Gènius - Biblioteca Virtual

Detall de personatge

Personatge Personatge

Formiga blanca o tèrmit
Formiga blanca o tèrmit

Un exemplar augmentat

Mitjana (0 Vots)

Li diuen "formiga blanca" i aquest nom dona lloc  a equivocs, perquè , contràriament al que es pot pensar pel seu nom, NO és una formiga, sinó un tèrmit. Sí que estan emparentats amb les paneroles (ecs!)

Sempre que ens referim a elles és per la seva relació amb la fusta. S'alimenten de cel·lulosa i la fusta en té  molta.  Quan comencen amb un moble, no el deixen fins acabar-lo  i és en les bigues del sostre a on més perilloses són: comencen pels extrems (els que es troben incrustats a la paret) i nyam, nyam! fins a què ja no resta res.  És tan gran la seva relació amb la fusta, que les espècies de tèrmits es classifiquen en funció del tipus de fusta que mengen i n'hi ha tres: humida (com les coníferes), seques i subterrànies.

Les podem trobar especialment a Amèrica del Sud, a l'Àfrica i a Austràlia, però no exclusivament.   Construeixen les colònies en forma de monticle i d'altres sota terra . Són petites i defugen de la llum, el que fa que siguin difícils de veure.

Com les formigues, s'organitzen en  castes: obreres, soldats i reproductius. Les obreres realitzen gairebé tots els treballs, fins i tot el d'alimentar d'altres tèrmits amb el menjar que porten a l'estómac (és el que es coneix com trofal·làxia).

Font d'informació: Xarxa de Biblioteques Municipals