Detall d’article - Gènius

Ruta de navegació

Article

Història de la ràdio
Història de la ràdio

Locutor fent un programa de ràdio

Es considera inventor de la radio a Guglielmo Marconi (tot i que no tothom està d’acord) quan el 14 de maig de 1897 des de el moment que va  realitzar la primera transmissió telegràfica sense fils. Es tractava de senyals sonores que es podien transmetre en una distància màxima de 20kms. Que aquest descobriment es produeixi en aquell noment no t’ha d’estranyar, el telègraf (un invent de Samuel Morse i Alfred Vail del 1844) s’havia demostrat molt important i útil, però el fet que necessités fils per funcionar el limitàvem. Era necessari donar un pas endavant i aquest es va poder produir gràcies a d’altes invents que van aparèixer amb posteritat.

Durant uns anys es va anar estudiant la manera d’ampliar la distància de transmissió d’un missatge per aquest mètode: de 20km es va passar a 3360km, quan al 1901 es va aconseguir enviar un missatge des de l’illa de Terranova (Amèrica del Nord)  a Poldhu (Anglaterra) amb l’oceà atlàntic pel mig. Tot un esdeveniment!!

Els primers en fer ús d’aquesta millora en les comunicacions va ser l’exèrcit. Durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918) va ser fonamental, ja que gràcies a ella es difonien missatges, consignes  i instruccions de forma pràcticament instantània.

El 1900 Reginald Fessenden va aconseguir enviar un missatge de veu. Tot i que va ser una transmissió de qualitat molt dolenta, va obrir definitivament el camí. Tant que ja durant les dècades dels anys 20 i 30 del segle XX una gran quantitat de  llars de països occidentals disposaven d’un aparell de radio. Als anys 50 ja s’havia convertit en un fenomen social i es podia escoltar música i notícies (fins i tot d’altres països), radionovel·les i radioteatre, esports, programes còmics, concursos. L’arribada de la televisió va frenar el seu ús, però encara ara és el mitjà de comunicació més emprat al món i el més econòmic també.  

L’aspecte del receptor  de radio va anar canviant i abaratint-se al llarg del temps i aquests dos factors  van propiciar que s’estengués el seu ús.  Imaginat! Fins l’any 1920 tots feien servir piles per funcionar i canviar-les era molt car. També inicialment eren grans i pesats i no es podien desplaçar amb facilitat. Per escoltar el so era necessari fer servir auriculars, tot i que es van substituir de seguida per altaveus en forma de cigne (que funcionaven com auriculars gegants) i que ampliaven el so. Però se’ls hi va incorporar l’electricitat i es van anar substituint els seus principals components per d’altres més eficients i petits. Cada nou descobriment significava una millora en la qualitat de transmissió i un abaratiment de l’aparell  que feia més fàcil la seva adquisició.

I amb aquestes constants millores van arribar els transistors, els radiocassets, els aparells de mp3 i mp4 i finalment internet i la ràdio digital, que va suposar una nova revolució.

Ara la radio es pot escoltar en directe i a la carta! Les emissores fan arxius dels seus programes en directe que pots descarregar-te quan vols i compartir els que més t’agraden amb els teus amics.

Apuntem algunes dates interessants?

  • Es considera que la  primera transmissió radiofònica pública es la que es va realitzar el 24 de desembre de 1906  des de Massachusetts i es va escoltar la cançó   de Nadal Oh Holy Night 
  • 1010 ,es crea la primera emissora de radio que emet una programació regular i continuada, la KDKA de Pittsburg,
  • 1920, es realitza la primera transmissió destinada a l’entreteniment a Buenos Aires.
  • 1922,  arriba la radiodifusió a Europa
  • 1922, Radiola o Radio París a França, transmet el primer butlletí de notícies i esports
  • 1924, es crea Radio Barcelona, la primera emissora de la península
  • 1927, s’inaugura la  BBC (British Broadcasting Company)  a Anglaterra
  • 1935, se funda Columbia Nexus Service, la primera agència de noticies encarregada de distribuir informació entre diferents emissores americanes.

I per acabar, sabies que el 13 de febrer és el dia mundial de la radio? La UNESCO (Organització de les nacions Unides) va escollir aquesta data perquè aquell dia de l’any 1946 es va crear La Ràdio Nacions Unides

Historia de la radio

 Las ondas de radio

Marconi : la radio y la televisión

Transportes y comunicación 

Radio Cotilla Fanfalone 

La ràdilleyo de De

Ici Radio-Casserole

Una lloreta fa ràdio

Màgica ràdio

Font d'informació:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació