Gènius - Biblioteca Virtual

Detall de personatge - Gènius

Ruta de navegació

Personatge

Aurora Díaz-Plaja
Aurora Díaz-Plaja

Foto proporcionada per Núria Ventura

Mitjana (0 Vots)

Sabies que alguns escriptors i escriptores, abans de dedicar-se a escriure van ser bibliotecaris ?. Ho van ser entre d'altres, l'autor d'Alícia al país de les meravelles, Lewis Carroll i l' Stephen King, conegut pels seus llibres de por.

A Catalunya tenim dues escriptores que també han estat bibliotecàries, la Joanna Raspall, que segur que ja coneixeu, i l'escriptora Aurora Díaz Plaja.

L'Aurora Díaz Plaja va néixer l'any 1913, i va morir l'any 2003, i a més de ser bibliotecària i escriptora, també va fer de periodista, crítica i traductora.

L'any 1915 va guanyar unes oposicions per a treballar a la Biblioteca Popular de Canet de Mar. Durant la Guerra Civil es va encarregar del Bibliobús que feia arribar llibres als soldats del bàndol Republicà i als malalts que estaven als hospitals.

Quan va acabar la guerra, es va posar a treballar al diari, Solidaridad Nacional i poc després a la biblioteca del Port de Barcelona. També va escriure molts llibres sobre el funcionament de les biblioteques, Com es forma i com funciona una biblioteca (1960) i La biblioteca a l'escola (amb el que va guanyar el premi Antoni Balmanya, 1969).

 

Anys més tard, va crear les Biblioteques Infantils Folch i Torres (1963), al Parc de la Ciutadella de Barcelona, i Lola Anglada (1974), als jardins de Montserrat, amb la finalitat que els nens identifiquessin els conceptes de biblioteca, lleure i lectura amb un espai de joc, plaer i benestar. 

L'any 1983 es va jubilar com a bibliotecària, però va continuar col·laborant amb el món de les biblioteques.

Com a escriptora, va escriure molts llibres infantils, tant en castellà, (La llama que quería ducharse (1974) i La niña de los sueños de coloresPremio Nacional al Mejor Libro Infantil 1955, entre d'altres), com en català, (La ruta del sol (1965), Petita història de l'ou com balla (1995), El picarol salvador (1998)... També va fer adaptacions d'alguns contes clàssics, com per exemple el de La Caputxeta vermella (1988).

Font d'informació: Escriptors.cat