Article detail - Gènius

Article

El naixement de la Xarxa de Biblioteques a la Província de Barcelona
El naixement de la Xarxa de Biblioteques a la Província de Barcelona

Imatge antiga

Les biblioteques públiques s’inicien a Catalunya a principis del s. XX de la mà de la Mancomunitat . Un cop d’ull a la història de les biblioteques de la Xarxa és també una mirada a la història del nostre país.

Amb l’afany d’estendre la cultura i la formació a tot Catalunya, la Mancomunitat encomana al Consell d’Investigació Pedagògica un projecte de planificació per crear biblioteques a tot el territori. Aquest projecte, redactat bàsicament per Eugeni d’Ors, és el disseny d’un ambiciós pla que proposa:

Organitzar un sistema en el qual la Biblioteca de Catalunya ha de ser la capdavantera i les biblioteques populars han de ser les filials.

Uns locals: “propis, independents, nets, blancs, clars amb aspecte estètic.

Uns serveis adequats amb prèstec a domicili, espais per a tothom i  , horaris amplis: obertes tots els dies feiners [...] i els festius unes hores al matí.

En quant al personal serà tècnic, femení, amb una formació especialitzada i també en el camp de les humanitats.” Per això es crea l’Escola Superior de Bibliotecàries de la qual s’avança el programa docent, la missió social i el perfil professional. 

En un any es redacta el projecte, s’aprova i es duu a la pràctica.

Així, el juliol de 1915 la Mancomunitat convoca el primer concurs per a l’adjudicació de quatre biblioteques populars i a la tardor del mateix any l’Escola Superior de Bibliotecàries ja comença a funcionar.

1918. Es gradua la primera promoció de bibliotecàries i s’inauguren les quatre primeres biblioteques populars, una a cada província: Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot.

Per primera vegada les biblioteques tenen els llibres de lliure accés als prestatges, disposen d’una secció per a infants, presten llibres i la majoria tenen una sala destinada a activitats culturals i socials.

Passa el temps i la  Mancomunitat continua la construcció de biblioteques. El 1920 constitueix la Central Tècnica de Biblioteques Populars, que té les funcions d’unificar criteris de funcionament i prestar suport a la gestió. Jordi Rubió i Balaguer, director de la Biblioteca de Catalunya, n’assumeix la direcció. 

En èpoques posteriors les Diputacions entomaran les tasques administratives necessàries pel manteniment de les biblioteques.

Source:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació