Guia de lectura

Va de caques, culs i pets!

Va de caques, culs i pets!
Guia creada per:
  • Vilanova i la Geltrú. Biblioteca Joan Oliva i Milà

La malaltia inflamatòria intestinal es caracteritza per presentar una inflamació crònica a nivell del tracte digestiu, amb una evolució que cursa amb brots d’activitat i períodes de remissió. Se’n descriuen bàsicament dues entitats: la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn. La primera, limitada exclusivament al colon i amb afectació contínua i homogènia a nivell de la mucosa. La segona, capaç d’afectar de forma discontínua i transmural a qualsevol segment del  tracte digestiu. Les seves manifestacions estan molt supeditades al segment afectat, presentant diarrea intensa amb mucositat i sang en les colitis ulceroses, i dolor abdominal amb o sense diarrea aquosa en el Crohn. També son símptomes, el cansament, la pèrdua de pes, dolors articulars i manifestacions a la pell i als ulls.La malaltia inflamatòria intestinal es caracteritza per presentar una inflamació crònica a nivell del tracte digestiu, amb una evolució que cursa amb brots d’activitat i períodes de remissió. Se’n descriuen bàsicament dues entitats: la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn. La primera, limitada exclusivament al colon i amb afectació contínua i homogènia a nivell de la mucosa. La segona, capaç d’afectar de forma discontínua i transmural a qualsevol segment del  tracte digestiu. Les seves manifestacions estan molt supeditades al segment afectat, presentant diarrea intensa amb mucositat i sang en les colitis ulceroses, i dolor abdominal amb o sense diarrea aquosa en el Crohn. També son símptomes, el cansament, la pèrdua de pes, dolors articulars i manifestacions a la pell i als ulls.

Una de les coses que més afecta a la qualitat de vida dels malalts de Crohn o colitis ulcerosa  és la necessitat urgent, contínua i imprevisible d’anar al lavabo. Aquesta situació  minva la seva qualitat de vida, donat que sortir de casa es converteix amb un problema quan no es té un vàter a prop. D’aquí la necessitat del projecte No puc esperar!

La por per sortir de casa davant la possibilitat d’embrutar-se la roba al carrer pel fet de no arribar a temps al lavabo és quelcom que angoixa molt. Per a molta gent, i fins i tot per als mateixos malalts aquest tema és converteix amb un tabú. Per això són molt importants tant la informació com la sensibilització de la societat per aconseguir normalitzar la vida de qui pateix una d’aquestes malalties. D’aquí neix la idea d’oferir-vos aquesta guia de lectura per commemorar el 19 de maig, Dia Mundial de la Malaltia Inflamatòria Intestinal, i per donar-li un to desenfadat i amb sentit de l’humor a un tema que és seriós, li hem posat el títol: Va de caques, culs i pets!

La guia recull:

-Documents sobre caques, culs i pets tant per nens com per a adults.

-Documents sobre la malaltia inflamatòria intestinal.

-Webs interessants.

 

Entra a la guia de lectura

Data de creació: 16/05/2017

Última actualització: 29/06/2017

4. La malaltia inflamatòria intestinal

 Todo sobre la enfermedad de Crohn : manual de ayuda para el paciente
Todo sobre la enfermedad de Crohn : manual de ayuda para el paciente
Gómez Senent, Silvia , Chaparro, María  
Madrid : Edimsa, DL 2012
 Vivir con colitis ulcerosa y enfermedad de Crohn : guía básica para pacientes y familiares
Vivir con colitis ulcerosa y enfermedad de Crohn : guía básica para pacientes y familiares
Escartí Carbonell, Eduardo  
Móstoles : Neo Person, 2001
 Crohn y colitis ulcerosa : comprender para aceptar la enfermedad
Crohn y colitis ulcerosa : comprender para aceptar la enfermedad
Pajares García, José M.  
Madrid [etc.] : Panamericana, DL 2010
 250 quilòmetres
250 quilòmetres
Panicello, Víctor , Hospital Sant Joan de Déu (Barcelona).  
Barcelona : Estrella Polar, 2012
 De tripas corazón
De tripas corazón
Pozla  
Madrid : Dibbuks, 2017

Destacat!!

La darrera novel·la gràfica de Pozla, on l'autor amb un diagnòstic tardà de la malaltia de Crohn comparteix amb humor la seva història on copsem que un bloc i uns retoladors tenen un efecte balsàmic en el seu patiment.

Aquesta obra va guanyar el Premi especial del jurat del Festival Internacional de Còmic D'Angouleme 2015.

 Manual práctico de enfermedad inflamatoria intestinal pediátrica
Manual práctico de enfermedad inflamatoria intestinal pediátrica
Sánchez Sánchez, César , Tolín Hernani, Mª del Mar , Álvarez Calatayud, Guillermo  
Majadahonda : Ergon, cop. 2015
 A veces puta y otras maravillosa
A veces puta y otras maravillosa
Tubau, Tanit  
Barcelona : La Vocal de Lis, 2017
Torna a l'inici