou corre a avisar els seus pares. Quan tornen la seva germana Mylaine ha desaparegut. Tornarà la família a reunir-se un altre cop?
Aquesta és la història de les tietes àvies de Marion Achard, l’autora del còmic. A través dels records de Lisou i Mylaine, reconstrueix la història de la seva família i de com van sobreviure a la II Guerra Mundial i a la persecució dels nazis.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Benvinguda adolescència!
Barcelona : Rosa Dels Vents, octubre del 2024
Amb un estil directe i senzill, L’Anna Romeu, psicòloga i experta en educació emocional, presenta un manual bàsic per ajudar als fills adolescents en aquesta etapa tan convulsiva de la seva vida. Des del convenciment que l’adolescència és una segona oportunitat per formar vincles i per acompanyar als fills a viure com adults autònoms, capaços de valdre’s per si mateixos. Una etapa que posa a prova als adults i ens obliga a gestionar situacions noves, de les que no sabem si ens en sortirem. L’autora descriu els principals trets de l’adolescent, dona pautes per a un bon acompanyament en qüestions com la comunicació, la sexualitat, l’ús de les pantalles i, per últim, dedica un capítol a trastorns i situacions especials com ara l’estrès, drogues, bullying, etc. En tot moment es presenten casos reals per reforçar el concepte que s’està explicant. El llibre no conté solucions màgiques però sí pautes molt efectives per aplicar en el dia a dia dels pares i mares amb fills adolescents.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
La millor manera de conèixer els espais naturals és a peu, fent camí. El senderisme ens permet gaudir del paisatge de manera pausada i atenta: les vistes, els colors, els sons, el frec de l’aire... I és així com aprenem a estimar la terra i com podem transmetre el sentiment de pertinença a la natura lligat als valors de respecte i protecció de tot el que ens envolta.
En aquest llibre, en Cèsar Barba i en Sergi Ramis ens proposen 20 excursions per gaudir dels millors paisatges de mar de Catalunya, des de Llançà fins a la costa d’Alcanar. Les excursions són accessibles per a tots els públics; no hi ha gaires dificultats i per això també es poden fer amb la mainada.
Tots els itineraris voregen la costa catalana i estan senyalitzats, de manera que és gairebé impossible perdre’s. A més, alguns d’aquests recorreguts passen per camins de ronda coneguts per molts senderistes i molt ben marcats. Un dels objectiu d’aquestes excursions és descobrir trams de costa que destaquen per algun aspecte en concret: un penya-segat, una cala, jaciments arqueològics, sorrals, dunes o vistes impressionants del mar.
L’estiu és un bon moment per fer pràcticament totes aquestes rutes, ja que moltes d’elles poden finalitzar en una platja per fer-hi un bon cap-bussó i descansar de la caminada.
Recomanat per Bib. l'Escorxador. Sant Celoni.
-
A la Biblioteca hi trobarem un munt de llibres. També hi trobarem guies de viatge per planejar els nostres viatges. A ‘Rutas con niños: Picos de Europa’ trobarem un munt de rutes i consells per descobrir Picos de Europa en família. Idees per excursions, informació sobre la fauna i flora, activitats per fer a la zona i tota mena de consells!
Seguint l’estil d’una guia de viatges o de muntanya, els autors, àvids viatgers, han creat una sèrie de guies dirigida a famílies amb ganes d’explorar l’entorn natural de la península. Fàcil d’usar i consultar, també està pensada per a ser llegida pels nens.
D’aquesta col·lecció també trobarem guies dedicades al Pirineu català i andorrà, el Pirineu francès, aragonès i navarrès, a Guadarrama, Gredos i València.Mira aquests vídeos d'un dels autors
Adequat per a famílies
Recomanat per la Biblioteca de Pallejà
-
La Mireille, l’Astrid i la Hakima guanyen el concurs de “botifarrons” de l’institut. Un premi ben singular i popular destinat a les noies menys agraciades físicament. A iniciativa de la Mireille es troben i tot seguit descobreixen que tenen més coses en comú que la “lletjor” i que no es poden amagar a casa per haver estat escollides les més lletges. Tot el contrari. Decideixen anar en bicicleta des de el seu poble, Bourgs en Bresse, fins a París ... en bicicleta. Volen arribar a la capital el 14 de juliol i colar-se a la recepció que fa la presidenta de la república a l’Elisi.
La Magali Le Huche ha fet una adaptació de la novel·la juvenil Les tres reines i ha guanyat el Premi al Millor còmic juvenil del Festivañl International de la Bande dessinée d’Angoulême 2024.
Acompanya-les en aquest viatge singular, ple d’aventures, bon humor i molts botifarrons!
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
La Llavor d'una revolució : l'origen de la porta dels tres panys
Barcelona : Estrella Polar, octubre del 2024
En un segle XX acabat d'estrenar, l'Ada lluita contra el destí gris i avorrit que la seva vida a l'orfenat li depara. Quan la seva antiga mentora desapareix, es troba immersa en una aventura que la portarà a terres d'estranys coneixements. Amb l'ajuda d'un enigmàtic elf aconseguirà escapar-se de la clausura i no només recuperarà la llibertat sinó que també obrirà les portes als seus somnis: convertir-se en una gran científica.
L'Ada i el seu nou amic tenen la missió de guiar els científics més brillants de la seva època fins al món quàntic. La física quàntica ha de néixer en el món clàssic. I, tot i que els seus somnis no estan lliures de perills, l'Ada farà qualsevol cosa per descobrir els secrets de la que serà la revolució científica més gran de la història.
