Plats de la tardor i de les festes de la tardor
CUINA DE LES FESTES DE LA TARDOR : CASTANYADA I HALLOWEEN
Els panellets són un producte de rebosteria casolana, fets amb ametlla, sucre i rovell d'ou, bàsicament. Són típics de moltes poblacions de Catalunya i aquests dies podeu trobar a la majoria de pastisseries panellets de tot tipus: pinyons, fruites confitades, xocolata, coco...
Quins ingredients necessites?
1kg d'ametlla picada
1kg de sucre
3 ous
1 patata bullida
1 llimona
Quins estris?
Un forn
Necessitaràs ajuda?
Sí, sempre va bé quan utilitzes el forn.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil, en una hora estarà fet
Comencem?
Per decorar els panellets i donar-los sabor podeu fer servir: pinyons, ametlla trossejada, fruites confitades, coco ratllat, cafè sol·luble, xocolata, sucre glaç... Seguiu aquestes instruccions i sorpreneu els vostres amics amb uns panellets fets per vosaltres!
Primer de tot començarem a fer la massa de massapà: barregeu el sucre i l'ametlla fins que quedi ben fi. Afegiu-hi un ou sencer cru i la patata bullida o moniato. Ratlleu la llimona amb el ratllador i afegiu-la a la massa. Pasteu-ho tot bé amb les mans fins que en pogueu fer una bola grossa.
Després farem boletes rodones: una vegada lligada la massa de massapà ben uniforme, només cal que feu les boletes, les enfarineu i les unteu amb la clara d'ou batuda. Quan els tinguem fets, els decorarem: pinteu primer les boletes amb clara d'ou i deixeu-les assecar un moment, després les rebossarem en pinyonets o ametlles trossejades, coco ratllat, cafè sol·luble, sucre glaç.
Ara ja estan llestos per ficar-los al forn. Abans de fer-ho cal preparar la safata i cobrir-la amb paper d'alumini. Es aconsellable afegir una mica de farina perquè no s'enganxin. Escalfeu el forn durant una estona abans de ficar els panellets. Després, deixeu que es coguin a una temperatura de 200º uns 10 minuts. Abans de treure'ls, demaneu-li a un adult que comprovi que estan fets. I un cop cuits, cal deixar-los refredar, i menjar-se'ls després d'unes hores. Ja teniu els vostres panellets fets!
Bon profit!
Aquestes delicioses galetes casolanes amb aspecte terrorífic són ideals per a celebracions com Halloween o aniversaris.
Quins ingredients necessites?
50 g de mantega
Farina
Polsim de sucre
2 ous
Quins estris?
Un forn
Necessitaràs ajuda?
Sí, sempre va bé quan utilitzes el forn.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil, en una hora estarà fet
Comencem?
Posa tots els ingredients dins d'un bol. Barreja-ho bé amb les teves mans i fes una pilota amb la massa.
Estén la massa amb un corró sobre una superficie llisa i neta (abans però, espolsarem farina a la superfície de la taula o del marbre, per tal que la massa no s'enganxi).
Dibuixa la figura d'un fantasma en una cartolina i retalla-la. Posa la figura de cartolina sobre la massa estirada i talla la massa pel voltant de cada figura.
Col·loca les galetes a la safata del forn. Escalfa el forn a 160º i cou-les durant 20 o 25 minuts.
Quan s'hagin refredat, decora-les! En una tassa (com les del café) fes una barreja d'una cullerada de sucre llustre amb una cullerada petita d'aigua. D'això se'n diu "glacé". Aboca el glacé a sobre de cada galeta. El glacé ha de ser llis i no massa líquid.
A continuació pots pintar els ulls i la boca amb uns tubets de sucre de coloríns que hi ha a la venda en supermercats i botigues especials per a reposteria.
Bon profit!
Aquesta recepta és perfecta per a menjar-la tan quan comença el fred com quan fa calor. Només cal decidir si posar-la al frigorífic!
Quins ingredients necessites?
300 g de carbassa
1 patata gran
1 ceba mitjana
1 porro
1 cullerada d’oli d’oliva
Un polsim de sal
Aigua
Quins estris?
Un forn, forquilles i ganivets.
Necessitaràs ajuda? Sí, utilitzes foc i a més s'han de trossejar verdures.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil
Comencem?
Necessitem pelar i trossejar totes les verdures
Posem en una cassola l’oli, la ceba i el porro i encenem el foc. Quan la barreja estigui tova, s’ha d’incorporar la patata, la sal i la carbassa. Barrejar-ho tot i incorpora l’aigua justa per a què cobreixi les verdures. Tapa la cassola i deixa coure el contingut durant 20minuts.
Per últim, has de passar la batedora per la verdura fins a què no quedin trossos i es vegi cremosa.
Bon profit!
Aquesta recepta és boníssima i molt fàcil, però has de tenir paciència perquè és necessari deixar reposar la massa molt de temps.
Quins ingredients necessites?
370 g de farina
25 g de llevat fresc de pastisseria
150 g de carbassa
100 g de sucre
20 g de mantega a temperatura ambient
25 ml d’aigua tèbia
Polsim de sal
2 ous (1 per a per pintar la massa dels panets)
Quins estris?
Necessitaràs ajuda?
Sí, sempre va bé quan utilitzes foc
És fàcil de preparar?
És llarg, 5 hores.
Comencem?
Primer has de preparar la carbassa. Necessites trossejar-la i ficar-la al forn durant 15’. Després amb una forquilla la pots aixafar.
