Gegants

Els gegants del folklore popular són unes grans figures que tenen una presència destacada a les festes majors de molts pobles catalans.  Imiten a reis, nobles o personatges amb indumentària tradicional. Sovint representen els antics benefactors de la localitat a la que pertanyen.

En canvi els capgrossos són unes figures molt més petites però que tenen el cap molt més gran, tenen un to humorístic i es mouen molt ràpidament. Normalment desfilen barrejats i a una mateixa colla solen ser-hi tots dos.

Normalment es fan trobades on els grups locals inviten a uns altres, es reuneixen els amfitrions amb els invitats d'altres poblacions. Un cop arribats i presentats poden iniciar una cercavila i desfilada i sempre es troba un moment per l'acte més espectacular : el ball de gegants  on s'interpreten coreografies seguint el ritme d'instruments com el flabiol, la gralla, sac de gemecs o el conjunt d'instruments de percussió.

Són que si han de fer nit fora de casa sempre són allotjats als ajuntaments o seus oficials més importants de la població que visiten.

Les colles geganteres o colles de geganters són agrupacions de persones que tenen custòdia i porten els gegants a les cercaviles i festes majors. Els membres d'una colla gegantera són els geganters.

El Gegant del Pi probablement és el més conegut de tots. És tan popular que s'expliquen diverses històries diferents d'ell. També s'ha apropiat de diverses llegendes d'altres gegants una mica menys coneguts. Segur que saps aquesta cançó sobre ell:

El Gegant del Pi
ara balla, ara balla
El Gegant del Pi
ara balla pel camí.

Vivia a Caldes de Montbui, es deia Fort Farell i molts cops utilitzava un bastó per caminar que no era una altra cosa que un pi sencer. En el moment d'explicar algunes de les seves aventures entra en escena un altre gegant que havia conquerit Barcelona, com diu la continuació de la cançó:

El Gegant de la Ciutat
ara balla, ara balla
El Gegant de la Ciutat
ara balla pels terrats.

S'expliquen algunes històries diferents situades a l'Edat Mitjana que narren una lluita entre els dos gegants a la ciutat de Barcelona que guanya el gegant català. S'explica també com va aparèixer per comparar-se amb gegants que havia portat Colom d'Amèrica i demostrar que és més fort i més alt, un enfrontament amb les autoritats que el volen fer pagar una taxa per portar un pi com a bastó... i també té assignada una curiosa mort: es va aturar a descansar a Collserola, es va adormir de nit i el fred el va matar.

Vés a l'especial de les festes