L’origen de la porta dels tres panys 1. La llavor d’una revolució és un relat iniciàtic i reivindicatiu, on assistim a la particular lluita de l’Ada per obrir-se camí dins de l’àmbit científic. Haurà de lluitar contra un misteriós inspector de policia i contra una monja que li volen mal, però tindrà l’ajut d’un elf provinent d’un món paral·lel i la mentoria d’una absent Sofia (saviesa, en grec clàssic) i del mateix Max Planck, figura emblemàtica (i real) de la física teòrica. Malgrat totes aquestes premisses, el resultat no ens sembla reeixit.
Les pàgines integren narració fantàstica i d’aventures i, a més, la justa reivindicació del paper de la dona en la ciència. A aquest efecte, la lectura es veu salpebrada arreu amb il·lustracions, textos destacats tipogràficament, l’ús de la negreta allà on cal emfasitzar idees i la presència recurrent d’enigmes, que es plantegen en un moment donat i es resolen més endavant.
El resultat, malgrat la intenció lloable, és una història que no discorre amb la continuïtat que voldríem. La utilització profusa de la terminologia científica que manegen els personatges, necessària per a una obra divulgativa, sovint és un llast per a l’acció.
A més a més l'obra compta amb una autora com és la Sònia Fernandez-Vidal una divulgadora cientifica de gran prestigi elegida per la revista Forbes com a una de les 100 persones més creatives del mon. A tot això es sumen les magnifiques il·lustracions en blanc i negre de la mà de David G. Fores.
Amb aquest títol arriba l'spin off de "La porta dels tres panys". Un best-seller que ha enganxat les ments més curioses, ja que és ple d'aventures i fantasia que aconsegueix explicar amb senzillesa sorprenent els misteris de l'univers i la fisica quantica. Una inici de la serie perfecta per a un públic crossoverinteressat en les aventures, els misteris i la divulgacio cientifica.
Accés al primer capítol del llibre
La preqüela de ‘La porta dels tres panys’ convida a estimar la física quàntica (entrevista amb l'autora)
La revolució quàntica ja és aquí: https://raed.academy/ca/la-revolucio-quantica-ja-es-aqui/ enllaça amb l'article al diari El Confidencial: https://www.elconfidencial.com/amp/tecnologia/2024-10-25/fisica-cuantica-sonia-fernandez-vidal-cern-revolucion_3990073/Adequat per a joves.
Recomanat per la Biblioteca de Ponent de Sabadell
-
Una aventura increïble que ens endinsa a la realitat quàntica! Imagina que un dia et despertes i et trobes el següent missatge: "Si vols que passin coses diferents, deixa de fer sempre el mateix". I tú? què faries?
Una novel·la juvenil que t'enganxa des del principi i que et fa replantejar la importància de no donar mai res per suposat.
Adequat per a joves.
Recomanat per la Biblioteca Ca l'Altisent de Sant Climent de Llobregat
-
Explicar l’origen de l’univers als infants no és una tasca fàcil, però l’autora portuguesa Catarina Sobral ho aconsegueix sobradament amb un llibre que gairebé conté una advertència en el propi títol: Impossible.
La protagonista és una nena que ens va explicant que “tot va començar quan tot era al mateix lloc” i a partir d’aquí ens convida a un divertit viatge entre partícules, estrelles, dinosaures... i l’ésser humà. D’allò que semblava impossible en neix allò possible.
Cal destacar que, a banda d’oferir una narració dels fets a l’abast dels infants, les il·lustracions són molt acolorides i enèrgiques, tot un big-bang de gran força creativa.
El glossari que trobem al final del llibre ens ajuda a aclarir conceptes com ‘nana marró’, ‘ós d’aigua’ o ‘supercontinent’, necessaris per apropar-nos a l’origen de la vida tal i com la coneixem.
Adequat de 6 a 8 anys.
Recomanat per Anna Cabeza Gutés de la Biblioteca de Ponent de Sabadell
-
L'Erwin és un gat quàntic que viu aventures al costat del seu amic Marvin (que és un robot). Però és que a més a més, tenen la capacitat de saltar en el temps i per tant poden fer salts enrere en el temps fins a resoldre els misteris que troben en el seu present.
Però tant anar endavant i endarrere en el temps, de vegades pot causar alguns problemes... i és que hi ha tres regles per viatjar en el temps: no es pot canviar res, no es pot parlar amb cap versió teva d'un altre temps i sobretot està prohibit no divertir-se! I no sempre es compleixen...
Recomanat per Marta Quer Rodríguez de la Biblioteca de Can Coromines de Sant Pol de Mar
-
Tot el que ens envolta, els arbres, les pedres, la llum i fins i tot nosaltres mateixos, està compost per partícules molt i molt petites. En aquest univers minúscul, fet de matèria i energia, regeixen unes lleis tan estranyes com sorprenents. Comença a descobrir el fascinant món de la Física Quàntica amb l’ajuda del Dr. Albert.
‘El meu primer llibre de Física Quàntica’ és perfecte per explicar aquestes qüestions aparentment complexes a nens a partir de 10 anys (i els seus pares), de la manera més fàcil i divertida possible, centrant-se en l’ensenyament de la ciència.
Des de Newton a Maxwell o al gat de Shrödinger; introduint els àtoms, la taula periòdica, l’antimatèria o la radioactivitat. Gràcies a aquest llibre aquests conceptes deixaran de ser pesades matèries que s’imparteixen a l’escola, ja que despertarà en els joves lectors la curiositat i motivació necessàries per convertir-se en científics.
https://www.youtube.com/watch?v=7mqna4jaBPs
Adequat d'11 a 12 anys.
Recomanat per la Biblioteca de Ponent de Sabadell