Guia de lectura

Expliquem la vida amb un conte: els trastorns en l'aprenentatge

Expliquem la vida amb un conte: els trastorns en l'aprenentatge
Guia creada per:
  • Tiana. Biblioteca Can Baratau

En l'actualitat, l'índex de fracàs escolar se situa entre el 10% i el 15% de la població infantil. Un percentatge prou alt de la població escolar té problemes d'aprenentatge. D'aquest percentatge n'hi ha degut a Trastorns de l'Aprenentatge (de la lectura -dislèxia, de les matemàtiques -discalcúlia-) i a d'altres trastorns que, no considerats com a Trastorns d'Aprenentatge, afecten en la manera de rebre i treballar la informació (TDAH, Trastorn de l'Aprenentatge no verbal -TANV- Trastorns de l'espectre autista com la Síndrome d'Asperger -SA-, Síndrome de Tourette -ST-, Trastorn específic del Llenguatge -TELL-) i per tant, en la manera d'aprendre.

Tant en l'àmbit familiar com en el marc de l'escola inclusiva, és absolutament imprescindible la formació, de pares i mares i dels professionals de l'educació per atendre els alumnes.

L'objectiu d'aquesta guia és facilitar els recursos per conèixer-los, i així ajudar, perquè només quan hi ha coneixement hi ha comprensió, i només d'aquesta manera és possible la intervenció i la integració escolar, familiar i social.

Data de creació: 07/09/2013

Última actualització: 22/01/2015

Autisme, Trastorn aprenentatge no verbal i Síndrome d'Asperger


Mi nombre es Khan
Autor: Trailer de la pel·lícula del director: Karan Johar ©
Trailer de la pel·lícula: mi nombre es Khan. El protagonista és Rizvan Khan, un honorable musulmà indi que pateix la síndrome d'Asperger i que s'enamora bojament de Mandira, una mare soltera hindú. La seva vida dona un petit tomb arrel dels atemptats de l'11 de setembre, ja que a causa de la seva estranya conducta és sospitós dels atemptats...
Maria i jo
Autor: Miguel Gallardo i dirigida per: Félix Fernández de Castro ©
Es tracta d'un documental que s'endinsa en l'autisme a través d'un cas concret: el del dibuixant Miguel Gallardo i la seva filla Maria, de 14 anys. El documental té com a punt de partida el còmic amb el mateix nom, que fou nominat als premis a la millor obra i millor guió al Salón Internacional del Cómic de Barcelona i premiada amb el Premi Nacional del Còmic de Catalunya. El vídeo presenta el dia a dia dels seus protagonistes, amb les seves petites alegries i els seus problemes de convivència. El documental pretén aportar una mirada diferent sobre la discapacitat que pateix la jove.
Col·loqui de la pel·lícula: Maria i jo : una història personal
Autor: Miguel A. Gallardo ©
Després del passi del documental Maria i jo, a l'Ateneu Barcelonès van realitzar un breu col·loqui, en el qual va participar el mateix autor: Miguel A. Gallardo. Tant el documental com el llibre que porta el mateix títol, presenten un viatge que recrea situacions familiars i quotidianes que per a ells, com per cent de famílies que tenen un nen amb autisme, resulta una aventura esquitxada de dificultats generades per la falta d'adaptació del nostre entorn social o per la limitada comprensió d'algunes persones que Maria, la seva filla, troba en el seu viatge vital.
Mozart i la balena
Trailer de la pel·lícula Mozart y la ballena, la qual tracta sobre una història d'amor d'una parella que pateix una forma d'autisme que pot amenaçar la seva relació amorosa. Donald, és un jove taxista, amb gran facilitat pels números, qui pateix la síndrome d'Asperger i la seva vida es regeix per patrons i rutines rígids. En les seves estones lliures lidera un grup de persones que pateixen autisme. A l'arribada del grup d'Isabel canviarà la seva vida...
Mary i Max
Autor: Trailer oficial de Webombat ©
Mary i Max és una pel·lícula d'animació australiana dirigida i escrita per Adam Elliot. El film està basat en fets reals. La pel·lícula explica la història d'una llarga amistat per correspondència, la Mary una nena australiana que viu en la pobresa i en Max, un novaiorquès, gras i jueu. En Max és diagnosticat de Síndrome d'Asperger i arrel d'aquest fet, la Mary es fa psicòloga.
Tan fuerte, tan cerca
Aquesta pel·lícula ens explica la història d'Oskar Schell, un nen que perd el seu pare en els atemptats de l'11 de setembre de 2001. Arrel de la troballa d'una clau del seu pare, inicia un viatge per la ciutat de Nova York, a la recerca de persones, llocs i objectes relacionats amb la clau.
Entrevista a Tom Hanks sobre la pel·lícula Tan fuerte, tan cerca
Breu entrevista sobre la pel·lícula Tan fuerte, tan cerca, nominada amb dos òscars, amb Tom Hanks, pare del protagonista, que finalment veu la pèrdua del seu pare de forma diferent.
Torna a l'inici