Imatge
Torró d'ametlles
Segur que no ens podem imaginar un Nadal sense pessebre, però ...i sense torrons? Segur que tampoc...Aquestes postres a bases d'ametlla, avellana, xocolata,... no poden faltar a la taula per adal.
La llegenda diu que el torró fou inventat per un pastisser de nom Pablo Turrons, al segle XVII, durant l'assetjament a Catalunya, on només tenien per alimentar-se ametlles i mel, i amb aquests dos productes inventà aquesta exquisida gormanderia. Però la història ens diu però que, en realitat, aquestes tauletes dolces van arribar a Espanya portada pels àrabs, segles abans.
A Catalunya en destaca el Torró d'Agramunt on aquesta tradició apareix documentada per primera vegada l'any 1741, i les fires i mercats van estendre'n la seva fama com a torró tradicional per tot el territori. La Fira del Torró i de Xocolata a la Pedrà d'Agramunt es famosa arreu.
La recepta típica del torró d'Agramunt és una barreja d'avellanes o ametlles, sucre, mel, clara d'ou embolcallada amb pa d'àngel i presentada en tauletes generalment rodones.
Encara que actualment existeixen variants de torró de tots els sabors i ingredients: de crema cremada (també anomenat de rovell d'ou) amb pinya, de neu, de xocolata i arròs, de xocolata i ametlles, de massapà i fruites confitades, de coco, de massapà i nous, etc
Als Països Catalans és on hi ha més tradició torronera de l'estat, les més conegudes per exemple la d'Alacant, típica de Nadal, feta amb ametlles senceres i molt dur, (cal tenir una dentadura privilegiada) Xixona, que conté ametlles picades, mel i sucre, a vegades nous,avellanes,i pinyons etc...