Cuinem Cuinem

La tardor ens porta coses ben bones per menjar! Et presentem diferents receptes de productes típics de la tardor, molt fàcils de preparar, perquè sorprenguis amb la seva preparació la família i amics aquests dies: trobaràs enllaços a diferents receptes amb castanyes, panellets, dolços i postres.

 
 

Panellets

 

Els panellets són un producte de rebosteria casolana, fets amb ametlla, sucre i rovell d'ou, bàsicament. Són típics de moltes poblacions de Catalunya i aquests dies podeu trobar a la majoria de pastisseries panellets de tot tipus: pinyons, fruites confitades, xocolata, coco...
 

Temps: 1 hora

 

Avís: Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el forn

Ingredients:

1 quilo d'ametlla crua picada
1 quilo de sucre
1 patata bullida o moniato
1 llimona
3 ous

Elaboració:

Per decorar els panellets i donar-los sabor podeu fer servir: pinyons, ametlla trossejada, fruites confitades, coco ratllat, cafè sol·luble, xocolata, sucre glaç... Seguiu aquestes instruccions i sorpreneu els vostres amics amb uns panellets fets per vosaltres!

Primer de tot començarem a fer la massa de massapà: barregeu el sucre i l'ametlla fins que quedi ben fi. Afegiu-hi un ou sencer cru i la patata bullida o moniato. Ratlleu la llimona amb el ratllador i afegiu-la a la massa. Pasteu-ho tot bé amb les mans fins que en pogueu fer una bola grossa.

Després farem boletes rodones: una vegada lligada la massa de massapà ben uniforme, només cal que feu les boletes, les enfarineu i les unteu amb la clara d'ou batuda. Quan els tinguem fets, els decorarem: pinteu primer les boletes amb clara d'ou i deixeu-les assecar un moment, després les rebossarem en pinyonets o ametlles trossejades, coco ratllat, cafè sol·luble, sucre glaç.

Ara ja estan llestos per ficar-los al forn. Abans de fer-ho cal preparar la safata i cobrir-la amb paper d'alumini. Es aconsellable afegir una mica de farina perquè no s'enganxin. Escalfeu el forn durant una estona abans de ficar els panellets. Després, deixeu que es coguin a una temperatura de 200º uns 10 minuts. Abans de treure'ls, demaneu-li a un adult que comprovi que estan fets. I un cop cuits, cal deixar-los refredar, i menjar-se'ls després d'unes hores. Ja teniu els vostres panellets fets!

Bon profit!

 


Pastís dolç de carbassa


Aquesta recepta és molt típica als Estats Units d'Amèrica quan arriba la tardor, especialment el dia d'acció de gràcies. Es menja com a postres després del gall d'indi.

 

Temps: 1 hora

 

Avís: Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el forn

Ingredients:

Pasta brisa (la trobareu als súpers, a la secció de congelats)

400 g de carbassa
2 ous
400 ml de llet evaporada (també serveix crema de llet)
130 g de sucre morè
Un polsim de canyella

Elaboració:

Posa la pasta brisa en un motlle rodó. Forneja la base aproximadament 15 min (180º).

 

Pela la carbassa i talla-la a trocets. Posa els trossos de carbassa a coure al forn (millor fer-ho a la papillot, ben embolicada en paper d'alumini) fins que quedi ben cuita.

En un bol barreja la carbassa cuita, els ous, la llet, el sucre morè i una cullerada de canyella en pols. També s'hi pot afegir una mica de gingebre.

Tritura tots aquests ingredients en una batedora i aboca aquests barreja sobre el motllo amb la pasta brisa fornejada.

Posa-ho a coure al forn a 180ºC, durant 30 minuts.

Bon profit!

 


Xocolata desfeta


És un postre deliciós per menjar en ocasions especials. El resultat és sorprenent i et lleparàs els dits.
 

Temps: 1 hora

 

Avís: Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el foc

Ingredients:

200 g de xocolata en pols o de la de fondre
1 litre de llet
3 cullerades de sucre

Elaboració:

Posa en un pot la xocolata (si tens xocolata de la de rajola, l'has d'haver ratllat abans), la llet i el sucre. Remena-ho bé i encén el fogó.


Vés-ho remenant constantment, deixa que bulli a foc ben baixet un parell de minuts. Apaga el foc.


Si vols la xocolata més clara, afegeix-hi més llet en el moment d'arrencar el bull. Te'n lleparàs els dits si l'acompanyes amb un gran núvol de nata i uns melindros.

Bon profit!

 


Galetes fantasmagòriques


Aquestes delicioses galetes casolanes amb aspecte terrorífic són ideals per a celebracions com Halloween o aniversaris.
 

Temps: 1 hora

 

Avís: Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el forn

Ingredients:

1 quilo d'ametlla crua picada
1 quilo de sucre
1 patata bullida

Elaboració:

Posa tots els ingredients dins d'un bol. Barreja-ho bé amb les teves mans i fes una pilota amb la massa.


Estén la massa amb un corró sobre una superficie llisa i neta (abans però, espolsarem farina a la superfície de la taula o del marbre, per tal que la massa no s'enganxi).


Dibuixa la figura d'un fantasma en una cartolina i retalla-la. Posa la figura de cartolina sobre la massa estirada i talla la massa pel voltant de cada figura.
Col·loca les galetes a la safata del forn. Escalfa el forn a 60º i cou-les durant 20 o 25 minuts.


Quan s'hagin refredat, decora-les! En una tassa (com les del café) fes una barreja d'una cullerada de sucre llustre amb una cullerada petita d'aigua. D'això se'n diu "glacé". Aboca el glacé a sobre de cada galeta. El glacé ha de ser llis i no massa líquid.
A continuació pots pintar els ulls i la boca amb uns tubets de sucre de coloríns que hi ha a la venda en supermercats i botigues especials per a reposteria.

Bon profit!


 

La clàssica crema de carbassa

 

Aquesta recepta és perfecta per a  menjar-la tan quan comença el fred com quan fa calor. Només cal decidir si posar-la al frigorífic! 

 

Temps: 1 hora

 

Avís: Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el foc  i per a pelar i tallar les verdures

Ingredients:

300 g de carbassa
1 patata gran
1 ceba mitjana
1 porro
1 cullerada d’oli d’oliva
Un polsim de sal
Aigua

Elaboració:  

Necessitem pelar i trossejar totes les verdures

Posem en una cassola  l’oli, la ceba i el porro i encenem el foc. Quan la barreja estigui tova, s’ha d’incorporar la patata, la sal i la carbassa. Barrejar-ho tot i incorpora l’aigua justa per a què cobreixi les verdures. Tapa la cassola i deixa coure el contingut durant 20minuts.

Per últim, has de passar  la batedora per la verdura fins a què no quedin trossos i es vegi cremosa.

 

Bon profit!




 

 


Els panets de carbassa


Aquesta recepta és boníssima i molt fàcil, però has de tenir paciència perquè  és necessari deixar reposar la massa molt de temps.

 

Temps: 5 hores

 

Avís: Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el forn

Ingredients:

370 g de farina
25 g de llevat fresc de pastisseria
150 g  de carbassa
100 g de sucre
20 g  de mantega a temperatura ambient
25 ml d’aigua tèbia
Polsim de sal
2 ous (1 per a per pintar la massa dels panets)

Elaboració:

Primer has de preparar la carbassa. Necessites trossejar-la i ficar-la al forn durant 15’. Després amb una forquilla la pots aixafar.

En un bol gran posa la farina, la sal, la mantega, el  sucre i un ou i barreja’ls bé.

A banda, has de desfer el llevat amb l’aigua i incorporar-lo a la barreja anterior.

Finalment, inclou el puré de carbassa i barreja-ho fins que et quedi una massa homogènia.

Posa la massa dins d’un recipient, cobreix-la amb un pany de cuina i deixa-la créixer.  Hauràs d’esperar entre uns  120 minuts (2hores)

A la taula de la cuina, fica farina i treballa la massa fins que no se t’enganxi als  dits. Trossejar-la en 10-12 parts més o menys iguals. Dóna-les la forma de panet i col·loca-les  en una plata de forn una mica separats. Ara els has de deixar que tornin a créixer, així que tapa’ls i a esperar uns altres 120 minuts.

Pinta els panets amb el ou batut i fica la plata a coure al forn a 180ºC.  25 minuts  i llest!

Bon profit!

 

 


 

Ves a l'especial de la tardor>>