Detall de personatge - Gènius

Ruta de navegació

Personatge

Joan Salvat-Papasseit
Joan Salvat-Papasseit

Retrat

Joan Salvat-Papasseit  va néixer a Barcelona el 16 de maig de 1894. És un poeta català molt conegut, que també va escriure articles, manifestos i altres proses de caire polític i social.

Va tenir una infància desafortunada, el seu pare, fogoner de vaixell, va morir d'accident, i amb només set anys va passar a viure a l'Asilo Naval Español. Als 12 anys abandona l'asil i ha de cuidar de la mare i un germà més petit. Va treballar en molts oficis: un taller d'escultura religiosa, a la secció de  llibreria de les Galeries Laietanes, i fins i tot de vigilant nocturn al Moll de la Fusta. 

No és fins l'any 1917 que decideix dedicar-se a la literatura. L'any 1918 se li manifesta per primera vegada la tuberculosi (una malaltia que afecta als pulmons), que al llarg de la seva curta vida, se l'anirà reproduint i necessitarà retirar-se a diferents sanatoris per a recuperar-se.

L'any 1924 s'agreuja la seva malaltia i mor el 7 d'agost de 1924, tenia només 30 anys.

Salvat-Papasseit va escriure poesia per a adults com Poemes en ondes hertzianes, El poema de la rosa als llavis, Óssa menor. Fi dels poemes d'avantguarda (va ser publicada després de la seva mort) i també poesia infantil, com L'arc de Sant Martí i L'ofici que més m'agrada. També va escriure prosa, Humo de fàbrica (1918); narrativa breu com Una nit de nadal i narrativa infantil i juvenil, Els nens de la meva escala.

Trobareu els seus llibres a les biblioteques de la Xarxa Municipal.

Malgrat haver tingut una vida molt dura, va ser una persona entusiasta, que s'estimava la vida i valorava les petites alegries que aquesta li donava, i sobretot, era molt feliç sent poeta. 

Molts cantants, com en Lluís Llach, i en Joan Manel Serrat han interpretat poemes de Salvat- Papasseit.

A més de la seva obra escrita, podem trobar al Moll de la Fusta un monument dedicat al poeta, i fins i tot, en una façana d'un edifici de la Barceloneta, podem veure el cal·ligrama Les formigues.



 

Font d'informació:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació