Gènius - Biblioteca Virtual

Detall de personatge

Personatge Personatge

Rafael Casanova i Comes
Rafael Casanova i Comes

Representació de la Batalla de l'onze de setembre

Mitjana (0 Vots)

Va néixer a Moià l'any 1660 (aquesta data és aproximada, ja que els arxius es van cremar), i va morir a Sant Boi de Llobregat l'any 1743.

Va ser el darrer conseller en cap del Consell de Cent de Barcelona, un equivalent a l'alcalde de Barcelona de la nostra època.

Rafael Casanova, ha passat a la història com a combatent heroic de l'11 de setembre de 1714, assumint com a coronel la milícia ciutadana "la Coronela", que era una força armada no professional formada per menestrals i artistes que va agrupar a 4.000 barcelonins.

Rafael Casanova va resultar ferit a l'atac final de les forces borbòniques de Felip V, i portava a les mans la bandera de Santa Eulàlia, l'ensenya de la ciutat. Es va fer passar per mort per evitar les represàlies dels guanyadors de la guerra.

 

En honor a Rafael Casanova, l'any 1888, l'Ajuntament de Barcelona va encarregar a l'escultor Rossend Nobas la construcció d'una escultura, que actualment es troba a l'encreuament de la Ronda de Sant Pere amb els carrers d'Ali Bei i Girona de Barcelona (és el lloc on se suposa que va caure ferit).

Cada 11 de setembre, aquest monument rep l'homenatge de les entitats socials i polítiques més importants del país, i fan una ofrena floral.

Per conèixer més sobre la vida del Rafael Casanova, podeu consultar alguns dels llibres que es troben a les biblioteques, com Petita història de Rafael Casanova i l'Onze de Setembre, i Casanova i Moragues, defensors de les llibertats catalanes.

Font d'informació: Born Centre Cultural