En un bol gran posa la farina, la sal, la mantega, el sucre i un ou i barreja’ls bé.
A banda, has de desfer el llevat amb l’aigua i incorporar-lo a la barreja anterior.
Finalment, inclou el puré de carbassa i barreja-ho fins que et quedi una massa homogènia.
Posa la massa dins d’un recipient, cobreix-la amb un pany de cuina i deixa-la créixer. Hauràs d’esperar entre uns 120 minuts (2hores)
A la taula de la cuina, fica farina i treballa la massa fins que no se t’enganxi als dits. Trossejar-la en 10-12 parts més o menys iguals. Dóna-les la forma de panet i col·loca-les en una plata de forn una mica separats. Ara els has de deixar que tornin a créixer, així que tapa’ls i a esperar uns altres 120 minuts.
Pinta els panets amb el ou batut i fica la plata a coure al forn a 180ºC. 25 minuts i llest!
CUINA DE LA TARDOR
Te la pots menjar crua sencera o cuinada, en melmelada i salses, pastissos i postres
Quins ingredients necessites?
Pomes: 1kg
Suc de 1/2 Llimona,
Aigua: 1/2 got
Canyella en pols: 1/2 cullera de cafè
Quins estris?
Una cassola amb tapadora, un ganivet per tallar pelar i tallar les pomes, una cullera de fusta, una forquilla i uns gots per posar el preparat.
Necessitaràs ajuda?
Sí, sempre va bé quan utilitzes foc
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil
Comencem?
1. Pela les pomes les pomes, treure-les el cor i les llavors.
2. Talla-les a quarts
3. En un cassola, fica l’aigua, el suc de llimona, la canyella i les pomes netes i tallades. Posar-li la tapa i deixa que cogui a foc baix durant 20-30 minuts.
4. No t’oblidis de remenar-ho de tant en tant
5. Apaga el foc quan la poma estigui tova i sigui fàcil aixafar-la amb una forquilla
6. Què toca ara? Decidir com la vols de dolçor, si t’agrada així no li posis el sucre, sinó li hauràs d’incorporar.
7. Una altra decisió. Prefereixes que la compota tingui els trossos de poma sencers o t’estimes més passats per la batedora?
8. Ara ja està acabada
9. Una manera de servir-la és fer servir gots individuals.
10. La pots ficar-la al frigorífic per menjar-la fresa o servir-la calenta.
11. Bon profit!
Quins ingredients necessites?
Una albergínia,
1 cullerada de tahina,
mitja llimona,
2 cullerades soperes d'oli d'oliva,
una mica de sal
i una mica de pebre vermell dolç.
Quins estris?
Ganivet, batedora
Necessitaràs ajuda?
Sí, sempre va bé quan utilitzes un aparell elèctric.
Comencem?
1-Talla l'albergínia en dues meitats i, en cada un d'elles, fes uns talls en diagonal sobre la polpa, en tots dos sentits. Pressiona perquè el ganivet arribi al fons, però procura no tallar la pell.
2-Introdueix les albergínies en el microones durant uns quatre minuts. En treure-les, la polpa estarà cuita. Llavors, amb l'ajuda d'un ganivet i una cullera, retira la polpa.
3-Introdueix la polpa de l'albergínia en el got de la batedora amb la resta d’ingredients excepte el pebre vermell. Ho has de batre bé fins que quedi una crema d'albergínia.
4-A continuació estén el hummus d'albergínia sobre un plat i deixa'l refredar en el frigorífic durant uns 10 minuts.
5-Empolvora amb el pebre vermell
Consells: Acompanya aquesta recepta d'albergínies amb pa de pita o unes galetes salades.
Aquesta recepta és molt típica als Estats Units d'Amèrica quan arriba la tardor, especialment el dia d'acció de gràcies. Es menja com a postres després del gall d'indi.
Quins ingredients necessites?
Pasta brisa (la trobareu als súpers, a la secció de congelats)
400 g de carbassa
2 ous
400 ml de llet evaporada (també serveix crema de llet)
130 g de sucre morè
Un polsim de canyella
Necessitaràs ajuda?
Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el forn
Comencem?
1. Posa la pasta brisa en un motlle rodó. Forneja la base aproximadament 15 min (180º).
2. Pela la carbassa i talla-la a trossets. Posa els trossos de carbassa a coure al forn (millor fer-ho a la papillot, ben embolicada en paper d'alumini) fins que quedi ben cuita.
3. En un bol barreja la carbassa cuita, els ous, la llet, el sucre morè i una cullerada de canyella en pols. També s'hi pot afegir una mica de gingebre.
4. Tritura tots aquests ingredients en una batedora i aboca aquests barreja sobre el motllo amb la pasta brisa fornejada.
5. Posa-ho a coure al forn a 180ºC, durant 30 minuts.
6. Bon profit!
Quins ingredients necessites?
200 g de xocolata en pols o de la de fondre
1 litre de llet
Aigua: 1/2 got
3 cullerades de sucre
Necessitaràs ajuda?
Avís: Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el foc
Comencem?
1. Posa en un pot la xocolata (si tens xocolata de la de rajola, l'has d'haver ratllat abans), la llet i el sucre. Remena-ho bé i encén el fogó.
2. Remena constantment, deixa que bulli a foc ben baixet un parell de minuts. Apaga el foc.
3. Si vols la xocolata més clara, afegeix-hi més llet en el moment d'arrencar el bull. Te'n lleparàs els dits si l'acompanyes amb un gran núvol de nata i uns melindros.
4. Bon profit!