Cuina de la Castanyada i Halloween
CUINA DE LES FESTES DE LA TARDOR : CASTANYADA I HALLOWEEN
Els panellets són un producte de rebosteria casolana, fets amb ametlla, sucre i rovell d'ou, bàsicament. Són típics de moltes poblacions de Catalunya i aquests dies podeu trobar a la majoria de pastisseries panellets de tot tipus: pinyons, fruites confitades, xocolata, coco...
Quins ingredients necessites?
1kg d'ametlla picada
1kg de sucre
3 ous
1 patata bullida
1 llimona
Quins estris?
Un forn
Necessitaràs ajuda?
Sí, sempre va bé quan utilitzes el forn.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil, en una hora estarà fet
Comencem?
Per decorar els panellets i donar-los sabor podeu fer servir: pinyons, ametlla trossejada, fruites confitades, coco ratllat, cafè sol·luble, xocolata, sucre glaç... Seguiu aquestes instruccions i sorpreneu els vostres amics amb uns panellets fets per vosaltres!
Primer de tot començarem a fer la massa de massapà: barregeu el sucre i l'ametlla fins que quedi ben fi. Afegiu-hi un ou sencer cru i la patata bullida o moniato. Ratlleu la llimona amb el ratllador i afegiu-la a la massa. Pasteu-ho tot bé amb les mans fins que en pogueu fer una bola grossa.
Després farem boletes rodones: una vegada lligada la massa de massapà ben uniforme, només cal que feu les boletes, les enfarineu i les unteu amb la clara d'ou batuda. Quan els tinguem fets, els decorarem: pinteu primer les boletes amb clara d'ou i deixeu-les assecar un moment, després les rebossarem en pinyonets o ametlles trossejades, coco ratllat, cafè sol·luble, sucre glaç.
Ara ja estan llestos per ficar-los al forn. Abans de fer-ho cal preparar la safata i cobrir-la amb paper d'alumini. Es aconsellable afegir una mica de farina perquè no s'enganxin. Escalfeu el forn durant una estona abans de ficar els panellets. Després, deixeu que es coguin a una temperatura de 200º uns 10 minuts. Abans de treure'ls, demaneu-li a un adult que comprovi que estan fets. I un cop cuits, cal deixar-los refredar, i menjar-se'ls després d'unes hores. Ja teniu els vostres panellets fets!
Bon profit!
Aquestes delicioses galetes casolanes amb aspecte terrorífic són ideals per a celebracions com Halloween o aniversaris.
Quins ingredients necessites?
1 quilo d'ametlla crua picada
1 quilo de sucre
1 patata bullida
Quins estris?
Un forn
Necessitaràs ajuda?
Sí, sempre va bé quan utilitzes el forn.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil, en una hora estarà fet
Comencem?
Posa tots els ingredients dins d'un bol. Barreja-ho bé amb les teves mans i fes una pilota amb la massa.
Estén la massa amb un corró sobre una superficie llisa i neta (abans però, espolsarem farina a la superfície de la taula o del marbre, per tal que la massa no s'enganxi).
Dibuixa la figura d'un fantasma en una cartolina i retalla-la. Posa la figura de cartolina sobre la massa estirada i talla la massa pel voltant de cada figura.
Col·loca les galetes a la safata del forn. Escalfa el forn a 60º i cou-les durant 20 o 25 minuts.
Quan s'hagin refredat, decora-les! En una tassa (com les del café) fes una barreja d'una cullerada de sucre llustre amb una cullerada petita d'aigua. D'això se'n diu "glacé". Aboca el glacé a sobre de cada galeta. El glacé ha de ser llis i no massa líquid.
A continuació pots pintar els ulls i la boca amb uns tubets de sucre de coloríns que hi ha a la venda en supermercats i botigues especials per a reposteria.
Bon profit!
Aquesta recepta és perfecta per a menjar-la tan quan comença el fred com quan fa calor. Només cal decidir si posar-la al frigorífic!
Quins ingredients necessites?
300 g de carbassa
1 patata gran
1 ceba mitjana
1 porro
1 cullerada d’oli d’oliva
Un polsim de sal
Aigua
Quins estris?
Un forn, forquilles i ganivets.
Necessitaràs ajuda? Sí, utilitzes foc i a més s'han de trossejar verdures.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil
Comencem?
Necessitem pelar i trossejar totes les verdures
Posem en una cassola l’oli, la ceba i el porro i encenem el foc. Quan la barreja estigui tova, s’ha d’incorporar la patata, la sal i la carbassa. Barrejar-ho tot i incorpora l’aigua justa per a què cobreixi les verdures. Tapa la cassola i deixa coure el contingut durant 20minuts.
Per últim, has de passar la batedora per la verdura fins a què no quedin trossos i es vegi cremosa.
Bon profit!
Aquesta recepta és boníssima i molt fàcil, però has de tenir paciència perquè és necessari deixar reposar la massa molt de temps.
Quins ingredients necessites?
370 g de farina
25 g de llevat fresc de pastisseria
150 g de carbassa
100 g de sucre
20 g de mantega a temperatura ambient
25 ml d’aigua tèbia
Polsim de sal
2 ous (1 per a per pintar la massa dels panets)
Quins estris?
Necessitaràs ajuda?
Sí, sempre va bé quan utilitzes foc
És fàcil de preparar?
És llarg, 5 hores.
Comencem?
Primer has de preparar la carbassa. Necessites trossejar-la i ficar-la al forn durant 15’. Després amb una forquilla la pots aixafar.
En un bol gran posa la farina, la sal, la mantega, el sucre i un ou i barreja’ls bé.
A banda, has de desfer el llevat amb l’aigua i incorporar-lo a la barreja anterior.
Finalment, inclou el puré de carbassa i barreja-ho fins que et quedi una massa homogènia.
Posa la massa dins d’un recipient, cobreix-la amb un pany de cuina i deixa-la créixer. Hauràs d’esperar entre uns 120 minuts (2hores)
A la taula de la cuina, fica farina i treballa la massa fins que no se t’enganxi als dits. Trossejar-la en 10-12 parts més o menys iguals. Dóna-les la forma de panet i col·loca-les en una plata de forn una mica separats. Ara els has de deixar que tornin a créixer, així que tapa’ls i a esperar uns altres 120 minuts.
Pinta els panets amb el ou batut i fica la plata a coure al forn a 180ºC. 25 minuts i llest!