Fons especial

Biblionatura

BIBLIONATURA

La Biblioteca Collserola-Josep Miracle està ubicada en un entorn natural dins del mateix Parc de Collserola, fet que ens fa tenir la voluntat de ser un espai de trobada de diferents entitats, equipaments i persones al voltant d'un interès comú: la natura.

A la biblioteca trobareu un fons integrat per documents sobre natura,  desenvolupament sostenibleecologia, literatura de natura i també llibres d’imaginació per als més petits. 
•    Documents al voltants de la natura:  botànicafaunamicologiaboscosgestió forestal, etc.
•    Literatura de natura: lectures que promouen la consciència ambiental.
•    Llibres d’imaginació per connectar amb la natura i per salvar el planeta.
•    Revistes sobre alimentació saludable, ecologia i medi ambient. 
•    Cinema relacionat amb natura, sostenibilitat i canvi climàtic. 
•    Col•lecció local del Parc de Collserola.

La biblioteca forma part del projecte Parcs i biblioteques, ...naturalment!

 

Club de lectura “Literatura de natura”

La Biblioteca Collserola-Josep Miracle organitza un club de lectura de literatura de natura, conduït per l’escriptor Gabi Martínez. La proposta, que s’inscriu en el marc de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, té com a objectiu promoure la consciència ambiental i crear una comunitat de persones interessades en la literatura que gira al voltant de la natura. Per fer-ho possible, a més de les sessions del club de lectura, s’organitzaran altres activitats en què es donarà visibilitat i veu a les persones i entitats del territori que treballen en qüestions relacionades amb l'alimentació sostenible.
El club traça un arc temàtic en què s’abordaran obres relacionades amb la literatura de natura atenent els tres eixos de la capitalitat: promoció de dietes saludables, l'oportunitat econòmica i la lluita contra la crisi climàtica.

 

Bibliollavors

La idea neix d’una visita a una biblioteca d’Estrasburg on en un calaix a l’abast dels usuaris al costat de llibres de coneixements sobre horticultura   hi tenien llavors que les persones interessades podien agafar lliurement.

Aprofitant que  la nostra biblioteca és la única biblioteca de Barcelona  que està ubicada al Parc de Collserola van pensar en augmentar el seu potencial i que aquest sigui el tret distintiu amb tots els valors que ofereix: natura, sostenibilitat, etc. que ja fa anys anem treballant tant amb la col·lecció com amb les activitats que hi desenvolupem.

Neix també  d’una activitat:   “Plantem Poesia”,  on es va demanar a usuaris que ens enviessin poemes sobre arbres i on des de la biblioteca els transcrivíem en papers de llavors per més tard ser plantats als horts de Can Pujades. Amb aquest activitat vam connectar diferents entitats del territori: Can Pujades i  la residència de discapacitats Mas Sauró aportant i treballant altres valors  de col·laboració amb entitats del territori.

Actualment  ens hem “associat” amb el Banc de llavors Can Mandó i junts emprenem aquest projecte preciós on articularem el valor poètic de les llavors com a element clau de canvi per a la nostra  societat.  Bàsic en aquest dies on la cura del nostre entorn, la sostenibilitat, la comunitat, les connexions entre nosaltres són valors fonamentals a desenvolupar.

I com a biblioteca volem ser-hi, volem participar i promoure aquest canvi tan necessari.

Temes: Natura i medi ambient
Etiquetes: natura, biblionatura, bibliollavors, collserola