Guia de lectura

Festes populars i folklore

Festes populars i folklore

Coneixes totes les festes i tradicions que celebrem a la primavera, l'estiu, la tardor i a l'hivern al nostre país? Doncs mira totes les coses que fem!

Data de creació: 19/04/2012

Última actualització: 22/01/2015

Per tardor i hivern

 Ara que fem el pessebre...
Ara que fem el pessebre...
Bosch Mestres, Roser , Longàs, Jordi  
Barcelona : Claret, 2004

Diu la tradició que fou Francesc d'Assís qui per primera vegada va tenir la gran idea de fer un pessebre, com una manera d'apropar la gent a la immensa riquesa de vivències presents en el naixement de Jesús i en el Misteri del Nadal. Des de llavors són molts els pessebres que any rere any s'han anat construint arreu del món i que han omplert d'emoció el cor de molts grans i petits, especialment d'aquests darrers.

 Carnaval
Carnaval
Sobrino, Javier , Luciani, Rebeca  
Barcelona : La Galera, 2009

L'Anna no gaudeix el Carnaval. De fet no li agrada gens, però aquesta vegada alguna cosa passarà que canviarà la seva manera de veure el món.

 Carnestoltes
Carnestoltes
Font, Núria , Clariana, Anna  
Barcelona : Cruïlla, 2010

Llibre de la col·lecció "Què celebrem?", ambientada en la vida quotidiana dels infants i que combina il·lustració i fotografia, per conèixer el Carnestoltes.

 El Gran libro de la Navidad
El Gran libro de la Navidad
Garralón, Ana  
Madrid : Anaya, 2003

El Nadal en sí mateix és un regal, però també és una nadala, o un conte, o una poesia sobre el naixement de Jesús i l'adoració dels Reis Mags, o la recepta d'un d'aquests plats típics d'aquesta època de l'any, o l'obsequi que ens deixa el Pare Noel al peu de l'arbre. "El gran libro de la Navidad" és tot això i molt més: és un recorregut pels llocs i costums de la geografia espanyola i llatinoamericana a través d'uns texts i il•lustracions que ens faran viure aquestes dates d'una manera més entranyable. 

 El Rei Carnestoltes
El Rei Carnestoltes
Font, Núria , Ruiz, Àngels  
Barcelona : Cruïlla, 2004

En un país llunyà hi passen moltes desgràcies. Tothom creu que és per culpa del rei, que és un dèspota, i per això decideixen canviar-lo per un de just. A partir de llavors, en aquell país hi regna el benestar. I per celebrar que van fer fora el rei i que així es van acabar tots els mals, cada any fan una festa: la gent es disfressen, i canten i ballen durant una setmana, i es burlen d'un ninot de palla molt lleig vestit de rei, que anomenen "el rei Carnestoltes" i que cremen l'últim dia de la festa en una foguera. 

 El Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma
El Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma
Figueras Adell, Núria , Cañal, Andrés  
Barcelona : La Galera, 2004

Vet aquí que en un poble ni gran ni petit ni lleig ni bonic, hi havia dos veïns que es feien la vida impossible. Si un netejava, l'altre embrutava; quan un dormia, l'altre cantava. I és que aquells dos veïns eren les persones més diferents que hi havia hagut mai sobre la Terra. L'un es deia Carnestoltes i era gras, barroer i pocavergonya. A tothora endrapava com un llop i el que més li agradava d'aquest món era burlar-se de tot i de tothom. Llibre infantil molt divertit i que conté dibuixos molt llampants que cridaran l'atenció dels més petits.

 L'Hivern i les nostres tradicions
L'Hivern i les nostres tradicions
Ferrer Escrivà, Vicenta  
València : [s.n.], cop. 1991

És quan els camps i els sembrats pareixen com adormits, els pardalets fugen cap a països més càlids, però no tot és tristor, puix és durant aquesta estació quan se celebren les festes més entranyables de l'any, les festes de Nadal.

 La Castanyada
La Castanyada
Figueras, Núria , Gallardo, Miguel  
Barcelona : La Galera, 2004

Vet aquí que la tardor ja ha arribat el poble. Els dies s'escurcen, els arbres perden les fulles i una flaire de castanyes torrades ha perfumat tots els carrers. Un conte divertit que introdueix els més petits en el món de les nostres tradicions. 

