La Festa de la Col

Coincidint amb la celebració de Sant Sadurní (Festa Major d’hivern) el Municipi de la Roca del Vallès celebra la Fira de la Col.

La Fira de la Col vol afavorir el petit productor i fer difusió del consum d’aquest producte d’origen centenari, arrelat al món agrícola vallesà, i que va tenir una notable importància a la Roca del Vallès durant la primera meitat del segle XX. 

Aquesta celebració es realitza amb la voluntat de recuperar un patrimoni cultural i tradicional ben arrelat al nostre territori com són les fires gastronòmiques i tradicionals lligades a la terra i a algun producte local destacat de cada població, com és en aquest cas la col.

 

En la recuperació d’aquesta tradició vinculada a la col ha estat molt important el relat oral de roquerols i roqueroles que recorden aquelles festivitats en els seus anys de joventut: balls, oficis religiosos, concerts, sardanes, i com no, àpats on l’ingredient protagonista és la col.

La revista Vallesos : Gent, terra i patrimoni ha publicat dos articles fets per Carles Rué i Miras parlant d'aquests aliments:

La Col de paperina, que arriba! : és de petites remeses i de curta temporada, ja que són millors ben verdes, ben tocades pel fred, pujades lentament i a punt per menjar a mig hivern 

Relacionat amb Vallesos. Santa Eulàlia de Ronçana : Gent i Terra, 2011-  2014-1882 N. 8 (tardor-hivern 2014), p. 160-161.

La Col brotonera : rotons i espigalls al plat! 

En Vallesos. Santa Eulàlia de Ronçana : Gent i Terra, 2011- 2014-1882 N. 11 (primavera-estiu 2016), p. 121-122

Vés a l'especial de les festes