 La Castanyada
La Castanyada
Font, Núria , Salomó, Xavier  
Barcelona : Cruïlla, 2010

Llibre de la col·lecció "Què celebrem?", ambientada en la vida quotidiana dels infants i que combina il·lustració i fotografia, per conèixer en aquest cas la festa de la Castanyada.

 La Tardor i les nostres tradicions
La Tardor i les nostres tradicions
Ferrer Escrivà, Vicenta , Bayés, Pilarín  
València : Comercial Denes, cop. 1995

Després de l'estiu, l'any s'endinsa tranquil pels dies de l'estació més calmada: la tardor. D'ara endavant, al caliu del sol, de mica en mica, va allunyant-se de la terra; la seua llum ens arribarà més dolça, més suau i assistim a activitats molt agradables.

 Manual del carnestoltes
Manual del carnestoltes
Duran, Teresa , Bordoy, Irene  
Barcelona : Barcanova, 1993

Tothom qui vulgui celebrar dignament, és a dir, amb gresca, xivarri, tabola i xerinol·la, les festes de Sa Majestat el rei Carnestoltes, monarca dels Poca-soltes i rei dels folls, trobarà en aquest llibre molts suggeriments pràctics de gran utilitat per realitzar caretes, maquillatges, disfresses, barrets, àpats, balls, rues, pregons i moltes coses més.

 Nadal
Nadal
Font, Núria , Tubau, Victòria , Tubau, Victòria  
Barcelona : Cruïlla, 2010

Llibre de la col·lecció "Què celebrem?", ambientada en la vida quotidiana dels infants i que combina il·lustració i fotografia, per conèixer el Nadal.

 Pare Noel
Pare Noel
Briggs, Raymond  
Barcelona : La Galera, 2009

El Pare Noel només treballa una nit a l'any, però quina nit! Ha d'anar d'aquí cap allà portant regals per a tothom, quan el de veritat li ve de gust és asseure's a casa a llegir un bon llibre. Aquesta obra del prestigiós autor Raymond Briggs, en formato còmic, s'ha convertit en un veritable clàssic a tot Europa des de la seva publicació als anys setanta.

 Tots Sants : Halloween
Tots Sants : Halloween
Sabaté i Rodié, Teresa , Culla, Rita  
Barcelona : Salvatella, 2004

Les principals celebracions de la tardor: Tots Sants, Halloween i la Castanyada.

 Un Carnestoltes molt especial
Un Carnestoltes molt especial
Masó, Mireia , Rius, Roser  
Madrid : Susaeta, 2001

Costums de la festa del Carnestoltes.

 Un Nadal divertit amb les tres bessones
Un Nadal divertit amb les tres bessones
Capdevila, Roser  
Barcelona : Cromosoma [etc.], 2003

El Nadal no ha estat sempre com és ara... Fa molts i molts anys, en aquests dies de desembre, els nostres avantpassats celebraven el solstici d'hivern, que es dóna entre els dies 21 i 22 d'aquest mes. Els orígens de la festa de Nadal són al camp: abans tothom vivia del que li donava la terra, i el que dóna la terra depèn del clima, del Sol. Així aquella era la Festa del Sol. Anys més tard, el cristianisme va convertir aquesta Festa del Sol, que era com déu, en la festa del déu cristià, i va introduir tradicions noves, que encara avui se celebren, com la missa del gall, el pessebre... En aquest llibre trobareu idees que us faran passar un Nadal molt especial i divertit. 

 Un Nadal molt especial
Un Nadal molt especial
Masó, Mireia , Abad, Mònica , Rovira, Francesc  
Barcelona : Susaeta, 2004

"Ve't aquí un nen molt eixerit que es diu Pep. En Pep està content perquè és Nadal i perquè ara mateix està llegint un llibre sobre el Nadal que li ha regalat el seu oncle Gus, que és mig mag i que ve a passar les festes a casa, en família, com cada any. La lectura d'aquest llibre el té fascinat. Comença així: Hi havia una vegada un home molt bo que va néixer per ensenyar els homes, els seus germans, a ser amics i a estimar-se. Per això perdonava els pecats a tothom. Es deia Jesús i era fill de Maria i Josep, i va néixer la nit de Nadal en una establia..."

 Una Castanyada molt especial
Una Castanyada molt especial
Masó, Mireia , Bordoy, Irene  
Madrid : Susaeta, 2000

Explicació de la tradicional festa de la Castanyada.

 Una Tardor molt especial
Una Tardor molt especial
Masó, Mireia , Rovira, Francesc  
Madrid : Susaeta, 2000

Les festes populars de la tardor.

Tornar